Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Infekcinės ir parazitinės ligos -

    Salmonelinis enteritas

    Apie ligą
    Tai ūminė bakterinė žarnyno infekcija, pasireiškianti karščiavimu, intoksikacija, skrandžio ir žarnyno uždegimu.  
    Ligos nuotraukos
    Salmonelinis enteritas Nuotrauka Nr. 1
    Salmonelinis enteritas Nuotrauka Nr. 2
    Trumpai apie simptomus
    Liga nuo užsikrėtimo pasireiškia per 12-72 valandas. Liga prasideda ūmiai pykinimu, vėmimu, skausmu duobutėje ir dešinėje klubinėje pilvo srityje, viduriavimu vandeningomis išmatomis, šaltkrėčiu, karščiavimu iki 38-39oC, kaulų, raumenų ir galvos skausmu, vargina šleikštulys ir troškulys. Ligonio liežuvis baltas, sausas, sumažėjęs odos stangrumas, gurguliuoja žarnos. Per 5-7 dienas kūno temperatūra dažniausiai tampa normali, susitvarko viduriai. Skiriamos įvairios ligos formos ir jų variantai. Dažniausia gastrointestinė forma, pažeidžianti skrandį ir žarnyną. Gastroenteritinis jos variantas būna pusei susirgusiųjų ir jo sunki eiga dėl gausaus netektų skysčių kiekio primena cholerą. Gana dažnas pakenkiantis skrandžiui gastritinis variantas, pasireiškiantis karščiavimu, pykinimu, vėmimu. Enteritiniam variantui būdingas salmonelių buvimas plonosiose žarnose, pasižymintis gausiu, neskausmingu viduriavimu skystomis išmatomis be vėmimo. Storąsias žarnas pažeidžiantys ligos variantai enterokolitas ir gastroenterokolitas pasireiškia mėšlungišku noru tuštintis, skausmingu viduriavimu su krauju ir gleivėmis.  
    Diagnostika
    Salmoneliozė patvirtinama laboratoriniais tyrimais. Atliekami bakteriologiniai išmatų, skrandžio išplovų ar vėmalų, kraujo (karščiuojant), šlapimo, medžiagos iš uždegimo židinių (pūlių, likvoro), įtartinų maisto produktų tyrimai. Kartu ieškoma ir kitų žarnyno bakterijų – šigelių, jersinijų, stafilokokų, rotavirusų, choleros sukėlėjų. Diagnozę pagrįsti padeda serologiniai tyrimai.  
    Gydymas
    Svarbu skubiai pašalinti užkrėsto maisto likučius iš virškinimo trakto plaunant skrandį ar klizmomis. Reguliuoti sutrikusį vandens ir elektrolitų balansą kuo daugiau geriant arba lašinant tirpalus į veną. Paveikti sukėlėją, sunkių ligų formų atvejais skirti antibiotikus kaip trimetoprimo – sulfametaksozolis, amoksicilinas. Šalinti simptomus: viduriavimui slopinti tinka bismuto subnitratas,kalcio karbonatas, pykinimui mažinti – cerukalis, reglanas, motiliumas, antihistamininiai preparatai. Skirti tinkamą dietą, į kurią įeina nekoncentruotas sultinys, pertrinta daržovių sriuba, virta malta mėsa, neriebi žuvis, košės, balta duona, sausainiai, nesaldus kompotas, kisielius,kefyras, du bananai. Ligos prognozė gera net ir sunkiai sergant, jei laiku suteikta skubi pagalba.   Salmoneliozė priklauso privalomai registruojamų infekcijų grupei, todėl visi atvejai turi būti registruojami. Svarbu tinkamai laikyti maistą (šaldytuvuose ar orkaitėje ne mažiau 60oC temperatūroje), plauti kiaušinių lukštus, gerai išvirti ar iškepti, nevalgyti jų žalių, neragauti žalios mėsos. Salmonelių nešiotojams draudžiama dirbti su maisto gaminiais kulinarijoje, pieno pardoutuvėse, vaikų įstaigose. Persirgusieji gali sugrįžti į darbą kliniškai pasveikus ir gavus 2 neigiamus bakteriologinių tyrimų rezultatus.

    Ligų paieškos žymos:

    salmonelinis

    enteritas