Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Urogenitalinės sistemos ligos -

    Skausmas susijės su mėnesinių ciklu

    Apie ligą
    Tai kompleksas simptomų, kurių pagrindinis – spazminis gimdos skausmas mėnesinių metu, dažnai plintantis į nugarą ar šlaunis. Toks skausmas sukelia ir papildomus pojūčius – migreninį galvos skausmą, svaigimą, pykinimą, nuovargį, nervingumą. Dismenorėjos yra skirstomos į pirmines ir antrines. Pirminės būna įgimtos, be jokios organinės patologijos. Atsiranda praėjus po pirmųjų mėnesinių 1-2 metams. Skausmas būna bukas, maudžiantis, sąrėminis, pasireiškia dažnai dar iki kraujo pasirodymo ir trunka apie 8-72h. Tokia dismenorėja dažniausiai vargina paaugles, bet gali pasitaikyti ir suaugusioms. Antirnės dismenorėjaos jau yra kokios nors ginekologinės patologijos simptomas. Dažniausiai dėl gimdos sklaidos trūkumo, gimdos miomos, endometriozės, gimdos gleivinės ar kaklelio polipo, lėtinės dubens uždegiminės ligos, kiaušidžių cistinių darinių, pooperacinių darinių.  
    Trumpai apie simptomus
    Dismenorėjos pagal simptomatiką yra skirstomos į laipsnius: a) Lengvoji -  pasireiškia nedideliais spastiniais skausmais pilvo apačioje; b) Vidutinė - apriboja kasdienę veiklą, pasireiškia ir nežymūs kiti simptomai (galvos skausmas, nuovargis ir kt.); c) Sunki – pasireiškia kasdienės veiklos apribojimu kelioms dienoms, kartu būna pykinimas, vėmimas, viduriavimas, galvos skausmas, svaigimas, nuovargis, nervingumas.  
    Diagnostika
    Pirminės dismenorėjos diagnostika – jaunas amžius, skausmai prasidėję praėjus po pirmų mėnesinių atsiradimo 1-2 metams, skausmą lydi ir kiti simptomai kaip galvos skausmas, pykinimas, nervingumas ir kt., nerandama organinės lyties organų patologijos, moteris mažos kūno masės. Antrinės dismenorėjos diagnostika – atliekamas kompleksinis detalus moters ištyrimas.  
    Gydymas
    Pirminei dismenorėjai taikomas gydymas nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, kuris gali būti pradedamas 1-2 paras iki skausmo pradžios. Dažniausiai skiriami ibuprofenas, naproksenas. Jei šie vaistai nepadeda ar yra netoleruojami, skiriamos sudėtinės kontraceptinės tabletės. Sunkiausiais atvejais skiriami abu šie vaistai. Antrinei dismenorėjai gydymas parenkamas pagal ją sukėlusią priežastį.

    Ligų paieškos žymos:

    skausmas

    susijės

    mėnesinių

    ciklu