Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai ir naujienos apie sveikatą

    Pagerinkite savo sveikatą karotinoidais

    Neseniai žurnale "Antioxidants" paskelbtame tyrime mokslininkai apžvelgė esamus karotinoidų naudos mokslinius tyrimus, kad suprastų, kaip karotinoidai gali būti naudojami kaip maistinės medžiagos ir funkcionalus sveikas maistas.

    Pagrindinė informacija

    Augaluose yra biologiškai aktyvių junginių, vadinamų fitocheminėmis medžiagomis arba fitonutrientais, kurie gali būti naudingi sveikatai ir naudojami medicinoje, maiste ir kosmetikoje. Dėl savo gebėjimo mažinti oksidacinį stresą augalai taip pat naudojami įvairioms ligoms gydyti.

    Karotenoidai yra fitonutrientų grupė, galinti būti naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai bei kovai su vėžiu. Šie ryškiaspalviai junginiai randami fotosintetinančiuose organizmuose, pavyzdžiui, augaluose, cianobakterijose ir dumbliuose, ir yra susiję su chlorofilu, kad sugertų tam tikro ilgio šviesos bangas. Be to, karotinoidai apsaugo augalų ląsteles nuo šviesos daromos žalos ir superoksido radikalų bei mažina deguonies rūšių reaktyvumą.

    Karotinoidų yra ryškiaspalvėse daržovėse, vaisiuose, kiaušinių tryniuose, svieste, sūryje ir jūros gėrybėse. Be pagrindinių maisto produktų, kurie yra žinomi karotinoidų šaltiniai, atrankos ir auginimo, taip pat didėja susidomėjimas nepakankamai naudojamų laukinių daržovių ir vaisių tyrimais, siekiant atrasti naujų karotinoidų šaltinių.

    Karotinoidai ir jų šaltiniai

    Yra daugiau kaip 600 natūralių karotinoidų, kuriuos daugiausia sintetina augalai, grybai ir bakterijos. Visuose juose yra konjuguotų dvigubų jungčių sistema, dėl kurios jie sugeria 400-550 nanometrų (nm) bangos ilgio šviesą. Pagal sudėtį šie junginiai skirstomi į karotenus, kurie turi tik anglies ir vandenilio atomus, ir ksantofilus, kuriuose yra ir kitų deguonies funkcinių grupių.

    Karotenų, iš kurių gausiausias yra β-karotinas, yra mangose, abrikosuose, vynuogėse ir morkose. Likopenas yra aciklinis karotenas, paprastai randamas daržovėse ir vaisiuose su raudonu minkštimu, pavyzdžiui, pomidoruose ir arbūzuose. Liuteinas yra gausiausias ksantofilas, o mažesniais kiekiais kitų ksantofilų, pavyzdžiui, zeaksantino, taip pat galima rasti žaliose daržovėse ir grūduose.

    Morkos, pomidorai, raudonosios paprikos, žaliosios daržovės, mangai, persikai, abrikosai, papajos ir citrusiniai vaisiai yra pagrindiniai karotinoidų šaltiniai. Beta karotino taip pat yra žaliose lapinėse daržovėse, pavyzdžiui, špinatuose, kopūstuose ir salotose.

    Likopeno daugiausia yra raudonskruosčiuose vaisiuose ir daržovėse, pavyzdžiui, pomidoruose, arbūzuose, rausvosiose gvajavose ir papajose, taip pat žaliose daržovėse, pavyzdžiui, šparaguose ir petražolėse. Žaliosios lapinės daržovės, pavyzdžiui, lapiniai kopūstai, špinatai, portulakai, krienai, petražolės, briuseliniai kopūstai, salotos ir brokoliai, yra didelis liuteino šaltinis, o raudonosios ir oranžinės paprikos - geras zeaksantino šaltinis.

    Be daržovių ir vaisių, karotinoidų taip pat yra grūduose, ypač kukurūzuose, pieno produktuose, žuvyse ir geltonus riebalus kaupiančiuose žinduoliuose, pavyzdžiui, galvijuose ir paukščiuose. Karotinoidai tirpsta riebaluose, todėl karotinoidų biologinis prieinamumas taip pat priklauso nuo lipidų kiekio maiste. Be to, karotenoidų įsisavinimui įtakos turi ir kitos fitocheminės medžiagos, pavyzdžiui, riebalų rūgštys, fitosteroliai, tokoferoliai ir polifenoliai.

    Vaidmuo žmogaus sveikatai

    Likopenas pasižymi didžiausiu laisvųjų radikalų aktyvumu tarp 600 natūraliai gamtoje randamų karotinoidų ir pasižymi gebėjimu apsaugoti deoksiribonukleorūgštį (DNR) nuo oksidacinio streso ir užkirsti kelią mutacijoms, galinčioms sukelti lėtines ligas. Įvairiais tyrimais su gyvūnų modeliais, taip pat ex vivo ir in vitro tyrimais, kuriuose naudotos kultivuotos ląstelės, nustatyta, kad karotinoidai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir teigiamai veikia lipidų ir glikemijos sutrikimus, taip pat navikinių ląstelių apoptozę ir proliferaciją.

    Likopenas naudojamas kaip maisto papildas įvairioms širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti ir, atrodo, mažina cholesterolio oksidaciją, stiprina antioksidacines savybes ir mažina oksidacinį stresą. Likopenas taip pat pasižymėjo apsauginėmis savybėmis arterijų persodinimo metu, nes moduliuoja baltymų, susijusių su ateroskleroze, gamybą.

    Karotinoidai, pavyzdžiui, β-karotinas, siejami su mažesne antrojo tipo diabeto rizika, o likopenas mažina gliukozės kiekį kraujyje nevalgius. Nors duomenų apie priešvėžines karotinoidų savybes nepakanka, karotinoidų vartojimas siejamas su mažesne estrogenų receptoriams neigiamo krūties vėžio ir prostatos vėžio rizika.

    Ankstesnių tyrimų duomenimis, priešuždegiminės likopeno savybės taip pat siejamos su mažesne įvairių rūšių vėžio, pavyzdžiui, plaučių, krūties, prostatos, kiaušidžių ir skrandžio vėžio, rizika.

    Apsauginės karotenoidų savybės nuo ultravioletinių spindulių taip pat buvo tiriamos gydant įvairias akių ir odos ligas, o karotenoidai naudojami įvairiose kosmetikos priemonėse.

    Išvados

    Šioje išsamioje apžvalgoje aptariamos antioksidacinės ir priešuždegiminės karotinoidų savybės, daugybė maisto šaltinių, kuriuose yra karotinoidų, ir įvairių karotinoidų, ypač likopeno, naudojimas kaip maisto papildų įvairioms ligoms gydyti. Išvadose išryškėja karotinoidų, kaip maistinių medžiagų ir funkcinių maisto produktų, naudojimo įvairioms ligoms gydyti ir kosmetinėms procedūroms apimtis.

     

    Šaltiniai:

    Crupi, P., Faienza, M. F., Naeem, M. Y., et al. (2023). Overview of the Potential Beneficial Effects of Carotenoids on Consumer Health and WellBeing. Antioxidants 12(5). doi:10.3390/antiox12051069

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    pagerinkite

    sveikatą

    karotinoidais