Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Odos ir poodžio ligos -

    Fotoalerginis dermatitas

    Apie ligą
    Fotoalerginis dermatitas – tai alerginio kontaktinio dermatito forma. Alerginė reakcija kyla, kai alergenas (medžiaga, esanti ant odos) yra apšviečiamas saulės spinduliais.   Ligos priežastys Daugelis vaistinių preparatų (tepamų) gali sąlygoti fotoalerginį dermatitą: Psoralenai;Heksachlorofenas;Tetraciklinai;Benzoilperoksidas;Retinoidai;Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo;Fluorchinolonai;Kiti.  
    Trumpai apie simptomus
    Saulės spinduliams apšvietus odos vietą, pateptą fotosensibilizuojančia medžiaga, gali atsirasti patinęs, paraudęs, niežtintis ar deginimo jausmą sukeliantis bėrimas. Gali atsirasti mažų pūslelių, odos lupimasis.  
    Diagnostika
    Fotoalerginis dermatitas diagnozuojamas remiantis klinikiniais simptomais ir žinojimu, kad oda buvo patepta fotosensibilizaciją sąlygojančia medžiaga.  
    Gydymas
    Specifinio gydymo nėra. Reikia saugotis saulės spindulių – dengti vaistais išteptą odos plotą saulės spinduliams nelaidžiais drabužiais. Taip pat, tokius tepalus ar kremus geriau teptis nakčiai arba pasitepus neiti į lauką. Atsiradus bėrimui ir labai smarkiai niežtint, galima naudoti vaistus nuo alergijos (antihistamininius, pvz., tavegilis).

    Ligų paieškos žymos:

    fotoalerginis

    dermatitas