Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai ir naujienos apie sveikatą

    Apelsinai - vaisiai nuotaikai ir gerai energijai. Netikėta apelsino nauda organizmui

    Apelsinai turėtų būti kiekvieno iš mūsų sveikos mitybos plano dalis. Tai vieni iš populiariausių citrusinių vaisių. Jie skanūs, sultingi, juose daug maisto medžiagų, būtinų žmogaus organizmui: vitaminų, mineralų, skaidulų, sukaupia daugybę naudingų medžiagų: beta karoteno, folio rūgšties ir dar kelias dešimtis įvairių elementų, kurie padeda įveikti infekcijas. Apelsinai puikiai tinka įvairiems kokteiliams, salotoms ar kepiniams.

     

    Apelsinų istorija

    Manoma, kad apelsinai kilę iš Pietų Kinijos, pradėti auginti 2500 m. pr. Kr. Europą šie vaisiai pasiekė tik XI a. ir iš pradžių buvo vartojami tik gydymo tikslais, nes dėl aitraus skonio valgyti netiko. Saldžiųjų apelsinų rūšis išvesta kiek vėliau. XVI a. pr. Italijos ir Portugalijos prekiautojai atvežė apelsinmedžių į Viduržemio jūros regioną. Aromatingieji vaisiai greitai išpopuliarėjo. Žinoma, tai buvo prabangos dalykas, apelsinų užsiaugindavo tik turtingieji. Botanikas Archibaldas Menziesas per Vankuverio ekspediciją rinko apelsinų sėklas Pietų Afrikoje, laive užaugino daigų ir 1792 m. padovanojo juos keliems Havajų vadovams. Saldieji apelsinai paplito Havajų salose. Jūreiviai šių vaisių nuolat turėdavo laivuose ir reguliariai valgė, kad išvengtų skorbuto.

     

    Apelsinmedžiai – gamtos dovana

    Dauguma pasaulyje užaugusių apelsinų (net apie 80-90 procentų) panaudojami sultims spausti, tačiau geriau suvalgyti kelis vaisius, nei išgerti stiklinę apelsinų sulčių. Iš apelsinmedžio medienos gaminami kosmetiniai pagaliukai, o apelsinų žiedai laikomi meilės simboliu ir naudojami kosmetikai, aromaterapijai, puošybai.

    Iš specialios rūšies apelsinų žievelių gaminami eteriniai aliejai ir išgaunami flavonoidai, kurie itin naudingi kraujotakos sistemai, veikia kaip venotonikai. Taigi apelsinmedį galima vadinti gamtos dovana žmonijai.

     

    Apelsinmedžiai – gamtos dovana

     

    Maistinė vertė

    100 g 47 kcal, Baltymų 1 g, Angliavandenių 12 g, Riebalų 0 g

    Naudingos medžiagos 100 gr.
    Vitaminas A 6,75 µg
    Vitaminas C 53,2 mg
    Vitaminas E 0,2 mg
    Niacinas 0,3 mg
    Folio rūgštis 30 µg
    Cholinas 8,4 mg
    Kalcis 40 mg
    Geležis 0,1 mg
    Magnis 10 mg
    Fosforas 14 mg
    Kalis 181 mg
    Cinkas 0.1 mg

     

    Kuo apelsinai naudingi organizmui?

    • Stiprina širdį. Jei suvalgote vieną apelsiną per dieną, 20 proc. sumažinate širdies priepuolio riziką.
    • Apelsinuose gausu vitamino C –tai yra svarbus antioksidantas, kuris stiprina imuninę sistemą ir tuo būdu padeda apsisaugoti nuo ligų.
    • Teikia energijos. Apelsinų sudėtyje yra kalio, kuris padeda organizmui palaikyti tinkamą elektrolitų pusiausvyrą ir normalų širdies darbą.
    • Viename vidutinio dydžio apelsine yra 74 mg kalcio. O kalcis – svarbus elementas tvirtiems kaulams ir sveikiems dantims. Be to, kalcis yra svarbus elementas nervinių ląstelių apsaugai – ne veltui sakoma, kad nuotaikingą dieną užtikriname ryte išgėrę stiklinę apelsinų sulčių!
    • Gerina virškinimą. Apelsinai sultingi, juose daug ląstelienos, todėl jų valgant sklandžiau virškinama, sumažėja vidurių užkietėjimo rizika.
    • Gerina odos būklę. Vitaminai C ir E padeda išlaikyti gražią ir sveiką odą. Vitaminas E saugo odą nuo raukšlių atsiradimo. Vitaminas C skatina gamintis kolageną – medžiagą, atsakingą už jungiamųjų odos audinių elastingumą.
    • Padeda peršalus. Džiovintų apelsinų žievelių nuoviras lengvina atsikosėjimą, mažina gerklės skausmą. Apelsinų sultys naudingos sergant bronchitu ir astma. Jos mažina gerklės paburkimą ir neleidžia kauptis gleivėms.

     

    Neabejotina apelsino nauda sveikatai

     

    Neabejotina apelsino nauda sveikatai

    Sergant gripu išgerkite stiklinę šviežiai spaustų apelsinų sulčių du kartus per dieną ir pagelbėsite nusilpusiam organizmui ne tik doze vitamino C, bet ir provitaminu A, B1, B2 bei bakterijas žudančiais fitoncidais.

    Apelsinų sultys padeda organizmui lengviau įsisavinti su maistu gaunamą geležį.

    Šviežių apelsinų sulčių stiklinę į dienos mitybos racioną vertėtų įtraukti nėščioms moterims, kadangi šiame gėrime yra nemažai folio rūgšties, labai reikalingos augančiam vaisiui.

    Apelsinuose esantys flavonoidai padeda išvengti kraujagyslių bei širdies ligų ir vėžio. Apelsinų sultys taip pat rekomenduojamos avitaminoze sergantiems žmonėms.

    Apelsinų sultyse yra daug pektinų, tad jų išgėręs žmogus gali reguliariai išsituštinti ir žarnyne nebevyksta puvimo procesai, į organizmą nebepatenka kenksmingos medžiagos.

    Izraelio mokslininkai išsiaiškino dar vieną naudingą šių vaisių savybių – nuolatos geriant šviežias apelsinų sultis kraujyje mažėja cholesterolio. Tokia savybe pasižymi ir greipfrutai, ir mandarinai, nes juose yra daug tam tikrų glikozidų.

    Tyrimais įrodyta, kad fizinis krūvis ir puslitris apelsinų sulčių kas dieną padeda greičiau numesti svorį.

     

    Apelsinus reikėtų atsargiai vartoti tiems, kurie turi skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opas arba yra alergiški citrusiniams vaisiams.

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    apelsinai

    vaisiai

    nuotaikai

    gerai

    energijai

    netikėta

    apelsino

    nauda

    organizmui