Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Urogenitalinės sistemos ligos -

    Disfunkcinis kraujavimas (reprodukcinio amžiaus moterų)

    Apie ligą
    Tai nenormalūs necikliniai kraujavimai iš gimdos nesant jokiai struktūrinei patologijai ar nėštumui ir pasireiškiantys reprodukcinio amžiaus moterims (vaisingoms, turinčioms mėnesines).   Priežastys, sukeliančios subrendusių moterų disfunkciniu kraujavimus, yra laikomos: a) stresas; b) nutukimas; c) policistinių kiaušidžių sindromas; d) lytinius hormonus gaminantys navikai; e) premenopauzės laikotarpis ir kt.  
    Trumpai apie simptomus
     Normaliai menstruacinis kraujavimas kartojasi kas 24-35 dienas, kraujavimas trunka 2-8 dienas, vienų menstruacijų metu netenkama iki 300ml kraujo. Disfunkcinio kraujavimo metu tokio cikliškumo nelieka, būna įvairaus pobūdžio mėnesinių kraujavimas, užtrukęs ilgiau kaip 7 dienas, arba gausus trumpas (ne)reguliariai pasikartojantis. Dažniausiai pasitaiko anovuliacija, kuriai būdingi ilgesni kaip 35 dienos intervalai tarp mėnesinių, po kurių prasideda gausaus kraujavimo epizodai.
    Diagnostika
    Esant kraujavimui reprodukciniame amžiuje, būtina išsiaiškinti: a) ar kraujavimas tikrai iš gimdos; b) ar kraujavimas susijęs su ciklu, jo sutrikimu; c) ar tai dėl organinių pokyčių gimdoje atsiradęs kraujavimas (mioma, nėštumas, polipai ir kt.); Disfunkcinis kraujavimas diagnozuojamas, atmetus visas kitas galimas kraujavimo priežastis, kurios gali būti labai įvairios. Tai, pvz., trauminiai sužalojimai, lytinių lūpų venų varikozė, makšties gleivinės infekciniai ar navikiniai pažeidimai, gimdos kaklelio uždegimo, polipų, kondilomų, navikų, taip pat kraujavimas iš šlapimo takų dėl jų patologijos. Atsižvelgiama į simptomus, ginekologinį ištyrimą, echoskopinį bei laboratorinius kraujo ir hormonų tyrimus. Echoskopinis tyrimas informatyvus dėl gleivinės išvešėjimo nustatymo, kiaušidžių patologijos nustatymo. Kraujo tyrimas parodo ar yra anemija, krešumo sutrikimai. Hormonų tyrimas parodo, ar yra endokrininė patologija, koks būtent ciklo sutrikimas.  
    Gydymas
    Skiriamas estrogenas,progesteronas, kontracepcija, atsižvelgiant į kraujavimo sutrikimo pobūdį.

    Ligų paieškos žymos:

    disfunkcinis

    kraujavimas

    (reprodukcinio

    amžiaus

    moterų)