Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Infekcinės ir parazitinės ligos -

    Toksokarozė

    Apie ligą
    Tai zoonozė - infekcija, kurią natūraliu būdu tiesiogiai arba netiesiogiai gyvūnai gali perduoti žmonėms, kylanti dėl apvaliųjų kirmėlių lervų migracijos žmogaus organuose.  
    Trumpai apie simptomus
    Liga pasireiškia nuo užsikrėtimo praėjus nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių, bet jei užsikrečiama valgant žalią mėsą, laikotarpis sutrumpėja iki keletos valandų. Akių pažeidimas gali išryškėti tik po 4-10 mėnesių. Toksokarozės simptomų gali nebūti, nes infekcija dažnai būna lengva ir net nepastebima. Pagrindiniai ligos simptomai: pasikartojantis karščiavimas, nemalonūs pojūčiai pilve, kartais su vėmimu ir pykinimu, padidėjusios kepenys, sausas kosulys, naktiniai jo priepuoliai ir švokštimas, įvairūs odos pažeidimai, regos sutrikimai, bendras silpnumas, apetito stoka.  
    Diagnostika
    Toksokarozė nustatoma remiantis ligos simptomų, instrumentinių bei laboratorinių  tyrimų rezultatų, epidemiologinių duomenų visuma. Toksokarozę diagnozuosime, kai stebimas karščiavimas su plaučių uždegimu, kepenų padidėjimas, kraujo ląstelių - eozinofilų skaičiaus padidėjimas, rentgeno nuotraukoje infiltratai plaučiuose, kraujyje antikūnai prieš toksokaras.  
    Gydymas
    Dauguma toksokarozės atvejų yra lengvi ir praeina savaime be specifinio gydymo per keletą savaičių ar mėnesių. Gydymą taikyti rekomenduojama esant klinikiniams požymiams ar padidėjusiam eozinofilų skaičiui kraujyje. Pirmo pasirinkimo antiparazitinis vaistas – albendazolis. Jo alternatyvos – mebendazolis, tiabendazolis. Gydant akių toksokarozę svarbu 3 dienas prieš ir kartu su antiparazitiniu gydymu skirti kortikosteroidus. Jie mažina parazitų žuvimo sukeltas stiprias uždegimines reakcijas.   Svarbus kačių ir šunų išmatų surinkimas ir dezinfekcija, smėlio dėžių tinkama priežiūra (jų uždengimas, kasmetinis smėlio keitimas, perkasimas, įrengimas nesaulėtose vietose).

    Ligų paieškos žymos:

    toksokarozė