Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Navikai -

    Bazalioma (bazinių ląstelių karcinoma)

    Apie ligą
    Bazalioma – tai iš epidermio ir odos priedų pamatinių (bazinių) ląstelių kilęs piktybinis navikas. Tai dažniausias odos navikas. Auga lėtai, retai metastazuoja.   Ligos priežastys Dažnas, nesaikingas kaitinimasis saulėje;Įgimtas padidėjęs jautrumas saulei;Odos tipas (I ar II);Nuolatinis mechaninis odos traumavimas;Ikivėžinės ligos (pvz., Xeroderma pigmentosum).  
    Trumpai apie simptomus
    Bazalioma dažniausiai atsiranda labiausiai saulės veikiamose vietose (pvz., veide). Navikas dažniausiai būna plokščias, kietas, blyškus rausvas ar raudonas, blizgantis. Pažeidus gali kraujuoti, pasidengti šašu. Iš pradžių navikas būna kelių milimetrų skersmens, negydant – didėja.   Bazaliomos formos Pradinė bazalioma;Plokščioji bazalioma;Kietoji bazalioma;Opėjanti bazalioma;Perforacinė bazalioma;Pigmentinė bazalioma;Į sklerodermą panaši bazalioma;Į keloidą panaši bazalioma.  
    Diagnostika
    Bazalioma diagnozuojama remiantis klinikiniais simptomais. Diagnozei patikslinti atliekamas citologinis odos nuograndų tyrimas.  
    Gydymas
    Bazalioma gydoma įvairias metodais – chirurginiu, spinduline terapija, chemoterapija ar šių metodų kombinacija. Gydymo metodų pasirinkimas yra individualus ir priklauso nuo naviko išplitimo, peraugimo į odą gylio ir lokalizacijos. Mažam pažeidimui gali būti skiriama 5-fluoruracilo kremas. Dažnai taikoma fotodinaminė terapija (ant pažeidimo tepama 5 – aminolevulino rūgštis ir apšviečiama mėlyna ar raudona šviesa).

    Ligų paieškos žymos:

    bazalioma

    (bazinių

    ląstelių

    karcinoma)