Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai ir naujienos apie sveikatą

    Valgau sveikiau: 20 požymių, kad jūsų cukraus vartojimas per didelis. Kuo skiriasi rudasis ir baltasis cukrus?

    Pirmą kartą cukrų pastebėjo žmonės Indijoje, kur jis buvo gaminamas iš cukranendrės sultys. Senovės indų literatūroje aprašoma, kaip jau prieš 2 tūkstančius metų cukrų naudojo gaminant skanų indišką desertą - "khanda". Indijoje cukrus vartotas ne tik kaip saldiklis, bet ir kaip vaistas bei gėrimų pagrindinė sudedamoji dalis.

    Viduramžių Europoje cukrus buvo prabangos prekė, prieinama tik turtingiesiems. Tačiau nuo XV a. pradžios, su Amerikos kolonijų atsiradimu, cukrus tapo plačiai naudojamas Europoje. Kolonistai Amerikoje pradėjo eksportuoti cukraus kultūras į Europą, o tai leido sumažinti gamybos išlaidas ir padidinti cukraus prieinamumą.

    Dabar cukrus yra plačiai naudojamas visame pasaulyje, bet didėja suvokimas apie jo sveikatos poveikį. Žmonės dažnai stengiasi rinktis alternatyvius saldiklius arba sumažinti cukraus vartojimą siekiant palaikyti sveiką gyvenseną. Cukrus išliko svarbia dalimi kultūrų, maisto ruošimo ir pramonės, bet jo suvokimas keičiasi siekiant įgyvendinti sveikesnės gyvensenos ideologiją.

    Naujausi tyrimai rodo, kad pernelyg didelis cukraus vartojimas gali sukelti įvairias sveikatos problemas, įskaitant nutukimą, diabetą, širdies ligas ir netgi padidinti depresijos riziką. Nors visiškai išvengti cukraus sunku, per didelis jo kiekis gali pakenkti sveikatai.

    Štai keletas požymių, kad vartojate perdaug cukraus ir laikas keisti įpročius:

     

    Dažni dantų gedimai
    Ar esate didelis vaisių sulčių, saldainių ir saldžių maisto produktų mėgėjas? Jei taip, jums gresia daugiau ėduonies atsiradimo pavojų nei vidutiniam žmogui. Tam tikros bakterijos, natūraliai esančios burnoje, gerai dauginasi nuo cukraus. Suvartojus cukraus, jis sąveikauja su šiomis bakterijomis ir gamina rūgštį, kuri pažeidžia dantis ir skatina dantų ėduonį.

    Nuolatinis nuovargis
    Valgydami cukrų greitai suteiksite savo organizmui energijos. Tačiau po trumpo energijos antplūdžio pradėsite jaustis mieguisti, ypač jei ką tik suvalgėte didžiulį šokoladinio pyrago gabalą. Suvalgius daug cukraus, gliukozės kiekis kraujyje (cukraus kiekis kraujyje) padidėja beveik akimirksniu. Kad atstatytų pusiausvyrą, kasa išskiria didelį kiekį insulino, signalizuodama ląstelėms naudoti cukrų kaip kurą. Rezultatas - reaktyvioji hipoglikemija... ir nuovargis.

    Sunku susikaupti
    Priešingai populiariam įsitikinimui, cukrus nepadeda išlikti budriems. Iš tikrųjų mokslininkai nustatė, kad cukrus mažina budrumą 60 minučių po jo vartojimo.

    Depresyvi nuotaika
    Cukrus ir vitaminas B tiesiog nedera. Kai vartojate saldų maistą, jūsų organizmas sunkiai pasisavina vitaminą B - maistinę medžiagą, kuri daro didelę įtaką nuotaikai. Dėl vitamino B trūkumo iš tikrųjų galite jaustis labiau prislėgti, ypač jei kasdien suvartojate daug cukraus.

    Dažnas troškulys
    Kiekvieną kartą valgant saldų maistą cukraus dalelės patenka į kraują. Norėdamos atkurti pusiausvyrą, jūsų ląstelės suaktyvėja, išskiria vandenį ir siunčia troškulio signalus į smegenis. Kai taip atsitinka, galite galvoti tik apie vieną dalyką: didelę stiklinę vandens.

    Svorio padidėjimas
    Kai valgote saldų maistą, kasa išskiria insuliną. Šio hormono užduotis - atkurti cukraus kiekį kraujyje. Kaip? Jis perkelia cukrų iš kraujotakos į ląsteles. Patekusi į ląsteles, nepanaudota gliukozė kaupiama kaip riebalai, o tai skatina svorio augimą.

    Dažni galvos skausmai
    Saikingas cukraus vartojimas paprastai nelaikomas galvos skausmo rizikos veiksniu. Tačiau tai negalioja, jei vartojate per daug cukraus. Per didelis cukraus kiekis padidina insulino kiekį ir gali sukelti staigų cukraus kiekio kraujyje sumažėjimą, dėl kurio gali skaudėti galvą.

    Problemos su oda
    Reguliarus cukraus vartojimas sukelia glikaciją - cheminę reakciją, dėl kurios oda per anksti sensta. Oda tampa ne tokia lanksti ir elastinga, o tai skatina naujų raukšlių atsiradimą ir išryškina esamas. Be to, oda tampa sausesnė ir atrodo labiau ištinusi.

    Nuolatinis potraukis cukrui
    Priklausomybė nuo cukraus kartais lyginama su amerikietiškais kalneliais. Kai valgote saldų maistą, cukraus kiekis kraujyje padidėja, o po to staiga sumažėja, nes organizmas išskiria insuliną. Netekę energijos, ieškote maisto produktų, kurie greitai papildytų jūsų baterijas - saldžių produktų, ir taip ciklas kartojasi.

    Reguliarus viduriavimas
    Cukrus, ypač fruktozė, nėra geriausias žarnyno draugas. Jei suvalgysite daug cukraus turinčio maisto, jūsų žarnynas greičiausiai išskirs daugiau vandens ir elektrolitų nei įprastai ir galiausiai pradės viduriuoti.

    Nerimas
    Kai valgote daug cukraus, gliukozės kiekis kraujyje smarkiai svyruoja, o tai daro didelę įtaką jūsų nuotaikai. Trumpai tariant, dėl to galite jaustis blogai, o nerimastingų žmonių simptomai iš tikrųjų gali pablogėti. Atlikę tyrimą, skirtą vyresnio amžiaus suaugusiesiems, mokslininkai pastebėjo, kad labiausiai nuo nerimo kenčiantys tiriamieji taip pat buvo tie, kurie daugiausia valgė maisto produktų, kuriuose gausu sočiųjų riebalų ir cukraus.

    Cukraus naudojimas stresui mažinti
    Ar kaskart, kai jaučiate stresą, griebiatės saldumynų? Galbūt turėtumėte ieškoti geresnio būdo nusiraminti. Nors cukrus gali suteikti trumpalaikę paguodą, jis tikrai nėra geriausias pasirinkimas stresui malšinti. Gali būti, kad net patirsite dar daugiau streso nei anksčiau.

    Nemiga
    Jei nuolat kenčiate nuo nemigos, turėtumėte atkreipti dėmesį į tai, kiek cukraus suvalgote. Miego sutrikimai yra susiję su rafinuotu cukrumi. Vienas tyrimas parodė, kad mityba, kurioje gausu daug glikemijos turinčių maisto produktų, yra nemigos išsivystymo rizikos veiksnys, o valgant daug šviežių vaisių ir daržovių miego problemos pagerėja.

    Paviršutinis miegas, dažnas prabudimas
    Ar jūsų miegas buvo lengvesnis ir ne toks ramus kaip įprastai? Dėl to gali būti kaltas cukrus. Vieno tyrimo duomenimis, mityba, kurią daugiausia sudaro maistas, turintis mažai skaidulų ir daug sočiųjų riebalų bei cukraus, trumpina gilaus miego ciklų trukmę ir didina prabudimų naktį skaičių.

    Valgote per daug desertų
    Jei negalite nueiti nuo stalo nesuvalgę saldaus deserto, tikriausiai vartojate per daug cukraus. Rinkitės vaisius, valgykite lėčiau arba permąstykite savo mitybą.

    Nuolatinis alkis
    Saldus maistas, kuriame paprastai būna mažai skaidulinių medžiagų, tik trumpam numalšina alkio priepuolius. Tiesą sakant, vienas tyrimas parodė, kad fruktozės vartojimas trukdo kontroliuoti apetitą. Kitaip tariant, kuo daugiau saldžių maisto produktų valgote, tuo alkanesni tampate.

    Sąnarių skausmas
    Keletas tyrimų parodė tiesioginį ryšį tarp daug riebalų ir cukraus turinčio maisto ir organizmo uždegimo. Dėl šios priežasties artritu sergantys žmonės turėtų vengti cukraus. Saldžių gėrimų vartojimas taip pat siejamas su reumatoidiniu artritu.

    Dažnas šlapinimasis
    Cukrus yra natūralus diuretikas, t. y. suvalgę didelį jo kiekį dažniau šlapinsitės. Kodėl? Cukrus sumažina inkstų reabsorbuojamo vandens kiekį. Be to, jei cukraus kiekis kraujyje bus per didelis (hiperglikemija), cukraus pateks į šlapimą (glikozurija) ir bus išskiriama dar daugiau vandens, o tai reiškia, kad tualetas greitai taps jūsų mėgstamiausiu kambariu namuose.

    Aukštas kraujospūdis
    Nors žinoma, kad druska didina kraujospūdį, tikrasis kaltininkas gali būti cukrus. Vieno tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad vartojant fruktozę padidėjo kraujospūdis.

    Pernelyg didelis prakaitavimas
    Praėjus maždaug 15-30 minučių po to, kai suvalgote daug cukraus turinčio maisto, organizmas išskiria kortizolį ir adrenaliną - du hormonus, kurie padidina širdies ritmą ir kraujospūdį, todėl prakaituojate. Jei visą dieną valgote saldų maistą, jūsų organizmas turi nuolat kovoti su šiuo stresu, todėl prakaituojate nuolat.

     

    Kuo skiriasi rudasis cukrus nuo paprasto balto cukraus

     

    Kuo skiriasi rudasis cukrus nuo paprasto balto cukraus? Ar jis sveikesnis?

    Rudasis cukrus ir baltasis cukrus yra du skirtingos cukraus rūšys, kurioms suteikiamas skirtingas spalvinis atspalvis dėl to, kaip jos yra perdirbamos. Pagrindinis skirtumas tarp jų yra tai, kiek jie yra perdirbti ir ar jie išlaiko natūralias sudedamąsias dalis.

    Perdirbimo procesas:

    • Baltasis cukrus: Baltasis cukrus perdirbamas ir valdomas, siekiant išgauti grynąją sausą medžiagą, kuri vadinama sacharoze. Proceso metu pašalinami beveik visi nevalgomieji komponentai, įskaitant melanino pigmentus ir mineralus.
    • Rudasis cukrus: Rudasis cukrus yra mažiau perdirbtas. Jis gaunamas iš cukranendrių sultų arba cukranendrės melasos fermentacijos proceso metu. Melasa suteikia cukrui brūną spalvą ir specifinį skonį. Rudasis cukrus išlaiko dalį natūralių komponentų.

     

    Sudedamosios dalys:

    • Baltasis cukrus: Baltasis cukrus yra labai rafinuotas ir išvalytas, todėl jame beveik nėra jokių kitų maistinių medžiagų ar mikroelementų.
    • Rudasis cukrus: Rudasis cukrus išlaiko maistines medžiagas iš melasos, įskaitant geležį, kalcį ir kalį. Tačiau reikia paminėti, kad šios medžiagos yra gana mažose koncentracijose, todėl jo sveikatinė vertė nėra labai didelė.

     

    Skonio profilis

    • Baltasis cukrus: Baltasis cukrus turi neutralų skonį, neprideda jokio ypatingo aromato ar skonio.
    • Rudasis cukrus: Rudasis cukrus turi šiek tiek maltesnio skonio ir aromato dėl melasos.

     

    Sveikatos aspektai

    • Baltasis cukrus: Per didelis baltųjų cukraus vartojimas gali būti susijęs su sveikatos problemomis, įskaitant padidėjusią diabeto ir nutukimo riziką.
    • Rudasis cukrus: Nors rudasis cukrus laikomas natūralesniu ir turinčiu kai kurių maistinių medžiagų, jis vis tiek yra cukrus, ir jį reikėtų vartoti saikingai.

     


    Pagrindinis patarimas yra saikingai naudoti bet kokį cukrų, o sveikatingumo požiūriu geriau stengtis maisto produktus saldinti natūraliais saldikliais arba sumažinti cukraus vartojimą apskritai.

    Svarbu paminėti, kad ne visi žmonės reaguoja vienodai į cukrų, tačiau šie požymiai gali būti signalas, kad vertėtų sumažinti cukraus vartojimą. Sveikatai palankesnė mityba, susitelkus į natūralius ir nepridėtinius saldiklius.

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    valgau

    požymių

    jūsų

    cukraus

    vartojimas

    didelis

    skiriasi

    rudasis

    baltasis

    cukrus