Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.
Perkrauti puslapįVyšnios – ne tik gardžios ir vasarą džiuginančios uogos, bet ir tikras vitaminų bei maistingų medžiagų lobynas, galintis pagerinti mūsų sveikatą įvairiais būdais.
Į Europą atnešė paukščiai
Vyšnios pirmiausia augo derlingose vietovėse tarp Juodosios ir Kaspijos jūrų. Į Europą greičiausiai jas atnešė paukščiai. Pirmieji šias uogas pradėjo auginti senovės graikai, vėliau jomis susižavėjo ir romėnai, kurie vis didino užauginamą jų skaičių. XV a. prijaukintos naminės vyšnios paplito visoje Europoje, o nuo XVII a. šios uogos pasiekė ir Ameriką.
Į kasdienį racioną vyšnias įtraukti labai paprasta. Vyšnios dažnai yra derinamos su šokoladu, jomis gardinami įvairūs tortai, pyragai, keksiukai, iš vyšnių gaminami ir gaivūs šerbetai ar ledai. Šios uogos puikiai tinka įvairioms vaisių salotoms, jos derinamos su natūraliu jogurtu ir granola, blyneliais, vafliais. Iš vyšnių verdamos uogienės, džemai, netgi gaminami padažai ar salsos, kurios yra derinamos prie įvairių mėsos patiekalų. Taigi, kuo šios vasaros gėrybės naudingos mūsų sveikatai?
Vitaminų ir mineralų gausa
Vyšnios yra puikus vitaminų A, C, E ir K, taip pat kalio, magnio, fosforo ir geležies šaltinis. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą, vitaminas A svarbus geram regėjimui, o vitaminas E pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, magnis svarbus nervų ir raumenų funkcijai, o geležis – kraujotakos sistemai.
Kaip vyšnios veikia jūsų kūną?
Užuot ieškoję kalio banane, kad subalansuotumėte savo elektrolitus ir pašalintumėte raumenų mėšlungį po bėgimo, suvalgykite dvi saujas vyšnių, kad gautumėte tą patį kalio kiekį.
Be sočiųjų skaidulų, vyšniose taip pat yra polifenolių, melatonino, karotenoidų, bei vitaminų E ir C. Šie vitaminai ir maistinės medžiagos turi antioksidantų ir priešuždegiminių galių, kurios sumažina daugelį plazmos koncentracijų kraujo serume oksidacinio streso ir uždegimo atvejais. Vyšnios yra super maistas, kuris suteikia jūsų kūnui naudingų antioksidantų dozę.
Vyšnių privalumai sveikatai
1. Pagreitina kūno atsigavimą po treniruočių.
Ieškote kaip greičiau atgauti jėgas po treniruotės? Valgykite vyšnias. Tyrimai rodo, kad raugintų vyšnių sultys padeda sumažinti skaudančius raumenis ir padeda atsigauti po treniruotės.
Moksliškai įrodyta vyšnių nauda žmonių sveikatai , daugiausia dėmesio skiriant maratonams, triatletams ir vandensvydžio žaidėjams, iš esmės parodė, kad geriant vyšnių sultis, sumažėja raumenų skausmai, atsigaunant po mankštos.
Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo 54 maratono bėgikai, kiekvieną savaitę prieš bėgimą išgerdavo stiklinę vyšnių sulčių arba placebą. Tie, kuriems buvo duota vyšnių sultys, po lenktynių pastebėjo žymiai mažesnį raumenų skausmą, nei tie kurie gėre placebą.
Keliuose tyrimuose sportininkams, kurie gėrė vyšnių sultis, buvo nustatytas mažesnis kreatino ir laktato kiekis – kraujo žymenys, rodantys raumenų pažeidimus po treniruotės.
2. Padeda kūnui kovoti su laisvaisiais radikalais
Vyšnios turi galingą antioksidantų bombą. Jūsų racione esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kuriuos jūsų ląstelės gamina naudodamos energiją ar veikdamos oksidacinį stresą. Per daug laisvųjų radikalų gali pažeisti ląsteles ir prisidėti prie uždegimo. Antioksidantai padeda palaikyti sveiką uždegimą ir imuninį atsaką.
Tyrimais nustatyta, kad vyšnių polifenoliai padeda apsaugoti jūsų kūną nuo ligų. Monoterpenai – medžiagos, suteikiančios vyšnioms kvapą, gali sustabdyti vėžio ląstelių sėkmingą dauginimąsi.
3. Pagerina miego kokybę.
Norite ramesnio miego? Į savo racioną pridėkite vyšnių sulčių. Vyšniose yra melatonino – hormono, sinchronizuojančio jūsų kūno antinksčių ir virškinimo sistemas, subalansuojančio jūsų paros ritmą ir padedančio kūnui reguliuoti miegą. Tyrime su savanoriais, kurie savaitę gėrė vyšnių sulčių koncentratą, dalyviai pranešė, kad jie miegojo ilgiau ir geriau nei dalyviai, kuriems buvo duotas placebas.
4. Palaiko jūsų nuotaiką.
Vyšnios gali turėti tokį patį atpalaiduojantį poveikį kaip kalakutas vakarienei. Kalakute esantis triptofanas yra svarbus vaidmuo organizme gaminant serotoniną – neurotransmiterį, kuris gali padėti pagerinti jūsų nuotaiką ir atmintį. Vyšniose yra triptofano ir serotonino, todėl jos gali palaikyti smegenų funkciją ir bendrą jūsų psichinę sveikatą.
5. Padeda palaikyti cukraus lygį kraujyje
Iš visų vaisių vyšnios turi mažiausią glikemijos indeksą. Vyšnių glikemijos indeksas yra 22, o tai padidins cukraus kiekį kraujyje perpus mažiau nei obuolių ar apelsinų cukrus. Palyginimui, gryno cukraus rodiklis yra 100. Tai reiškia, kad vyšnios ne taip smarkiai padidins jūsų cukraus kiekį kraujyje, kaip kiti vaisiai. Išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje yra gyvenimo būdo veiksnys, kuris sumažina diabeto riziką.
6. Mažina skausmą
Vyšniose esančios bioaktyvios medžiagos gali padėti sumažinti uždegimą ir skausmą, susijusį su artritu, podagra ir kitomis ligomis.
7. Gerina virškinimo darbą
Vyšniose gausu skaidulų, kurios padeda gerinti virškinimą ir reguliuoti žarnyno veiklą. Skaidulos taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugoti nuo širdies ligų.
8. Palaiko sveiką odą
Vyšniose esantys antioksidantai ir vitaminas C gali padėti pagerinti odos būklę, sumažinti raukšlių atsiradimą ir apsaugoti nuo saulės žalingo poveikio.
Svarbu žinoti
Vyšnias geriausia valgyti šviežias, tačiau naudingos ir šaldytos ar džiovintos uogos.
Vyšnių kauliukai gali sukelti virškinimo sutrikimų, todėl juos reikėtų pašalinti.
Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, reikėtų saikingai vartoti vyšnias, nes jose gausu cukraus.
Kas neturėtų valgyti vyšnių?
Žmogaus organizmas iš vyšnių vartojimo gauna daug naudos – širdžiai, odai, virškinimui, smegenims, raumenims ir miegui. Bet tik su sąlyga, kad nėra kontraindikacijų ir laikomasi rekomendacijų dėl dienos normos.
Vienu metu negalima suvalgyti daugiau nei 300-400 gramų šių uogų, nes per didelė dozė gali sukelti pilvo pūtimą, dujų susidarymą, viduriavimą. Tuo pačiu metu suaugusieji neturėtų suvartoti daugiau nei 1 kilogramo uogų per dieną.
Iš dalies apriboti vyšnių valgymą verta žmonėms, kurie yra linkę į nutukimą arba bando numesti svorio. Viskas dėl padidėjusio gliukozės ir fruktozės kiekio.
Yra kategorijų, kurias geriau pamiršti apie vyšnių egzistavimą. Tai apie žmones:
Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kad vaikams nereikėtų duoti daug vyšnių. Jauname amžiuje dėl kasos fermentinės funkcijos nebrandumo vaikams gali atsirasti bėrimų.