Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Navikai -

    Prolaktinoma

    Apie ligą
    Tai smegenyse esančios liaukos, vadinamo hipofize, priekinės dalies adenoma (nepiktybinis auglys), kuri sukelia prolaktino sekreciją. Jis sudaro apie 40-50% visų hipofizės navikų. Moterims 5 kartus dažniau nei vyrams. 20-30% antrinių amenorėjų (menstruacijų dingimo) atsiranda dėl būtent prolaktinomos.  
    Trumpai apie simptomus
    Moterims pasireiškia galaktorėja (pieno išsiskyrimas iš krūtų), dingsta mėnesinės ir atsiranda nevaisingumas, libido sumažėjimas. Navikui spaudžiant smegenis, atsiranda galvos skausmas, regos lauko sumažėjimas. Vyrams taipogi būdingas galvos skausmas, regos lauko sumažėjimas. Netenkama libido, potencijos, atsiranda nevaisingumas, padidėja krūtinė. Ilgainiui tiek vyrams, tiek moterims vystosi osteoporozė – kaulų retėjimas.  
    Diagnostika
    Prolaktinas gali išsiskirti ne tik dėl naviko, bet ir dėl nėštumo, žindymo, kai kurių medikamentų vartojimo (pvz., estrogenų, antidepresantų, opiatų, vaistų nuo alergijos), skydliaukės funkcijos sumažėjimo, inkstų funkcijos nepakankamumo, kt., todėl reikia detalaus ištyrimo, kad šios priežastys būtų atmestos. Diagnozuojant šią ligą, svarbu ištirti prolaktino koncentraciją kraujyje, atlikti galvos smegenų kompiuterinę tomografiją ar magnetinio rezonanso tyrimą, taip pat reikalingas okulisto tyrimas.  
    Gydymas
    Skiriamas bromkriptinas arba pergolidas, kurie normalizuoja prolaktino sekreciją. Chirurginis gydymas ar švitinimas taikomas tik kai šie medikamentai neduoda efekto. 

    Ligų paieškos žymos:

    prolaktinoma