Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Odos ir poodžio ligos -

    Ichtiozė

    Apie ligą
    Ichtiozė yra paveldima sutrikusio odos ragėjimo liga, kuriai būdinga odos sausumas ir į žuvies žvynus panašus odos pleiskanojimas. Skiriamos 5 ichtiozės formos.   Ligos priežastys: Ichtiozė yra paveldima liga, paveldėjimo tipas priklauso nuo ligos formos.  
    Trumpai apie simptomus
    Sergantieji ichtioze skundžiasi odos sausumu, pleiskanojimu, pleiskanos tamsios spalvos, panašios į žvynus, niežėjimu. Būdingas sezoniškumas – ligos eiga gerėja vasarą ir pablogėja žiemą.  Plaukai ir nagai dažniausiai yra labai trapūs, sausi, šiurkštūs. Kai kurioms ichtiozės formoms būdingi akių pažeidimai. Esant  įgimtos ichtiozės sunkiajai formai naujagimiai neišgyvena ilgiau nei 20 dienų.  
    Diagnostika
    Diagnozuojama tik gimus naujagimiui – oda nuo gimimo raudona, lupasi dideliais žvynais.  Įgimtos ichtiozės sunkiosios formos atveju matoma, kad naujagimio oda lyg baltas apdangalas, vokai ir lūpos išvirtę, ausys deformuotos, o po kelių valandų odą dengiantis dangalas sutrūksta ir oda lupasi dideliais lakštais.  
    Gydymas
    Pagrindinis gydymas yra odos drėkinimas emoliantais (drėkinančiais tepalais, kremais, losjonais). Kartu taikomos keratolitinės medžiagos, kurios padeda atsisluoksniuoti viršutiniam odos sluoksniui, tokios, kaip salicilo rūgšties ir šlapalo preparatai. Esant sunkioms formoms papildomai skiriama geriamųjų gliukokortikoidų, mažinančių uždegimą.

    Ligų paieškos žymos:

    ichtiozė