Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.
Perkrauti puslapįApelsinai turėtų būti kiekvieno iš mūsų sveikos mitybos plano dalis. Tai vieni iš populiariausių citrusinių vaisių. Jie skanūs, sultingi, juose daug maisto medžiagų, būtinų žmogaus organizmui: vitaminų, mineralų, skaidulų, sukaupia daugybę naudingų medžiagų: beta karoteno, folio rūgšties ir dar kelias dešimtis įvairių elementų, kurie padeda įveikti infekcijas. Apelsinai puikiai tinka įvairiems kokteiliams, salotoms ar kepiniams.
Apelsinų istorija
Manoma, kad apelsinai kilę iš Pietų Kinijos, pradėti auginti 2500 m. pr. Kr. Europą šie vaisiai pasiekė tik XI a. ir iš pradžių buvo vartojami tik gydymo tikslais, nes dėl aitraus skonio valgyti netiko. Saldžiųjų apelsinų rūšis išvesta kiek vėliau. XVI a. pr. Italijos ir Portugalijos prekiautojai atvežė apelsinmedžių į Viduržemio jūros regioną. Aromatingieji vaisiai greitai išpopuliarėjo. Žinoma, tai buvo prabangos dalykas, apelsinų užsiaugindavo tik turtingieji. Botanikas Archibaldas Menziesas per Vankuverio ekspediciją rinko apelsinų sėklas Pietų Afrikoje, laive užaugino daigų ir 1792 m. padovanojo juos keliems Havajų vadovams. Saldieji apelsinai paplito Havajų salose. Jūreiviai šių vaisių nuolat turėdavo laivuose ir reguliariai valgė, kad išvengtų skorbuto.
Apelsinmedžiai – gamtos dovana
Dauguma pasaulyje užaugusių apelsinų (net apie 80-90 procentų) panaudojami sultims spausti, tačiau geriau suvalgyti kelis vaisius, nei išgerti stiklinę apelsinų sulčių. Iš apelsinmedžio medienos gaminami kosmetiniai pagaliukai, o apelsinų žiedai laikomi meilės simboliu ir naudojami kosmetikai, aromaterapijai, puošybai.
Iš specialios rūšies apelsinų žievelių gaminami eteriniai aliejai ir išgaunami flavonoidai, kurie itin naudingi kraujotakos sistemai, veikia kaip venotonikai. Taigi apelsinmedį galima vadinti gamtos dovana žmonijai.
Maistinė vertė
100 g 47 kcal, Baltymų 1 g, Angliavandenių 12 g, Riebalų 0 g
Naudingos medžiagos | 100 gr. |
Vitaminas A | 6,75 µg |
Vitaminas C | 53,2 mg |
Vitaminas E | 0,2 mg |
Niacinas | 0,3 mg |
Folio rūgštis | 30 µg |
Cholinas | 8,4 mg |
Kalcis | 40 mg |
Geležis | 0,1 mg |
Magnis | 10 mg |
Fosforas | 14 mg |
Kalis | 181 mg |
Cinkas | 0.1 mg |
Kuo apelsinai naudingi organizmui?
Neabejotina apelsino nauda sveikatai
Sergant gripu išgerkite stiklinę šviežiai spaustų apelsinų sulčių du kartus per dieną ir pagelbėsite nusilpusiam organizmui ne tik doze vitamino C, bet ir provitaminu A, B1, B2 bei bakterijas žudančiais fitoncidais.
Apelsinų sultys padeda organizmui lengviau įsisavinti su maistu gaunamą geležį.
Šviežių apelsinų sulčių stiklinę į dienos mitybos racioną vertėtų įtraukti nėščioms moterims, kadangi šiame gėrime yra nemažai folio rūgšties, labai reikalingos augančiam vaisiui.
Apelsinuose esantys flavonoidai padeda išvengti kraujagyslių bei širdies ligų ir vėžio. Apelsinų sultys taip pat rekomenduojamos avitaminoze sergantiems žmonėms.
Apelsinų sultyse yra daug pektinų, tad jų išgėręs žmogus gali reguliariai išsituštinti ir žarnyne nebevyksta puvimo procesai, į organizmą nebepatenka kenksmingos medžiagos.
Izraelio mokslininkai išsiaiškino dar vieną naudingą šių vaisių savybių – nuolatos geriant šviežias apelsinų sultis kraujyje mažėja cholesterolio. Tokia savybe pasižymi ir greipfrutai, ir mandarinai, nes juose yra daug tam tikrų glikozidų.
Tyrimais įrodyta, kad fizinis krūvis ir puslitris apelsinų sulčių kas dieną padeda greičiau numesti svorį.
Apelsinus reikėtų atsargiai vartoti tiems, kurie turi skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opas arba yra alergiški citrusiniams vaisiams.