Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai ir naujienos apie sveikatą

    20 svarbių faktų, kuriuos reikia žinoti apie cholesterolį. Kuo skiriasi blogasis ir gerasis cholesterolis?

    Cholesterolis yra kepenų gaminamų riebalų rūšis. Cholesterolio mažas kiekis organizme nėra kenksmingas sveikatai. Tačiau blogai, kai cholesterolio kiekis tampa per didelis - tai vadinamoji hipercholesterolemija. Kasdien valgomas maistas daro didelę įtaką cholesterolio kiekiui. Asmeniui, kurio mityboje yra daug riebalų labiau gresia hipercholesterolemija. Yra dvi pagrindinės cholesterolio rūšys: LDL (blogasis cholesterolis) ir HDL (gerasis cholesterolis).

    Visų pirma, svarbu atsiminti, kad cholesterolis, kaip ir daugelis kitų medžiagų, yra organizmui būtinas, ir svarbu palaikyti tinkamą jo lygį organizme, kad būtų išlaikyta optimali sveikata. Cholesterolis yra kompleksinė medžiaga, apie kurią žinoma daug svarbių faktų ir norime su jumis tai pasidalinti.

     

    Kas yra blogasis cholesterolis? (LDL)
    Mažo tankio lipoproteinai vadinami bloguoju cholesteroliu. Dideliais kiekiais jis kaupiasi ant vidinių arterijų sienelių. Per didelis blogojo cholesterolio kiekis gali sukelti apnašų sankaupas, kurios užkemša arterijas, o tai gali būti pavojinga jūsų sveikatai.

    Kas yra gerasis cholesterolis? (HDL)
    Gerasis cholesterolis arba didelio tankio lipoproteinai, yra tinkamas pavadinimas. Jis blogąjį cholesterolį perneša iš arterijų atgal į kepenis, kur jis yra pašalinamas iš organizmo.

    Kokį pavojų sveikatai kelia per didelis blogojo cholesterolio kiekis kraujyje?
    Didelis blogojo cholesterolio kiekis organizme didina tikimybę, kad arterija visiškai užsikimš. Jei taip atsitinka, kyla širdies priepuolio (jei užsikimšusia arterija kraujas teka į širdį) arba insulto (jei užsikimšusia arterija kraujas teka į smegenis) - abu šie atvejai gali būti mirtini.

    Kokie yra blogojo cholesterolio simptomai?
    Skirtingai nuo daugelio ligų, hipercholesterolemijos simptomai paprastai nepasireiškia. Kai kurie žmonės gali jausti blauzdų skausmą, jei toje kūno dalyje susiaurėjo arterijos. Tačiau daugeliu atvejų hipercholesterolemija neturi jokių simptomų. Prieš skirdamas vaistų šiai sveikatos problemai gydyti, gydytojas paprastai turi atlikti kraujo tyrimą.

    Maisto produktai, kuriuose yra daug cholesterolio: Raudona mėsa
    Raudona mėsa, kaip ir kiti daug riebalų turintys maisto produktai, didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau, kaip rodo žurnale "American Journal of Clinical Nutrition" paskelbti tyrimo rezultatai, tai nėra susiję su liesa mėsa, problemą kelia tik riebi mėsa. Visada geriau rinktis mėsos pakaitalus, pavyzdžiui, tofu, lęšius, ankštines daržoves ir riešutus, nes šiuose maisto produktuose yra mažai cholesterolio.

    Daug cholesterolio turintys maisto produktai: sviestas
    Skrudinti skrebučius su sviestu yra skanu, tačiau, deja, sviestas didina blogojo cholesterolio kiekį organizme. Viename šaukšte sviesto yra 31 miligramas cholesterolio. Tai 10 proc. rekomenduojamos paros normos. Ruošiant valgį geriau naudoti kitus riebalus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų arba rapsų aliejų. Margarinas nerekomenduojamas, nes jame dažnai būna daug sočiųjų riebalų. Norėdami paruošti patiekalus, kuriuose yra dar mažiau riebalų, užuot kepę maistą, pabandykite jį virti garuose arba orkaitėje.

    Daug cholesterolio turintys maisto produktai: dešrelės
    Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento (USDA) duomenimis, priklausomai nuo dešros rūšies (itališka dešra, dešrelės ir pan.), dešrose gali būti daugiau nei 90 miligramų cholesterolio 100 gramų mėsoje. Todėl turėtumėte jas išbraukti iš savo raciono. Jei esate dešrelių gerbėjas, vietoj jų galite išbandyti tofu dešreles arba kitų rūšių vegetariškas dešreles.

    Maistas, kuriame yra daug cholesterolio: pyragaičiai
    Galbūt jie yra jūsų mėgstamiausias pusryčių malonumas, tačiau pyragaičiai yra vienas iš tų maisto produktų, kuriuose yra daugiausia cholesterolio. Geriau rytą pradėti nuo mažai riebalų turinčių produktų, pavyzdžiui, pilno grūdo, skaidulinių medžiagų turinčių dribsnių.

    Alkoholis - gėrimas, kuriame yra daug cholesterolio
    Retkarčiais išgerdami nepadidinsite cholesterolio kiekio. Tyrimai parodė, kad išgeriant vieną taurę raudonojo vyno per dieną, iš tikrųjų gali padidėti gerojo cholesterolio kiekis organizme. Tačiau sveikatai tampa pavojinga, kai kasdien išgeriate po kelis alkoholinius gėrimus. Iš tiesų, geriant daug alkoholio, padidėja trigliceridų kiekis. Trigliceridai yra panašūs į cholesterolį, nes abu yra sudaryti iš riebalų ir randami kraujyje.

    Maistas, kuriame yra daug cholesterolio: greitas maistas
    Tipiškame greitojo maisto patiekale - mėsainyje ir keptose bulvytėse - yra labai daug cholesterolio. Dar blogiau, kai mėsainyje yra dvigubas paplotėlis, šoninė, sūris ir daug kalorijų turintis padažas. Apribokite nesveiko maisto vartojimą, jei nenorite, kad jūsų cholesterolio kiekis šoktelėtų. O jei jau privalote tai padaryti, rinkitės salotas ir keptą vištieną, o padažą pasilikite sau!

    Maistas, kuriame yra daug cholesterolio: sūris
    Visi, kurie stebi cholesterolio kiekį kraujyje, turėtų sumažinti sūrio vartojimą. Vis dėlto, kaip ir daugumos kitų maisto produktų atveju, sveikatai kenkia per didelis jo vartojimas. Be to, ne visuose sūriuose cholesterolio kiekis yra vienodas. Pavyzdžiui, ožkos sūryje jo yra daug mažiau nei čederio sūryje. Taigi, būkite atsargūs!

    Daug cholesterolio turintis maistas: krevetės
    Neapsigaukite dėl jų mažo dydžio - krevetėse gausu cholesterolio. Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento (USDA) duomenimis, vos 100 gramų krevetėse yra 189 miligramai cholesterolio. Tai daugiau nei 60 proc. rekomenduojamos paros normos. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad krevetėse yra mažai sočiųjų riebalų, jei jos nėra kepamos ar mirkomos česnakiniame svieste. Vis dėlto garuose virta žuvis, pavyzdžiui, lašiša, yra geresnis pasirinkimas. Taip pat teigiama, kad lašiša mažina blogojo cholesterolio kiekį.

    Koks yra rekomenduojamas cholesterolio kiekis?
    Paprastai bendras cholesterolio kiekis neturi viršyti 5,2 milimolo litre (200 miligramų decilitre). Tačiau žmonės, sergantys diabetu, patyrę širdies priepuolį arba sergantys širdies ligomis, turi palaikyti mažesnį cholesterolio kiekį.

     

    blogasis ir gerasis cholesterolis

     

    Ar sėdimas gyvenimo būdas turi įtakos cholesterolio kiekiui?
    Cholesterolio kiekį kraujyje didina ne tik mūsų mityba. Keletas tyrimų parodė, kad sėdimas gyvenimo būdas yra vienas didžiausių rizikos veiksnių. Kasdien bent 30 minučių fizinio aktyvumo padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir padidinti gerojo cholesterolio kiekį. Tai nebūtinai turi būti intensyvi fizinė veikla - svarbu judėti.

    Ar lytis turi įtakos cholesterolio kiekiui?
    Vyrams cholesterolio kiekį reikia kontroliuoti anksčiau nei moterims. Nacionalinio širdies, plaučių ir kraujo instituto duomenimis, menopauzės dar nesulaukusių moterų cholesterolio kiekis yra mažesnis nei to paties amžiaus vyrų.

    Ar rūkantieji turi didesnę blogojo cholesterolio išsivystymo riziką?
    Tabakas ne tik didina plaučių vėžio ir širdies ligų riziką, bet ir mažina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje. Šalutinis cigarečių poveikis pasireiškia ne tik rūkantiesiems. Rizika kyla ir žmonėms, kurie reguliariai susiduria su cigarečių dūmais. Gera žinia ta, kad daugumos žmonių, kurie visam laikui meta rūkyti, gerojo cholesterolio kiekis netrukus po to pakyla.

    Maistas, kurį reikia valgyti, kad cholesterolio kiekis kraujyje būtų geras: vaisiai ir daržovės
    Vaisiai ir daržovės yra pagrindinis vitaminų ir skaidulų šaltinis, be to, jie padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį. Remiantis žurnale "Nutrition Journal" paskelbtais tyrimo rezultatais, tam ypač naudingi obuoliai.

    Maistas, kurį reikia valgyti, kad cholesterolio kiekis kraujyje būtų geras: riebi žuvis
    Nepaisant to, ką galvojate, riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą ir sardines, rekomenduojama vartoti visiems, kurie stengiasi kovoti su bloguoju cholesteroliu. Šiose žuvyse esančios omega-3 riebalų rūgštys gali padėti gerokai sumažinti trigliceridų kiekį.

    Maisto produktai geram cholesterolio kiekiui palaikyti: riešutai
    Riešutuose yra fitosterolių, kurie kovoja su bloguoju cholesteroliu. Kitaip tariant, kasdien suvalgydami nedidelį jų kiekį (nes riešutai turi daug kalorijų), galite subalansuoti cholesterolio kiekį.

    Gydymas: Kokie vaistai gali padėti kovoti su cholesterolio kiekiu?
    Statinai (angl. Statins) yra vieni iš dažniausiai skiriamų vaistų blogojo cholesterolio kiekiui mažinti. Dažniausiai pasitaikantis šalutinis poveikis yra galvos skausmas, virškinimo sutrikimai ir raumenų skausmas. Tačiau vaistai nėra stebuklingas sprendimas. Gyvenimo būdo pokyčiai iš tiesų yra svarbiausi. Be jo vaistai nelabai padės.

     

    Apibendrinant, reguliarus cholesterolio kiekio stebėjimas ir sveikų gyvenimo būdų įpročių palaikymas yra esminiai žingsniai saugant širdies ir kraujagyslių sistemą. Įtraukdami į savo gyvenimą šiuos principus, galime prisidėti prie ilgaamžiškumo ir gerovės

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    svarbių

    faktų

    kuriuos

    žinoti

    cholesterolį

    skiriasi

    blogasis

    gerasis

    cholesterolis