Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Infekcinės ir parazitinės ligos -

    Leptospirozė

    Apie ligą
    Tai bakterinė žmonių ir gyvūnų liga, pasireiškianti karščiavimu, intoksikacija, hemoraginiais, kepenų ir inkstų pažeidimais.  
    Ligos nuotraukos
    Leptospirozė Nuotrauka Nr. 1
    Trumpai apie simptomus
    Susergama praėjus 5-14 dienų nuo užsikrėtimo. Beveik visais atvejais leptospirozė praeina savaime, pasireikšdama karščiavimu be būdingų požymių. Retai išsivysto inkstų ir kepenų nepakankamumas, plaučių uždegimas. Liga prasideda staiga aukšta temperatūra (39-400C) ir galvos skausmu. Kartu būna šaltkrėtis ir raumenų skausmas. Pasitaiko akių paraudimas, vargina pilvo skausmas, anoreksija, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, rečiau – kosulys, bėrimai. Temperatūra kelioms dienos krenta ir prasideda vienas ar keli iš šių simptomų: gelta, inkstų nepakankamumas, širdies aritmija, plaučių pažeidimas, smegenų dangalų uždegimas, akių pažeidimas, limfmazgių, kepenų ir blužnies padidėjimas.  
    Diagnostika
    Kiekvienas įtariamas atvejis patvirtinamas mikrobiologiniais tyrimais, išskiriant leptospiras iš kraujo, likvoro,šlapimo, smegenų skysčio, organų. Pagrindinis diagnostikos metodas – antikūnų (apsauginių imuniteto veiksnių) nustatymas kraujo serume. Šlapimo tyrime rastas baltymas, eritrocitai, hialinas, grūdėtieji cilindrai, o kraujyje – anemija ir trombocitų skaičiaus sumažėjimas, padeda diagnozuoti leptospirozę.  
    Gydymas
    Leptospirozė gydoma antibakteriniais preparatais. Sunkūs atvejai – penicilinu ir amoksicilinu, lengvi – doksicilinu ar amoksicilinu. Gydoma 5-7 dienas. Taip pat vartojami temperatūrą mažinantys prepratai, analgetikai, sunkesniais atvejais elektrolitų ir gliukozės lašinės infuzijos, manitolis, gliukokortikoidai.   Vengti tiesioginio kontakto su galimai užkrėstais gyvuliais ir netiesioginio kontakto su šlapimu užkrėsta žeme ir vandeniu. Nesant galimybės išvengti kontakto, rekomenduojama chemoprofilaktika doskiciklinu.

    Ligų paieškos žymos:

    leptospirozė