Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Įgimtos formavimosi ydos, deformacijos ir chromosomų anomalijos -

    Rotacinės kojų deformacijos

    Apie ligą
    Skirtinga vaikų eisena ir bėgimas nėra patologjnis požymis. Tai kinta ir priklauso nuo įvairių veiksnių. Galūnių rotacija priklauso nuo kaulų anatominių ypatybių, sąnarių kapsulių laisvumo, raumenų tonuso. Kojų deformacijos dažniausiai pasitaiko paaugliams dėl spartaus augimo ir tai laikoma normos variantu, jei yra iki tam tikro laipsnio.  
    Trumpai apie simptomus
    Kojos ir pėdų rotacija priklauso nuo šlaunikaulio kaklo ir galvos kampo. Naujagimiams jis siekia nuo 10 iki 60 laipsnių, tuo tarpu augant jis mažėja ir siekia tik 0-5 laipsnių. Jei nėra tokio kampo sumažėjimo, vaikas eina sukdamas šlaunį į vidų, kelio girnelė krypsta į vidų, pėda pradžioje sukasi į vidų, vėliau į išorę – taip galiasiai susiformuoja deformacija, kuriai būdinga šlaunikaulio rotacija į vidų, blauzda į išorę. Vaikui bėgant tokia deformacija dar labiau išryškėja.  
    Diagnostika
    Diagnozuojama pagal apžiūros duomenis  vaikui vaikštant ir gulint ant pilvo, nustatant pėdos statymo kampą (kampas tarp Achilo sausgyslės prisitvirtinimo taškas – II padikaulio galvos ir tiesios linijos), pėdos ir šlaunies kampas ir kt.  
    Gydymas
    Konservatyvus gydymas paprastai neveiksmingi – avalynė, įtvarai nepadeda. Jei išlieka akivaizdžios rotacinės deformacijos, skausmas, girnelės nestabilumas, paaugliams atliekama osteotomijos (kaulo prapjovimo operacijos).

    Ligų paieškos žymos:

    rotacinės

    kojų

    deformacijos