Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Infekcinės ir parazitinės ligos -

    Legioneliozė

    Apie ligą
    Tai bakterinė infekcinė liga, pasireiškianti sunkiu plaučių uždegimu ar gripą primenančia infekcija.  
    Trumpai apie simptomus
    Simptomai pasireiškia praėjus 2-10 dienų nuo užsikrėtimo. Pagrindinė legioneliozės klinikinė išraiška yra plaučių uždegimas. Legioneliozė prasideda karščiavimu su silpnumu ir sausu kosuliu. Ryškus pradinis simptomas – raumenų skausmas. Ligos įkarštyje temperatūra kyla iki 40oC ir daugiau. Dauguma ligonių pradeda skrepliuoti. Pusė jų skundžiasi krūtinės skausmu ir dusuliu, gali išsivystyti kvėpavimo nepakankamumas. Kartu dažnai būna virškinimo sistemos sutrikimų: viduriavimas ir pilvo skausmas. Legioneliozė gali pasireikšti ir kitų organų sistemų pakenkimu.  
    Diagnostika
    Diagnozė nustatoma atlikus specialius mikrobiologiniu ir imunologinius tyrimus. Legionelių ieškoma skreplių, bronchų nuoplovų, pleuros skysčio, plaučių bioptato tiriamojoje medžiagoje.  
    Gydymas
    Legioneliozė gydoma į ląstelę prasiskverbiančiais antibakteriniais preparatais. Pirmo pasirinkimo vaistai yra azitromicinas, klaritromicinas ir flourchinolonai. Galimas eritromicino ir rifampicino derinys. Lengvas plaučių uždegimas azitromicinu gydomas 3-5 dienas, kitais preparatais 7-14 dienų.   Vandens temperatūra – viena svarbiausių infekcijos rizikos kontrolės veiksnių. Vandentiekio šalto vandens temperatūra turi būti mažesnė nei 20oC, o karšto – didesnė nei 50oC. Vandentiekio sistemoje vanduo neturi stovėti. Oro drėkintuvus, kondicionavimo, aušinimo sistemas reikia naudoti griežtai laikantis eksploatacijos taisyklių.

    Ligų paieškos žymos:

    legioneliozė