Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Endokrininės, mitybos ir medžiagų apykaitos ligos -

    Necukrinis diabetas (Diabetes insipidus)

    Apie ligą
    Tai liga, kuriai būdingas nesugebėjimas koncentruoti šlapimo. Dažniausia to priežastis yra genetinė predispozicija, smegenų liaukos – hipofizės – navikai, traumos, operacijos, infekcinės ar uždegiminės ligos. Taip pat priežastimi gali būti inkstų įgimta ar įgyta patologija. Poliurijos – polidipsijos sindromas gali būti ir dėl psichogeninės kilmės ar dėl piktnaudžiavimo diuretikais (varančiais šlapimą vaistais). Tokiu atveju gydytojas atlieka troškulio mėginius ir išsiaiškina priežastį.  
    Trumpai apie simptomus
    Pagrindinis simptomas yra poliurija (padidėjęs šlapimo išskyrimas), 5-25 l/parą. Ypač dažnas gausus šlapinimasis būdingas naktį (nikturija,paprastai jos nebuvimas paneigia necukrinį diabetą). Tai labai išsekina žmogų, jis neišsimiega, netenka daug skysčių, tai lydi troškulio pojūčio atsiradimui, dėl to geriama daug vandens (polidipsija), kurio inkstai vėl nesugeba sukoncentruoti ir pašalina su šlapimu. Kiti simptomai pasireiškia dėl gausaus skysčių netekimo, tai – vangumas, vėmimas, vidurių užkietėjimas, kartais žvairumas, dvejinimasis. Taip pat sulėtėja augimas ir kūno masės didėjimas.  
    Diagnostika
    Simptomai panašūs į cukrinį diabetą, psichogeninę polidipsiją ar piktnaudžiavimą diuretikais, todėl siekiant nustatyti diagnozę, atliekamas 7 val. troškulio mėginys ir tiriamas šlapimo tankis tyrimo eigoje. Tada purškiama į nosį vazopresino ar desmopresino ir tiriamas šlapimo osmoliariškumas (kiek 1 litre šlapimo yra netirpių medžiagų).  
    Gydymas
    Jei priežastis – centrinė, t.y., paveldima ar dėl hipofizės veiklos sutrikimo, skiriamas desmopresinas, argininvazopresinas, chlorpropamidas. Jei priežastis inkstuose, skiriami tiazidiniai diuretikai (hidrochlortiazidas), kartasi furozemidas, spironolaktonas, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo.

    Ligų paieškos žymos:

    necukrinis

    diabetas

    (diabetes

    insipidus)