Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Infekcinės ir parazitinės ligos -

    Ūminis hepatitas A

    Apie ligą
    Tai virusinis kepenų uždegimas, pasireiškiantis gelta ir kepenų fermentų aktyvumo padidėjimu.  
    Trumpai apie simptomus
    Susergama praėjus nuo 14 iki 50 dienų nuo užsikrėtimo. Prasidedančią ligą rodo karščiavimas, silpnumas, galvos skausmas, kartais kvėpavimo takų uždegimo požymiai. Po keletos dienų temperatūra sunormalėja, išryškėja virškinimo veiklos sutrikimo požymiai – apetito stoka, pykinimas, vėmimas, skausmas po krūtine ir dešinėje pašonėje. Padidėja kepenys, rečiau blužnis. Patamsėja šlapimas, pašviesėja išmatos. Dar po 2 dienų pagelsta akių obuoliai, vėliau – gleivinės ir oda. Esant geltai, ligonio būklė pagerėja, tik lieka silpnumas, nėra apetito. Hepatitas gali pasireikšti nuo simptomų nesikeliančių formų iki staigaus kepenų kilmės neuropsichikos pakenkimo. Ligos prognozė gera. Po ligos pasitaiko tik laikinų negalavimų.  
    Diagnostika
    Ankstyvai diagnostikai svarbu išsiaiškinti apie buvusius ligos atvejus aplinkoje, keliones į šalis, kur didelis sergamumas hepatitu A. Nustatomas kepenų fermento alataminotranferazės aktyvumas, kurio padidėjimas labai būdingas. Ir specifiški antikūnai (apsauginius imuniteto veiksnius) prieš infekcijos sukėlėją kraujo serume.  
    Gydymas
    Asmenys, sergantys virusiniu hepatitu gydomi infekciniuose stacionaruose. Vaistų, veikiančių sukėlėją nėra. Režimas ir dieta skiriama atsižvelgiant į ligos sunkumą. Nuo laisvo iki griežto gulimo režimo. Dieta be rūkytų, marinuotų, keptų patiekalų ir aštrių prieskonių, gyvulinių riebalų. Iš viso turi būti 2000-3000 kcal. Ligonis turi gauti pakankamai  vitaminų ir skysčių (2-3l per parą), reguliariai tuštintis. Maisto racione turėtų būti pieniškos ir daržovių sriubos, varškė, kefyras, grietinė, sviestas, minkštai virti kiaušiniai, šviežia virta žuvis, liesa mėsa, košės, balta duona, džiūvėsiai. Atsiradus tinimams ribojami skysčiai ir valgomoji druska, duodami daug kalio turintys produktai kaip bulvės, obuoliai, razinos. Kai yra anoreksija, pykina, į veną lašinami gliukozės ir Ringerio tirpalų su vitaminais. Jei vargina niežulys – skiriama antihistamininių preparatų, ursodeoksicholinės rūgšties, cholestiramino. Kortikosteroidai vartojami tik didelės intoksikacijos atveju.   Pagrindinės hepatito profilaktikos priemonės yra sanitarinės – higieninės, vakcinacija ir elgesio keitimas.

    Ligų paieškos žymos:

    ūminis

    hepatitas