Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Kvėpavimo sistemos ligos -

    Alveolinė proteinozė

    Apie ligą
    Alveolinė proteinozė – tai liga, kurios metu plaučių alveolėse ir bronchiolėse ima kauptis surfaktantas, taip trukdydamas normalią oro cirkuliaciją ir dujų apykaitą. Šia liga dažniausiai serga vyresnio amžiaus moterys.   Ligos priežastis Ši liga gali būti pirminė (nežinomos kilmės) ir antrinė (atsiradimą išprovokuoja infekcija, kvėpavimo takų kontaktas su neorganinėmis dulkėmis, navikiniai susirgimai, ypatingai kraujo vėžio atveju).  
    Trumpai apie simptomus
    Alveolinei proteinozei būdingi šie klinikiniai simptomai: Dusulys ar oro trūkumo jausmasKosulys (kartais ir skrepliavimas)Nestiprus karščiavimasSvorio mažėjimas.  
    Diagnostika
    Diagnozei nustatyti paskiriama daug įvairių diagnostinių tyrimų, iš kurių pagrindiniai yra kompiuterinė tomografija ir bronchoskopija, kurios metu  atliekamas bronchoalveolinis lavažas ir ištiriamas gautas skystis.  
    Gydymas
    Liga gydoma simptomiškai. Esant sunkiai eigai atliekamas plaučių „praplovimas“ (gydomasis plaučių lavažas). Prognozė priklauso nuo ligos progresavimo. Kai kurie žmonės pasveiksta, kitiems alveolinė proteinozė yra stabili, o kartais net gi tenka transplantuoti plaučius.

    Ligų paieškos žymos:

    alveolinė

    proteinozė