Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Jungiamojo audinio ir skeleto raumenų sistemos ligos -

    Lego – Kalve – Perteso liga (COXA PLANA)

    Apie ligą
    Tai šlaunikaulio galvos epifizės dalies liga, kuri yra sąlygojama įvairaus laipsnio išemijos (kraujotakos nepakankamumo) bei dėl to  išsivysčiusios epifizės nekrozės (žūties). Dažniausiai išryškėja 4 – 8 metų berniukams su sulėtintu skeleto augimu. Ligos vystymosi stadijose pirmiausia pastebima nekrozė, vėliau nenormalus epifizės augimas, galiausiai šlaunikaulio galvos regeneracija ir remodeliavimas.  
    Trumpai apie simptomus
    Skausmas būdingas kelio sąnario srityje (skausmas leidžiasi koja žemyn), žmogus ta koja šlubuoja. Ribotai tą koją atitraukia ir pritraukia, sukioja. Ligai progresuojant skausmas atsiranda ne tik kelio srityje, bet ir klubo sąnario ir kirkšnies srityje. Skausmas sustipprėja vakare, po nakties ramybės paprastai pagerėja. Neretai pasitaiko trumpalaikių beskausmių periodų. Bendra būklė paprastai būna gera, vaikas bėgioja net šlubuodamas.  
    Diagnostika
    Liga diagnozuojama, atsižvelgiant į anamnezę, klinikinius simptomus, atliktus laboratorius kraujo tyrimus, kuriuose nestebima jokių nuokrypių nuo normos. Diagnozė patvirtinama pagal rentgenologinius, kompiuterinės tomografijos tyrimus – šlaunikaulio galvutė gali būti sumažėjusi, fagmentuota, su skleroziniais pakitimais.  
    Gydymas

    Ligų paieškos žymos:

    kalve

    perteso

    (coxa

    plana)