Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Kvėpavimo sistemos ligos -

    Lėtinis bronchitas

    Apie ligą
    Lėtinis bronchitas – tai lėtai prasidedantis ir nuolat progresuojantis bronchų gleivinės uždegimas. Lėtinis bronchitas nustatomas kai ne mažiau kaip dvejus metus po 3 mėnesius daugumą dienų žmogus nuolat kosi ir skrepliuoja. Lėtinis bronchitas – dažniausia iš lėtinių kvėpavimo sistemos ligų. Ja serga 20-25% vidutinio amžiau vyrų. Moterų sergamumas trigubai mažesnis.   Ligos priežastis Pagrindinė priežastis, sukelianti nuolatinį gleivinės uždegimą – rūkymas. Priskiriamas ir pasyvus rūkymas. Manoma, jog jeigu žmogus kažkada gyvenime rūkė ar vis dar rūko, tai sulaukęs vidutinio amžiaus jis sirgs lengvesnio ar sunkesnio laipsnio lėtiniu bronchitu. Šis susirgimas taip pat gali vystytis dėl oro užterštumo, esant lėtinei infekcijai nosiaryklėje.  
    Trumpai apie simptomus
    Dažniausiai lėtinis bronchitas pasireiškia beveik nuolatiniu kosuliu ir skrepliavimu. Tačiau žmonės skundų gali ir neišsakyti, kadangi per daugelį metų prie šių simptomų pripranta ir jie visai nevargina. Liga paūmėja susirgus virusine ar bakterine kvėpavimo takų infekcija. Tuomet bendra būklė pablogėja, pasitaiko dusulio priepuolių.  
    Diagnostika
    Diagnozuojama išsiaiškinus skundus, išklausoma plaučių veikla (karkalai išklausomi tik ligai paūmėjus). Atliekami įvairūs laboratoriniai ir instrumentiniai tyrimai kitų ligų atmetimui.  
    Gydymas
    Svarbiausia šalinti priežastis, galimai sukėlusias lėtinį bronchitą: mesti rūkyti, pakeisti darbo aplinką ar darbe naudoti apsaugines priemones. Nuo to labai priklauso gydymo sėkmingumas. Esant nekomplikuotam susirgimui, ypatingi gydymo metodai nėra taikomi. Rekomenduojama reguliariai atlikti plaučių funkcijos tyrimą. Būklei paūmėjus gali būti skiriami antibiotikai, bronchus plečiantys vaistai, įkvepiamieji gliukokortikosteroidai.   Prognozė Ilgą laiką ligos eiga būna stabili, tačiau nepašalinus ją sukėlusios priežasties šis susirgimas progresuoja į lėtinę obstrukcinę plaučių ligą.

    Ligų paieškos žymos:

    lėtinis

    bronchitas