Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.
Perkrauti puslapįNaujausi statistiniai duomenys rodo, kad daugelis iš mūsų su maistu negauna pakankamai kalcio. Pieno produktai, tokie kaip pienas, jogurtas ir sūris, yra ne tik gausus kaulus stiprinančio kalcio šaltinis, bet ir alkį malšinančių baltymų, vitamino B12 sveikiems nervams ir kraujui bei vitamino A geram regėjimui. Tačiau ar visi pieno produktai yra vienodi?
Kiek jums reikia?
Jei negaunate pakankamai kalcio, gali kilti rizika susirgti osteoporoze. Tai rimta liga, dėl kurios senstant jūsų kaulai tampa silpni ir trapūs. Moterims iki 50 metų amžiaus rekomenduojama suvartoti 1000 mg kalcio per dieną, o vėliau - 1300 mg kalcio per dieną. Vyrams rekomenduojama suvartoti 1000 mg kalcio per dieną iki 70 metų, o sulaukus 70 metų - 1300 mg per dieną. Moterų poreikis padidėja apie vidutinį amžių, nes dėl menopauzės vyksta hormoniniai pokyčiai, dėl kurių mažėja kaulų kiekis.
Pieno produktų biologinis prieinamumas
Šis terminas apibūdina organizmo gebėjimą įsisavinti kalcį, o pieno produktai, tokie kaip pienas, jogurtas ir sūris, pasižymi dideliu kalcio įsisavinamumu. Daugelis augalinės kilmės maisto produktų taip pat yra geri kalcio šaltiniai, tačiau jų biologinis įsisavinamumas yra daug mažesnis, todėl iš jų gaunamo kalcio kiekis yra mažesnis. Pravartu palyginti kalcio kiekį įvairiuose prekybos centrų lentynose esančiuose pieno produktuose, kad pasirinktumėte daug kalcio turintį variantą. Kiti veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti perkant pieno produktus:
Pienas
Į subalansuotą mitybą įtraukite pilno grietinėlės arba sumažinto riebumo pieną, nebent sergate padidėjusiu cholesterolio kiekiu ar širdies ligomis - tokiu atveju rinkitės tik sumažinto riebumo pieną.
Jogurtas
Paprastas natūralus jogurtas paprastai yra geriausias pasirinkimas. Islandiškame arba "Skyr" tipo jogurte yra labai daug kalcio ir baltymų. Paprastą jogurtą pasaldinkite šviežiais ar šaldytais vaisiais arba pabarstykite cinamonu.
Sūris
Rinkitės sveikesnį rikotos, mocarelos ir varškės sūrį. Ieškokite paprasto sudedamųjų dalių sąrašo ir mažiau nei 20 g sočiųjų riebalų bei 600 mg natrio 100 g.