Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Infekcinės ir parazitinės ligos -

    Kitų organų tuberkuliozė

    Apie ligą
    Tai lėtinė bakterinė infekcija, dažniausiai pažeidžianti plaučius, bet galinti pakenkti bet kurį iš organų: akis, ausis, lytinius ir šlapimo takus, limfinius mazgus, žarnyno, odą, antinksčius, kaulus su sąnariais, stemplę ir kitus.  
    Trumpai apie simptomus
    Tuberkulioze sergantys asmenys retai išsako skundus. Būdingi bendri ligos simptomai: silpnumas, nedarbingumas, sutrikęs miegas, svorio kritimas, subfebrili temperatūra, prakaitavimas, ypač naktimis. Susirgus antinksčių tuberkulioze vargina silpnumas, labai didelis nuovargis, viduriavimas, krenta svoris ir kraujospūdis. Odos mikobakterijų infekciją leidžia įtarti atsiradusios rausvos dėmės, pleiskanojimai, žaizdelės, kurioms pratrūkus teka skystis. Tuberkuliozė gali pasireikšti išplitusiu limfinių mazgų padidėjimu. Lytinių organų tuberkuliozę dažniausiai sukelia iš šlapimtakių patekusios mikobakterijos. Vyrams paprastai būna sėklidžių prielipo, rečiau sėklidžių ir priešinės liaukos, o moterims – kiaušintakių ir gimdos gleivinės, rečiau kiaušidžių tuberkuliozė. Dėl šios ligos abiems lytims užanka lytines ląsteles transportuojantys latakai ir tokie asmenys tampa nevaisingi.   
    Diagnostika
    Tuberkuliozė diagnozuojama atlikus bakteriologinius tyrimus, kurių tikslas nustatyti ligos sukėlėją. Šiuo metu naudojami greiti aparatiniai tyrimai kaip BACTEC 460 TB, fluorescencinis MG II 960 ir molekuliniai genetiniai tyrimai mikobakterijoms nustatyti. Tuberkuliozės diagnostikai, ypač vaikų, naudojamas tuberkulino (Mantu) mėginys. Ūmią infekciją rodo pakitimai kraujyje: padidėjęs leukocitų, eozinofilų skaičius, sumažėjęs limfocitų skaičius, nedaug padidėjęs eritrocitų nusėdimo greitis.  
    Gydymas
    Skiriamas ilgalaikis nuo 6 (jei sukėlėjas jautrus vaistams) iki 24 mėn. (jei yra dauginis atsparumas preparatams) trukmės gydymas. Pirmos eilės vaistai nuo turberkuliozės yra izoniazidas, pirazinamidas, rifampicinas, streptomicinas ir etambutolis. Antros eilės – tiamidų ir chinolonų grupės preparatai. Rezerviniams vaistams priklauso makrolidai, klofaziminas, rifabutinas, ampicilinas ar amoksicilinas su klavulano rūgštimi.   Svarbiausia anksti išaiškinti sergančiuosius ir juos aktyviai gydyti. Būtina dezinfekuoti patalpas, ligonio aplinkos daiktus, spjaudykles, mokytis ligonį ir jo artimuosius.

    Ligų paieškos žymos:

    kitų

    organų

    tuberkuliozė