Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.
Perkrauti puslapįProbiotikai yra vienas iš pagrindinių virškinimo sistemos palaikymo būdų ir gali būti naudingi tiems, kurie siekia pagerinti žarnyno sveikatą.
Sveikos žarnyno sistemos palaikymas yra svarbi bendros sveikatos ir gerovės dalis. Daugybe tyrimų siekta išsiaiškinti, kaip geriausiai palaikyti virškinimo sistemą, o viena iš populiarių tyrimų sričių - probiotikų vartojimas. Probiotikai - tai bakterijos, kurių natūraliai galima rasti tam tikruose maisto produktuose arba vartoti kaip papildus, kurie gali būti naudingi žmonėms, norintiems pagerinti žarnyno sveikatą. Šiame straipsnyje nagrinėjama, ar probiotikų vartojimas tikrai gali padėti pagerinti žarnyno sveikatą.
Terminą "probiotikas" pirmą kartą pavartojo Nobelio premijos laureatas Élie Metchnikoffas 1907 m., kai pasiūlė, kad naudingųjų bakterijų patekimas į virškinamąjį traktą gali pailginti gyvenimo trukmę. Nuo to laiko daug sužinota apie probiotikų turinčių maisto produktų ir maisto papildų svarbą žmogaus sveikatai.
Ikiklinikiniai duomenys rodo, kad tam tikrų pieno rūgštį gaminančių organizmų padermių (LAB) vartojimas gali būti labai naudingas virškinamojo trakto veiklai ir maistinių medžiagų įsisavinimui.
Keletas klinikinių tyrimų su žmonėmis rodo, kad šių LAB vartojimas taip pat gali sustiprinti imuninės sistemos reakciją ir sumažinti viso organizmo uždegimą. Manoma, kad šie veiksniai prisideda prie geresnės žarnyno sveikatos.
Nors šioje srityje dar reikia atlikti daugiau mokslinių tyrimų, atrodo, kad probiotikų turtingų maisto produktų ar maisto papildų vartojimas gali būti naudingas tiems, kurie nori palaikyti gerą žarnyno sveikatą.
Žarnyno sveikatos apibrėžimas
Žarnyno sveikata yra tarsi dėlionė, sudaryta iš daugelio dalių, kurios dera tarpusavyje, kad susidarytų išbaigtas paveikslas. Norint suprasti žarnyno sveikatos sąvoką, svarbu žinoti jos reikšmę.
Bendrąja prasme žarnyno sveikata reiškia žmogaus virškinimo sistemos, ypač žarnyno, gerovę. Ji apima tiek fizinius, tiek psichinius aspektus, tokius kaip imunitetas, virškinimas, įsisavinimas, maistinių medžiagų panaudojimas ir bendra savijauta.
Šio termino esmė ta, kad jei organizmo mikrobiomas (arba bakterijų pusiausvyra žarnyne) yra sveikas, tai ir mūsų bendra sveikata turėtų būti sveika. Sutrikus gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrai skrandyje, žmogus gali patirti įvairių simptomų, o tai gali lemti prastą žarnyno sveikatą. Dažniausiai pasitaikantys požymiai yra nuovargis, pilvo pūtimas, pilvo skausmas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas.
Pagrindinis geros žarnyno sveikatos tikslas - užtikrinti optimalų virškinimo sistemos funkcionavimą ir išvengti lėtinių ligų, susijusių su virškinimu, arba kitų problemų, susijusių su uždegimu, atsirandančiu dėl sisteminio disbalanso, atsiradusio dėl netinkamos mitybos ar aplinkos veiksnių.
Norint užtikrinti gerą žarnyno sveikatą, reikia ne tik valgyti maistingą maistą, bet ir palaikyti subalansuotą gyvenimo būdą sportuojant ir taikant streso valdymo metodus. Taip pat reikėtų riboti maisto produktų, kurie, kaip žinoma, sukelia uždegimą ir sutrikdo mikrobiomo pusiausvyrą, vartojimą.
Sudėjus šiuos elementus, galima susikurti sveikesnius gyvenimo įpročius, padedančius pagerinti bendrą žarnyno sveikatą ir gyvenimo kokybę.
Kas yra probiotikai?
Probiotikai - tai mikroorganizmai, kurių yra tam tikruose maisto produktuose, pavyzdžiui, jogurte ir kituose fermentuotuose produktuose. Jie teigiamai veikia žmonių ir gyvūnų žarnyno bakterijas. Virškinimo sistemą sudaro sudėtingas bakterijų tinklas, o probiotikai atlieka svarbų vaidmenį palaikant jo pusiausvyrą.
Su probiotikų vartojimu susijusi nauda sveikatai:
Probiotikų vartojimas gali padėti atkurti natūralią žarnyno bakterijų pusiausvyrą, todėl gali pagerėti bendra sveikata. Probiotikų papildus galima vartoti kapsulėmis arba tabletėmis, tačiau, norint gauti kuo daugiau naudos, geriau jų gauti iš natūralių šaltinių, pavyzdžiui, žalio medaus, kefyro, miso sriubos ir kt.
Be to, prebiotikai taip pat vaidina svarbų vaidmenį palaikant naudingų mikrobų augimą mūsų žarnyne, aprūpindami juos maisto medžiagomis. Tai padeda skatinti sveiką virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą iš maisto.
Apžvelgus įvairius probiotikų vaidmenis, tampa akivaizdu, kad šie mikroorganizmai gali turėti didelį poveikį žmogaus sveikatai, jei vartojami reguliariai ir pakankamais kiekiais. Norint užtikrinti optimalius rezultatus, prieš pradedant vartoti bet kokį maisto papildą, kurio sudėtyje yra probiotikų, arba iš esmės keičiant mitybos planą, rekomenduojama pasitarti su gydytoju.
Kaip veikia probiotikai
Mokslininkai ir medikai nuodugniai tyrinėjo probiotikų veikimo mechanizmą, kad geriau suprastų, kaip jie veikia. Tyrimai rodo, kad probiotikai gali turėti tiesioginės įtakos žarnyno sveikatai dėl jų gebėjimo sąveikauti su virškinimo sistemoje jau esančiais mikrobais.
Probiotikų veikimas susijęs ne su viena konkrečia paderme, o su visa bakterijų bendrija, kurios visos atlieka skirtingus vaidmenis. Šios padermės veikia sinergiškai, kad palaikytų mikrobų pusiausvyrą žmogaus virškinimo trakte.
Tai padeda mažinti uždegimą ir kitus neigiamus padarinius, kuriuos sukelia kenksmingos bakterijos, ir kartu skatina naudingų rūšių augimą.
Probiotikų vartojimo nauda
Kalbant apie naudą sveikatai, yra keletas sričių, kuriose probiotikai gali turėti įtakos gerai savijautai. Tyrimai rodo, kad reguliarus kai kurių rūšių probiotikų vartojimas yra susijęs su geresne žarnyno sveikata, nes padeda virškinti ir mažina žarnyno uždegimą.
Be to, tyrimai rodo, kad probiotikų vartojimas taip pat gali stiprinti imunitetą, skatindamas antikūnų, kovojančių su patogenais, gamybą.
Be to, tyrimai rodo, kad tam tikrų rūšių probiotikų vartojimas gali padėti odos sveikatai, nes mažina aknės bėrimus ir kitas uždegimines reakcijas, susijusias su tokiomis odos ligomis kaip egzema ar psoriazė.
Galiausiai svarbu pažymėti, kad nors daugelis tyrimų patvirtina fermentuoto maisto ar probiotikų papildų vartojimo poveikį įvairioms sveikatos problemoms spręsti, vis dar reikia tolesnių tyrimų, kad būtų galima suprasti visą jų poveikį žmogaus fiziologijai.
Be to, kad aptartume galimą naudą, susijusią vien su probiotikų vartojimu, verta apsvarstyti prebiotikų ir sinbiotikų - gyvų mikroorganizmų, sujungtų su tam tikromis maistinėmis medžiagomis, - kaip papildomų būdų gerai žarnyno sveikatai skatinti, vartojimą.
Prebiotikai ir sinbiotikai
Žarnynas yra sudėtinga ir įmantri ekosistema, dažnai vadinama savo mini pasauliu. Ši subtili bakterijų pusiausvyra vadinama mikrobiomu, kurį sudaro tiek naudingi, tiek kenksmingi mikroorganizmai, gyvenantys mūsų virškinimo trakte. Prebiotikai ir sinbiotikai yra du neatsiejami sveikos žarnyno floros palaikymo komponentai.
Prebiotikai - tai nevirškinamos augalinės skaidulos, kurių yra tokiuose maisto produktuose kaip svogūnai, česnakai, bananai, avižos, miežiai ir porai. Jos maitina naudingąsias žarnyno bakterijas ir kartu neleidžia joms daugintis. Iš esmės prebiotikai veikia kaip trąšos žarnyne gyvenančioms gerosioms bakterijoms.
Sinbiotikai sujungia probiotinius organizmus su prebiotikais į vieną produktą ar papildą. Šio kombinuotojo gydymo, o ne vien probiotikų papildų vartojimo nauda yra ta, kad padidėja potencialiai naudingų mikroorganizmų išgyvenamumas ir kolonizacija žarnyne, palyginti su vartojimu tik probiotikų kapsulių be jokio prie jų pridėto maisto šaltinio.
Taip skatinamas draugiškų bakterijų augimas, o blogosios slopinamos, todėl pagerėja bendra sveikata, ypač susijusi su virškinimo sistema.
Taigi prebiotikai ir sinbiotikai atlieka svarbų vaidmenį padėdami palaikyti optimalų naudingųjų žarnyno bakterijų kiekį ir taip teigiamai veikia žmogaus sveikatą, be kita ko, gerindami virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.
Atsižvelgdami į šį supratimą, dabar atkreipiame dėmesį į natūralių probiotikų šaltinius, kurių šiandien galima rasti gamtoje ir kurie gali būti naudingi dar labiau gerinant virškinimo sistemos būklę.
Natūralių probiotikų šaltiniai
Šiame skyriuje daugiausia dėmesio skiriama natūralių probiotikų šaltiniams. Probiotikų šaltiniai yra įvairūs fermentuoti maisto produktai, pavyzdžiui, rauginti kopūstai, kefyras, marinuoti agurkai ir alyvuogės.
Be šių fermentuotų produktų, populiarus pasirinkimas yra probiotinis jogurtas dėl didelės gyvų bakterijų kultūrų, galinčių pagerinti žarnyno sveikatą, koncentracijos. Be to, galima įsigyti įvairių rūšių probiotinių gėrimų, įskaitant kombučos arbatą ir obuolių acto pagrindu pagamintus gėrimus.
Renkantis, kokį natūralų probiotikų šaltinį naudoti žarnyno sveikatai gerinti, svarbu atsižvelgti į tokius veiksnius kaip individualūs mitybos poreikiai ar alergijos, nes kai kuriuose produktuose gali būti tokių sudedamųjų dalių kaip glitimas ar pieno produktai, kurie tam tikriems žmonėms gali kelti problemų.
Be to, moksliniai tyrimai rodo, kad skirtingos bakterijų rūšys yra susijusios su tam tikra nauda, todėl renkantis taip pat būtų naudinga žinoti, kokių padermių yra kiekviename produkte.
Dėl plataus pasirinkimo galimybių pasirinkimo labai svarbu suprasti, kaip veikia kiekvienas natūralus probiotikų šaltinis. Vienas iš jų turi būti pasirinktas atsižvelgiant į individualius poreikius ir pageidavimus, kad būtų maksimaliai padidinta galima nauda žarnyno sveikatai gerinti. Apie tai bus plačiau kalbama kitame skyriuje apie tinkamo maisto papildo pasirinkimą.
Tinkamo maisto papildo pasirinkimas
Renkantis probiotikų papildą svarbu atsižvelgti į naudingųjų bakterijų rūšį ir kiek kiekvienos padermės yra sudėtyje. Yra daug skirtingų žarnyno sveikatą gerinančių papildų rūšių, todėl gali būti sunku žinoti, kuris iš jų geriausiai atitinka individualius poreikius.
Prieš renkantis konkretų papildą taip pat būtina ištirti, kokių kokybės ir saugos standartų laikosi gamintojas.
Dvi pagrindinės probiotikų kategorijos yra Lactobacillus ir Bifidobacterium. Šiose dviejose grupėse yra daugybė padermių, kurios, vartojamos kaip maisto papildų dalis, teikia įvairią naudą.
Keletas pavyzdžių: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum ir Lactobacillus casei. Kiekviena padermė pasižymi unikaliomis savybėmis, kurios gali padėti pagerinti virškinimą arba moduliuoti imunines reakcijas tam tikromis ligomis sergantiems asmenims.
Renkantis probiotikų papildą svarbu rinktis produktus iš patikimų šaltinių, kurie užtikrina, kad jų produktai atitinka tinkamus grynumo ir kokybės kontrolės standartus. Be to, prieš pradedant vartoti bet kokį naują maisto papildą, pasikonsultavus su sveikatos priežiūros specialistais, galima nustatyti, ar probiotikai gali būti naudingi bendriems sveikatos tikslams, išvengiant galimo šalutinio poveikio ar vaistų sąveikos.
Galimas probiotikų papildų šalutinis poveikis
Vertinant probiotikų papildų veiksmingumą siekiant pagerinti žarnyno sveikatą, svarbu atsižvelgti į galimą šalutinį jų poveikį. Gerai žinoma, kad daugelis probiotikų gali turėti teigiamą poveikį virškinamajam traktui, tačiau kai kurie asmenys gali patirti ir nepageidaujamą šalutinį poveikį. Šiame skyriuje aptarsime dažniausiai pasitaikančius pavojus ir saugumo aspektus, susijusius su probiotikų papildų vartojimu.
Ketinantiems vartoti probiotikų papildų, prieš pradedant bet kokį naują režimą, būtina pasitarti su gydytoju. Tai ypač aktualu žmonėms, kurie reguliariai vartoja vaistus, nes tarp šių medžiagų ir probiotikų gali būti vaistų sąveikos, galinčios sukelti nepageidaujamų reakcijų.
Be to, net jei reguliavimo institucijos, pavyzdžiui, FDA, produktą pripažino saugiu, vartotojai vis tiek turėtų žinoti, kad gamybos proceso metu gali kilti kokybės kontrolės problemų ir užteršimo atvejų.
Galiausiai svarbu nepamiršti, kad nors probiotikai gali teikti trumpalaikę naudą, tačiau yra nedaug įrodymų apie jų ilgalaikį saugumą ir veiksmingumą. Atsižvelgiant į visas šias aplinkybes, rekomenduojama, kad visi, norintys vartoti probiotikus, prieš pradėdami tai daryti, pirmiausia pasitartų su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėju.
Kaip minėta anksčiau, vertinant žarnyno sveikatą gerinančius maisto papildus, svarbu suprasti galimą probiotikų ir vaistų sąveiką.
Kitame skyriuje nagrinėsime, kaip įvairūs vaistai gali sąveikauti su įvairių rūšių probiotikais ir kokių atsargumo priemonių reikėtų imtis juos derinant kartu.
Galima sąveika su vaistais
Kaip sakoma, dvi galvos geriau negu viena, tačiau tai ne visada galioja, kai kalbama apie probiotikus ir vaistus. Nors daugelis žmonių mano, kad probiotikų vartojimas gali pagerinti žarnyno sveikatą, tarp probiotikų vartojimo ir receptinių vaistų yra tam tikra sąveika, į kurią reikia atsižvelgti prieš pradedant vartoti maisto papildus.
Norėdami nuodugniau išnagrinėti šias galimas problemas, panagrinėkime keturias pagrindines sąvokas: probiotikų ir vaistų sąveika, vaistų ir probiotikų sąveika, vaistų ir probiotikų sąveika ir probiotikų ir vaistų sąveika.
Terminas "probiotikų ir vaistų sąveika" reiškia bet kokias neigiamas pasekmes, atsirandančias derinant vaistus su gyvaisiais mikroorganizmais, esančiais maisto papildų produktuose, pavyzdžiui, jogurte ar kefyre. Tokio tipo sąveika gali pakeisti vaisto arba probiotinio organizmo biologinį prieinamumą arba veiksmingumą.
Kita svarbi sąvoka, į kurią reikia atsižvelgti, yra daugkartinio gydymo vaistais poveikis probiotikams dėl "vaistų ir probiotikų sąveikos", kuri atsiranda, kai skirtingų rūšių vaistai sąveikauja tarpusavyje virškinimo ir absorbcijos į ląsteles metu.
Be to, "probiotikų ir vaistų sąveika" susijusi su žarnyno floros pokyčiais dėl antibiotikų vartojimo, dėl kurių gali sumažėti naudingųjų bakterijų, esančių kai kuriuose maisto šaltiniuose, kuriuose yra gyvų organizmų, pavyzdžiui, fermentuotų daržovių ar kombučos arbatos, veiksmingumas.
Galiausiai, "probiotikų ir vaistų sąveika" susijusi su kai kurių vaistinių augalų ir vaistažolių sudedamosiomis dalimis, kurios gali sumažinti mikrobų aktyvumą, todėl sumažėja abiejų kartu vartojamų gydymo būdų veiksmingumas.
Asmenims, kurie reguliariai vartoja receptinius vaistus, svarbu suprasti, kaip jų organizmas reaguoja į naujų maisto papildų įvedimą į savo kasdienybę, ir prieš keičiant mitybos ar gyvenimo būdo įpročius pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.
Tokiu būdu jie gali užtikrinti, kad visi terapiniai rezultatai būtų maksimaliai pagerinti, nesukeldami nepageidaujamos reakcijos tarp dviejų saugių medžiagų. Toliau tyrinėdami galimą riziką, susijusią su probiotikų vartojimu, kitame skirsnyje daugiausia dėmesio skirsime tiems asmenims, kurie apskritai turėtų vengti juos vartoti.
Kas turėtų vengti vartoti probiotikus?
Nustatant, kas turėtų vengti probiotikų vartojimo, reikėtų atsižvelgti į galimą šalutinį poveikį ir sąveiką. Tam tikriems asmenims gali būti didesnė rizika patirti neigiamų reakcijų vartojant probiotikus arba jų esama sveikatos būklė gali padidinti nepageidaujamos reakcijos tikimybę. Toliau pateikiamos keturios kategorijos žmonių, kurie turėtų vengti vartoti probiotikus:
Be šių grupių, nėščioms moterims ir mažiems vaikams rekomenduojama pasitarti su gydytoju prieš įtraukiant į savo mitybą bet kokį papildą. Kadangi duomenų apie probiotikų papildų saugumą ir veiksmingumą šioms gyventojų grupėms yra nedaug, reikia būti atsargiems.
Be to, kai kurie duomenys rodo, kad per didelis probiotikų vartojimas gali sukelti infekcijas dėl kenksmingų mikroorganizmų pertekliaus. Todėl, nusprendus vartoti maisto papildą, svarbu atidžiai laikytis dozavimo instrukcijų.
Klinikiniai tyrimai apie probiotikų veiksmingumą gerinant žarnyno sveikatą
Atlikta nemažai klinikinių tyrimų, kuriais siekta įvertinti probiotikų poveikį žarnyno sveikatai.
Viename tyrime, 2017 m. paskelbtame žurnale "Gastroenterology & Hepatology", buvo lyginamas probiotikų papildų poveikis su kontroline grupe, kuri negavo jokių papildų. Rezultatai parodė, kad vartojusių probiotikų papildus asmenų uždegiminių žymenų kiekis buvo gerokai mažesnis ir pagerėjo virškinamojo trakto simptomai, tokie kaip pilvo pūtimas ir diskomfortas pilve.
Kito tyrimo metu nustatyta, kad natūralūs probiotikų šaltiniai taip pat gali būti naudingi žarnyno sveikatai. Šis tyrimas buvo paskelbtas 2018 m. žurnale "Nutrients" ir jame buvo nagrinėjamas jogurto, kuriame yra gyvų bakterijų kultūrų, vartojimo poveikis virškinimo komforto rodikliams. Rezultatai parodė, kad dalyviai, suvalgę jogurto, patyrė mažiau virškinimo trakto simptomų nei kontrolinės grupės dalyviai.
Šie tyrimai rodo, kad tiek papildomos, tiek natūralios probiotikų formos gali padėti pagerinti žarnyno sveikatą mažinant uždegimą ir palengvinant virškinimo diskomfortą. Pereinant prie kito skyriaus apie probiotikų papildų vartojimo alternatyvas, svarbu apsvarstyti kitus mitybos būdus ar gyvenimo būdo pokyčius, kurie gali padėti sveikam virškinimui.
Probiotikų vartojimas gerina žarnyno sveikatą
Probiotikų vartojimas žarnyno sveikatai gerinti yra vis populiaresnis mitybos pasirinkimas. Daugelis žmonių tiki, kad šių naudingų bakterijų kasdienė dozė gali būti naudinga virškinimo sistemai ir padėti išvengti ligų.
Tačiau svarbu žinoti apie galimą riziką, susijusią su probiotikų vartojimu, taip pat apie tai, kiek jų reikėtų vartoti kasdien.
Simboliškai probiotikus galima laikyti sėklomis, pasodintomis į turtingą dirvą, kurios ilgainiui duos vaisių - pagerės virškinimas ir bendra sveikata. Kasdien vartojant šį natūralų maisto papildą, jis padeda gauti būtinų maistinių medžiagų sveikam mikrobų augimui žarnyne.
Šie naudingi organizmai veikia kartu su mūsų organizmo biologiniais procesais, kad sukurtų stipresnę imuninę sistemą ir sveikesnę aplinką žarnyne. Taigi, maitindami savo organizmą iš vidaus, gauname optimalią naudą sveikatai ateityje.
Apskritai nustatyta, kad tinkamai vartojami probiotikų papildai teigiamai veikia žarnyno sveikatą ir imunitetą. Jie netgi gali padėti sumažinti uždegimo lygį kai kuriems asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis ar infekcijomis.
Atlikus tinkamus tyrimus ir pateikus rekomendacijas dėl rekomenduojamų dozių ir saugos priemonių, visi, kurie svarsto galimybę į savo kasdienę mitybą įtraukti probiotikų papildų, turėtų tai daryti žinodami, kad investuoja į ilgalaikius geros sveikatos rezultatus, kurie gali turėti įtakos tiek psichinei, tiek fizinei gerovei dabar ir ateityje.