Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Navikai -

    Osteoidinė osteoma

    Apie ligą
    Tai nepiktybinis neaiškios etiologijos vaikų ir suaugusiųjų iki 30 metų amžiaus kaulą auginantis navikas. Jis paprastai išauga iki 1 cm dydžio. Lokalizuojasi bet kuriame kaule, bet dažniausiai aptinkamas ilguosiuose kauluose, pvz., šlaunikaulyje, blauzdikaulyje.  
    Trumpai apie simptomus
    Būdingas lokalus skausmas, suintensyvėjantis naktį, kuris malšinamas nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo. Skausmo pobūdžio fizinis krūvis neįtakoja. Jei navikas kaulo paviršiuje, galimas skausmas čiuopiant. Jei navikinis procesas stuburo kauluose ar arti sąnarių, gali atsirasti skausminė kontraktūra, t.y., priverstinė galūnės ar kūno padėtis dėl skausmo, kai šitoj pozicijoj nuolat, susidaro sąaugos ir sąnario ištiesti nebegalima.  
    Diagnostika
    Padaromos rentgenogramos, jose pastebimas nedidelio skersmens apvalus sklerozuotas kaulinis mazgas, aplink kurį yra tirpimo juosta. Diferencijuojant nuo kitų navikų, skiriama nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, jei padeda – tai patvirtina osteodinės osteomos diagnozę. Neretai prireikia kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tyrimo.  
    Gydymas
    Skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Geriausias gydymas – radikalus mazgo pašalinimas, o jeigu darinys sunkiai pasiekiamoje vietoje, elektrodas įsmeigiams per odą ir kitus audinius į židinį ir leidžiamos radiobangos. Navikas po radikalios operacijos paprastai nerecidyvuoja, jo supiktybėjimas neaprašytas.

    Ligų paieškos žymos:

    osteoidinė

    osteoma