Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Infekcinės ir parazitinės ligos -

    Listeriozė

    Apie ligą
    Tai gana pavojinga ūminė bakterinė infekcija, pasireiškianti smegenų ir jų dangalų uždegimu, sepsiu, kiek rečiau – vidinio širdies dangalo, akių junginės uždegimu.  
    Ligos nuotraukos
    Listeriozė Nuotrauka Nr. 1
    Listeriozė Nuotrauka Nr. 2
    Trumpai apie simptomus
    Listeriozė yra pavojinga nėščioms moterims bet kuriuo nėštumo laikotarpiu. Dėl jos gali būti aukšta temperatūra, galvos, raumenų bei juosmens skausmas, viduriavimas, ištikti persileidimas ir priešlaikinis gimdymas ar gimti negyvas vaisius. Gimdoje užkrėstam vaisiui nuo gimimo gali pasireikšti sunki liga. Gali būti gelta, pūlinga akių infekcija, pneumonija ir meningitas ar encefalitas. Specifinis ligos požymis – uždegiminio audinio sankaupos (granulomos) kūdikio organuose. Vėliau užsikrėtę kūdikiai (gimstant ar ligoninėje) iš pradžių būna sveiki, bet po kelių dienų ar savaičių jiems gali pasireikšti gyvybei pavojinga liga.  
    Diagnostika
    Listeriozę sukeliančias bakterijas galima nustatyti laboratorijoje auginant bakterijų kultūras. Mėginiai imami iš akių ir nosies, kraujo, šlapimo, smegenų skysčio, užkrėstų audinių.  
    Gydymas
    Gydymo tikslas – antibiotikais sunaikinti Listeria monocitogenes bakterijas. Paprastai skiriamas gydymas antibiotikų deriniu. Vartojamas ampicilinas su gentamicinu (šis vaistas netinka nėščiosioms). Ampiciliną galima keisti penicilinu, o esant alergijai pastarajam, vartojamas trimetoprimas/sulfametosakzolis, vankomicinas. Skausmui, temperatūrai mažinti gali būti vartojami vaistai nuo skausmo. Sunkūs listeriozės atvejai gydomi intensyvios terapijos skyriuose. Listeriozė yra privalomai registruojama infekcija. Labai svarbi gera maisto produktų higiena. Nėščiosios ir žmonės silpnu imunitetu turi vengti tokių maisto produktų kaip minkšti sūriai, kepenų paštetas, paukštiena, greitas termiškai neapdorotas maistas.

    Ligų paieškos žymos:

    listeriozė