Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Infekcinės ir parazitinės ligos -

    Ūminė ŽIV infekcija

    Apie ligą
    Tai lėtinė retrovirusinė infekcinė liga, pasireiškianti įvairia klinikine simptomatika, pažeidžianti žmogaus imuninę sistemą.  
    Ligos nuotraukos
    Ūminė ŽIV infekcija Nuotrauka Nr. 1
    Ūminė ŽIV infekcija Nuotrauka Nr. 2
    Ūminė ŽIV infekcija Nuotrauka Nr. 3
    Trumpai apie simptomus
    ŽIV infekcija – labai sudėtinga liga, pasireiškianti įvairiais sindromais ir simptomais, sukeltais daugelio priežasčių. Tik po 2-6 savaičių ji išryškėja limfinių mazgų padidėjimu, išliekančiu  ilgiau nei 3 mėnesius. Kartu gali būti karščiavimas, gerklės, raumenų, sąnarių skausmas, odos bėrimai. Vėliau atsiranda su AIDS susijęs ligų kompleksas: be priežasties ar pasikartojantis karščiavimas, be priežasties krentantis svoris, silpnumas, negalavimas, stiprus prakaitavimas naktį, viduriavimas be priežasties, nespecifinės odos ir gleivinių ligos. Ligai progresuojant išsivysto didelis imuninės sistemos nepakankamumas, prasideda įvairios kilmės infekcijos ar piktybiniai navikai.  
    Diagnostika
    Svarbiausia yra virusologinė diagnostika. Todėl įtariant ŽIV infekciją nustatomas ŽIV ribonukleorūgščių kopijų skaičius, p24 antigenas ir antikūnai nuo ŽIV. Laboratoriniai tyrimai teigiami tik praėjus dviems savaitėms nuo karščiavimo pradžios.  
    Gydymas
    Specifinių virusą veikiančių preparatų grupių yra šešios. Viena jų – nukleozidiniai arba nukleotidiniai atvirkštinės transkriptazės inhibitoriai ir jų atstovas – zidovudinas. Nenukleozidinių atvirkštinės transkriptzės inhibitoriams priklauso efavirenzas, nevirapinas, entravirinas.  ŽIV taip pat gydoma proteazių, susijungimo (enfuvirtidas) ir integrazės inhibitoriais (raltegraviras), koreceptorių antagonistais. Parinkus optimalų vaistų derinį stengiamasi maksimaliai sumažinti viruso kopijų skaičių iki nenustatomo lygio kuo ilgesniam laikui. Vaistai sukelia rimtų nepageidaujamų reiškinių: sutrikęs riebalų pasiskirstymas kūne, atsparumas insulinui ir diabetas, kardiovaskulinės sistemos pakenkimas, inkstų funkcijos sutrikimas. Skiriami antibiotikai gretutinėms infekcijoms išvengti, analgetikai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, kartais kortikosteroidai. Antiretrovirusinis gydymas turi labai griežtą vartojimo grafiką ir būtinas visą gyvenimą.   Profilaktikos esmė – užkirsti kelią infekcijos plitimui. To siekiama įvairioms gyventojų grupėms tiekiant informaciją apie ŽIV plitimo būdus ir apsaugos priemones, keičiant požiūrį į užsikrėtusius ir jau sergančius asmenis, seksualines mažumas, narkomanus, ugdant higienos įpročius, skatinant lytinį švietimą ir atjautą, mažinant diskriminaciją. Lietuvoje taikomas užsikrėtusiojo ar įtariamojo užsikrėtus prevencinis gydymas. Pirmoji pagalba – žaizdos ar pažeistos odos plovimas muilu ir vandeniu, gleivinių skalavimas tekančiu vandeniu. 

    Ligų paieškos žymos:

    ūminė

    infekcija