Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Navikai -

    Enchondroma

    Apie ligą
    Tai gerybinis subrendusio kremzlinio audinio  nežinomos etiologijos navikas, lokalizuojantis kaulo centre. Enchondroma pasitaiko vidutinio amžiaus ir vyresniems žmonėms, vyrams dažniau nei moterims. Naviko „mėgstami“ kaulai – plaštakos vamzdiniai kaulai, šlaunikaulis, žastikaulis.  
    Trumpai apie simptomus
    Simptomai skurdūs. Gali pasireikšti lokaliu kaulo apimties padidėjimu, skausmingumu. Neretai liga diagnozuojama, kai dėl spartaus naviko augimo kaulo žievinis sluoksnis suplonėja ir įvyksta spontaninis ar dėl nedidelės traumos kaulo lūžis. Kai navikas auga stambiuose kauluose, navikas nekelia jokių simptomų ir jis aptinkamas atsitiktinai, padarius rentgenologinį tyrimą.  
    Diagnostika
    Atlikus rentgenogramą, nustatomos aiškiomis ribomis pirštakaulių ar delnakaulių tirpimo dariniai, kurių viduje ryškūs sklerozuoti darinukai, pažeisto kaulo ribos išsiplėtusios, smulkiuosiuose kauluose žievinis sluoksnis suplonėjęs (stambiuosiuose tai ne taip greitai įvyksta). Diagnozei patvirtinti būtinas biopsinės medžiagos histologinis ištyrimas.  
    Gydymas
    Efektyviausias gydymas – chirurginiu būdu atliekamas židinio kuretažas (išgramdymas, pašalinimas). Jei dėl naviko įvyksta patologinis kaulo lužis, naviko ertmė yra kiuretuojama, o susidariusi po to ertmė užpildoma autologiniu spongioziniu kaulu, lūžgaliai sintezuojami (atliekama osteosintezė). Ligos recidyvai labai reti, naviko prognozė gera.

    Ligų paieškos žymos:

    enchondroma