Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Urogenitalinės sistemos ligos -

    Hidronefrozė

    Apie ligą
    Hidronefrozė – tai susirgimas, kurio metu šlapimas dėl įvairių priežasčių, dažniausiai obstrukcijos (kliūties nutekėti), nenuteka šlapimtakiais į šlapimo pūslę, o susilaiko inkstuose praplėsdamas jos struktūras (geldeles). Apibūdinant paprastai galima būtų teigti, kad hidronefrozė yra inksto „tinimas“. Hidronefrozė nėra laikoma atskira liga, tai greičiau įvairių ligų sukeliamas požymis.   Ligos priežastis Hidronefrozę gali sukelti įvairios šlapimo išskyrimo sistemos priežastys: Pieloureterinės jungties obstrukcija (dažniausiai inksto ir šlapimtakio jungtį užspaudžia papildoma apatinio inksto galo kraujagyslė; patologija neretai nustatoma po gimimo, kartais jau paauglystėje).Šlapimtakio obstrukcija (užkimšimas) dėl naviko, šlapimtakyje esančio akmens.Didelio laipsnio vezikoureterinis refliuksas.Prostatos padidėjimas, kai užspaudžiami šlapimo takai.Nėštumo metu dėl padidėjusio spaudimo.  
    Trumpai apie simptomus
    Hidronefrozė pasireiškia šiais klinikiniais simptomais: Šono skausmas,Pykinimas ir vėmimas. Rečiau pasitaiko karščiavimas, šlapinimosi sutrikimai (dažnas, skausmingas šlapinimasis).  
    Diagnostika
    Hidronefrozės diagnozei nustatyti atliekami instrumentiniai tyrimai: ultragarsinis šlapimo organų sistemos (inkstų) tyrimas, ekskrecinė urograma (naudojama kontrastinė medžiaga, kuri suleidžiama į veną, vėliau daromos rentgeno nuotraukos ir stebima kaip kontrastas išsiskiria per inkstus. Patologijos nustatymui gali būti atliekamas magnetinio branduolinio rezonanso tyrimas, izotopinė renografija ir kiti.  
    Gydymas
    Hidronefrozės gydymo pasirinkimas labai priklauso nuo patologiją sukėlusios priežasties.  Pieloureterinės jungties obstrukcijos metu taikomas operacinis gydymas. Kai hidronefrozė atsiranda dėl kitų priežasčių, gali būti įvedamas stentas į šlapimtakį, siekiant pagerinti šlapimo nutekėjimą ar atliekama nefrostomija.

    Ligų paieškos žymos:

    hidronefrozė