Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Urogenitalinės sistemos ligos -

    Disfunkcinis kraujavimas (klimakteriniame laikotarpyje)

    Apie ligą
    Klimakterinis laikotarpis - tai pereinamasis laikotarpis nuo moters lytinio brandumo pabaigos iki senatvės pradžios. Jo metu įvyksta didžiuliai pokyčiai: atsiranda nevaisingumas, dingsta mėnesinės, mažėja kiaušidžių veikla ir nebesiformuoja kiaušialąstės.   Disfuncinio kraujavimo
    Trumpai apie simptomus
    Klimakteriniame periode paprastai visada pasitaiko disfunkcinių kraujavimų. Tai susiję su anovuliaciniais ciklais ir gimdos gleivinės išvešėjimu (ovuliacija – tai subrendusios kiaušialąstės išsilaisvinimas iš kiaušinėlio, sukeliantis menstruacinį kraujavimą). Labai svarbu įvertinti, kokio tipo gimdos gleivinės išvešėjimas (hiperplazija). Dažniausiais pasitaiko neturinti tendencijos supiktybėti, bet visgi gali pasitaikyti ir netipinė hiperplazija, iš kurios yra rizika vėžio išsivystymui. Moterys dažniausiai skundžiasi ilgais laiko intervalais tarp mėnesinių (>35d.), o joms atsiradus paprastai būna užsitęsęs ir gausus kraujavimas, bet reikia nepamiršti, kad kraujavimo pobūdis gali būti įvairus.  
    Diagnostika
    Diagnozė nustatoma, remiantis ligos anamneze, simptomais, ginekologiniu ištyrimu, ultragarsiniu tyrimu ir laboratoriniais kraujo bei hormonų tyrimais. Echoskopo pagalba (ultragarsinis tyrimas) nustatomas gimdos gleivinės storis, kuris, esant šiems kraujavimams, dažnai būna 20mm, o kartais siekia ir 30mm. Kraujo tyrimai svarbūs dėl krešumo ir mažakraujystės įvertinimo, o hormoniniai tyrimai leidžia atrasti endokrininę patologiją, jei tokia yra, ir  kitas ginekologinius sutrikimus.  
    Gydymas
    Moterims klimakteriniame laikotarpyje esant kraujavimui, atliekamas gimdos gleivinės išgramdymas su histologiniu tyrimu vėžio ekskliudavimui. Po šios procedūros kraujavimas po kelių dienų sustoja. Tuomet sprendžiamas klausimas dėl mėnesinių ciklo reguliavimo ir visiško jo nutraukimo. Čia atsižvelgiama į amžių – jei moteriai daugiau kaip 47m., mėnesinės nutraukiamos pašalinus gimdos gleivinę arba pačią gimdą, taip pat taikomas gydymas didelėmis dozėmis progestino injekcijomis. Jei moteriai nėra 47m., mėnesinės reguliuojamos kontraceptikais.

    Ligų paieškos žymos:

    disfunkcinis

    kraujavimas

    laikotarpyje)