Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai ir naujienos apie sveikatą

    Tyrimai rodo, kad Wasabi gali pasižymėti atmintį stiprinančiomis savybėmis

    Nors yra daugybė smegenims naudingų maisto produktų, kurie gali padėti sumažinti Alzheimerio ligos ir kitų demencijos formų riziką, paaiškėjo, kad į šį sąrašą verta įtraukti ir aštrų prieskonį. Tyrimo duomenimis, wasabi pasižymi atmintį gerinančiomis savybėmis.

    Žurnale "Nutrients" paskelbtame tyrime buvo nagrinėjamas teigiamas wasabi (augalo, kuris dažnai gaminamas į pastą ir patiekiamas prie sušių kaip aštrus prieskonis) poveikis kognityvinėms funkcijoms, pvz., atminčiai. Tyrime dalyvavo 72 sveiki 60-80 metų amžiaus asmenys. Pusė jų prieš miegą vartojo po 100 miligramų wasabi ekstrakto, o likusieji - placebą.

    Tris mėnesius laikiusis šio režimo, nustatyta, kad grupės, kuri vartojo wasabi ekstraktą, "reikšmingai" pagerėjo du pažinimo aspektai - darbinė (trumpalaikė) atmintis ir ilgiau trunkanti epizodinė atmintis, remiantis standartizuotais kalbos įgūdžių, koncentracijos ir gebėjimo atlikti paprastas užduotis vertinimais. Tačiau tyrėjai nenustatė, kad wasabi grupė būtų pagerinusi kitas pažinimo sritis, pavyzdžiui, slopinančiąją kontrolę (gebėjimą išlaikyti dėmesį), vykdomąją funkciją (savikontrolę ir mąstymą) ar duomenų apdorojimo greitį.

    Tačiau mokslininkai nustatė, kad wasabi grupės ilgalaikės atminties rodikliai vidutiniškai šoktelėjo 18 % ir buvo vidutiniškai 14 % geresni nei placebo grupės. Lyginant su placebo grupe, tyrėjai pažymėjo, kad dalyviai, kurie vartojo wasabi, "pagerino žodinę epizodinę atmintį, taip pat geriau susiejo veidus ir vardus, o tai dažnai yra pagrindinė vyresnio amžiaus žmonių atminties problema".

    Wasabi sudėtyje yra biologiškai aktyvaus junginio, kuris yra ir antioksidantas, ir priešuždegiminis komponentas, teigia Melissa Prest, Mitybos ir dietologijos akademijos nacionalinė atstovė žiniasklaidai ir Prevencinės medicinos apžvalgos tarybos narė. "Teorija, kodėl wasabi gerina atmintį, yra ta, kad antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių derinys mažina smegenų pažeidimus ir uždegimą - tai apsaugo smegenis ir leidžia geriau perduoti nervinius signalus, o tai gerina atmintį", - aiškina ji.

     

    Wasabi sudėtyje yra biologiškai aktyvaus junginio

     

    Šis antioksidacinis ir priešuždegiminis poveikis veikia kai kuriuos svarbiausius atminties praradimo mechanizmus, pavyzdžiui, uždegimą, teigia ji. Wasabi taip pat gali sumažinti kraujospūdį ir pagerinti metabolinį sindromą, priduria daktaras Dale'as Bredesenas, neurologijos tyrėjas ir Ramiojo vandenyno neurologijos instituto neurologijos katedros vedėjas.

    Reikėtų pažymėti, kad tyrimas, kurio metu pagerėjo atmintis, bet ne kitos pažinimo funkcijos (pvz., vykdomosios funkcijos ar planavimo gebėjimai), buvo atliktas su žmonėmis, neturinčiais jokių pažinimo nusiskundimų, todėl dar neaišku, ar šis atmintį gerinantis poveikis gali būti taikomas ir tiems, kurie jau kenčia nuo atminties praradimo, pažymi daktaras Bredesenas".
    Ir dar: "Reikėtų atkreipti dėmesį, kad tai nedidelis tyrimas labai specifinėje pacientų grupėje, todėl rezultatai gali netikti visiems", - pažymi Prestas. Dr. Bredesenas sutinka, sakydamas: "Bus svarbu nustatyti, ar šis atminties poveikis pasireiškia ir tiems, kurie praranda atmintį, o ne tik tiems, kurių atmintis normali."

    Tačiau jei norite įtraukti wasabi į savo kasdienybę, įsitikinkite, kad vartojate tikrą. Įdomu tai, kad daugelis žmonių vartoja padirbtus wasabi, nes už Japonijos ribų retai galima rasti tikrų wasabi. "Wasabi gaunamas iš augalo, kuriam reikia labai specifinių auginimo sąlygų, o auginti jį yra gana brangu."

    Padirbtuose wasabi yra tik apie 1-3 proc. tikrojo wasabi augalo. "Vienas iš būdų nustatyti, ar valgote netikrą wasabi, yra tas, kad jis yra lygus ir panašus į pastą. Tikrieji wasabi paprastai būna šviežiai tarkuoti ir šiek tiek grūdėti."

    Jei valgyti wasabi su maistu nėra jūsų sąrašo viršuje, galite vartoti wasabi papildų, teigia daktaras Bredesenas. "Tyrimo metu buvo naudojama 0,8 mg 6-MSITC, kuris yra veiklioji wasabi sudedamoji dalis, o tiek galite gauti palyginti nedideliame tikro wasabi gabalėlyje", - tegia jis.

    Kadangi tikrų šviežių wasabi JAV ir Europoje nėra lengvai prieinamų ir jei nenorėtumėte į savo kasdienę mitybą įtraukti dar vieno maisto papildo, galite pabandyti 100% wasabi miltelių įmaišyti į tokius maisto produktus kaip garstyčios, majonezas, salotų padažas, gvakamolė, humusas ar bulvių košė. Tai pagerina kulinarinę patirtį ir gali būti naudinga jūsų smegenims.

    Galiausiai wasabi yra dar viena priešuždegiminė priemonė, galinti pagerinti atmintį. "Tai dar labiau padidina atminties arsenalą - mes visi galime daug ką padaryti, kad pagerintume atmintį, o čia yra dar viena potenciali priemonė."

    Daktaras Bredesenas siūlo pradėti nuo "augalais turtingos mitybos [pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono], daug judėti, optimaliai miegoti ir valdyti stresą" - visa tai gali labai padėti išsaugoti atmintį.

    Būtinai reguliariai įtraukite į savo mitybos racioną "maisto produktus naudingus smegenims", pavyzdžiui, riešutus, sėklas, pupeles, tamsius lapinius žalumynus, avokadus, pomidorus ir mėlynes. "Apsvarstykite galimybę gurkšnoti žaliąją arbatą ir pasimėgauti tamsaus šokolado kąsneliais (vartokite turinčius bent apie 70 % kakavos)."

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    tyrimai

    wasabi

    pasižymėti

    atmintį

    savybėmis