Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Virškinimo sistemos ligos -

    Stemplės opa

    Apie ligą
    Stemplės opa – tai liga, pasireiškianti atsinaujinančiomis stemplės žaizdomis. Stemplės pažeidimas dažniausiai aptinkamas apatinėje jos dalyje. Paprastai nustatoma viena, kartais kelios įvairaus dydžio bei gylio opos.Stemplės opaligė yra retas susirgimas, daugiausiai susijęs su negydoma gastroezofaginio refliukso liga.   Ligos priežastisŽaizda stemplėje atsiranda dėl nuolatinio jos dirginimo, dažniausiai sergant gastroezofaginio refliukso liga, kuomet rūgštus skrandžio turinys nuolat patenka į stemplę. Skrandžio rūgštys pažeidžia stemplės gleivinę, sukelia jos uždegimą, atsiranda erozijos, vėliau gali formuotis opa.   Rizikos faktoriaiPagrindinis rizikos veiksnys stemplės opos atsiradimui yra gastroezofaginio refliukso liga. Taip pat stemplės pažeidimą ir opų formavimąsi gali sukelti:Ilgalaikis priešuždegiminių vaistų vartojimas,Rūkymas,Dažnas vėmimas (pvz., sergant bulimija). Tai taip pat susiję su rūgščių poveikiu stemplės gleivinei.    
    Trumpai apie simptomus
    Stemplės opa gali nesukelti jokių klinikinių simptomų. Tačiau yra keletas šiam susirgimui būdingų požymių. Dažniausiai jaučiamas skausmas ar deginimo pojūtis viršutinėje pilvo dalyje, už krūtinkaulio. Skausmas sustiprėja valgio metu tiek dėl tiesioginio maisto poveikio į stemplės sienelę tiek dėl skrandžio rūgščių tolesnio stemplės audinio pažeidimo. Skausmas sustiprėja keletui valandų, kartais net kelioms dienoms. Esant stemplės opai gali atsirasti gyvybei pavojingų komplikacijų, pvz., kraujavimas iš pažeidimo vietų, pasireiškiantis vėmimu su krauju ar tuštinimusi tamsios (juodos) spalvos išmatomis. Opoms gyjant gali susiformuoti randai, kurie siaurina stemplės spindį. Tuomet atsiranda sutrikusio maisto patekimo į skrandį požymių.  
    Diagnostika
    Diagnozuojant stemplės opaligę išsiaiškinami žmogų varginantys klinikiniai simptomai. Nustatomi rizikos veiksniai, ypač gastroezofaginio refliukso ligos požymiai. Pagrindinis diagnostinis tyrimas yra stemplės endoskopinis tyrimas. Jo metu stemplė apžiūrima iš vidaus, nustatomas opų dydis, gylis ir kitos charakteristikos. Jei kyla įtarimų, jog stemplėje yra piktybinis procesas, galima paimti ir biopsinę medžiagą iš opos kraštų.  
    Gydymas
    Stemplės opos gydymo metu skiriami protonų pompos inhibitoriai – vaistai, mažinantys skrandžio rūgšties gamybą. Taip pat skiriamas gydymas Helicobacter pylori eliminavimui. Ši bakterija siejama su opų formavimusi. Trumpalaikiam simptomų numalšinimui galima vartoti antacidinius vaistus. Esant kitų ligos rizikos veiksnių – būtinas jų šalinimas.

    Ligų paieškos žymos:

    stemplės