Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Jungiamojo audinio ir skeleto raumenų sistemos ligos -

    Kitos osteochondropatijos

    Apie ligą
    Jaunatvinė šlaunikaulio galvos epifiziolizė - tai šlaunikaulio kaklo metafizės dislokacija į priekį galvai rotuojant atgal dėl šlaunikaulio patologinių pokyčių. Tai vienas iš dažniausių paauglių klubo sąnarių ligų, liga progresuoja spartėjant augimui. Berniukams pasitaiko 2-5 kartus dažniau nei mergaitėms. Iki 40% atvejų liga pažeidžia abu klubo sąnarius. Ligos priežastis nežinoma, manoma, kad svoris turi didelės reikšmės – 90% sergančių vaikų būna nutukę. 5% pasitaiko kaip šeiminė.  
    Trumpai apie simptomus
    Vaikas nutukęs, kartais šlubuoja. Skausmingumas nedidelis, dažnai kelio sąnaryje, apatiniame šlaunikaulio trečdalyje. Sukimas į vidinę šlaunies pusę sumažėjusi, koja išorinės rotacijos padėtyje (išversta į šoną). Jai epifiziolizė ūmi, prasideda staigus didelis skausmas, labai riboti judesiai per klubo sąnarį.  
    Diagnostika
    Liga diagnozuojama pagal simptomus ir rentgenogramas – priekinę ir šoninę, atitraukus koją. Priekinėje rentgenogramoje stebima augimo zonos išplatėjimas ir nelygumas, šlaunikaulio galvos padėties pakitimas – žemiau vadinamosios Klein linijos. Geriausiai dislokacija stebima šoninėje rentgenogramoje.  
    Gydymas

    Ligų paieškos žymos:

    kitos