Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Jungiamojo audinio ir skeleto raumenų sistemos ligos -

    Suaugusiųjų osteomaliacija:

    Apie ligą
    Tai griaučių liga, kurios metu sutrinka kaulų mineralizacija, dėl to kinta jų struktūra, sutrinka funkcija. Dažniausia osteomaliacijos priežastis – senyvame amžiuje vit.D trūkumas maiste ir dėl nepakankamo saulės šviesos kiekio sumažėjusi jo gamyba (didžioji dalis reikalingo vit.D gaminama odoje, veikiant saulės spinduliams). Prieštraukulinių ir skrandžio rūgštingumą mažinančių vaistų vartojimas, skrandžio operacijos, kepenų ir inkstų ligos, įgimtos inkstų pakitimai ir kt. taip pat sąlygoja osteomaliaciją.  
    Trumpai apie simptomus
    Jaučiamas plačiai išplitęs kaulų skausmas, atsiranda jų deformacijos, dažnai būna raumenų skausmas. Skundžiamasi ir sąnarių skausmais, pasunkėjusiu judėjimu, raumenų silpnumu, nepraeinančiu po poilsio. Gali pakrypti pakrypti, darosi sunku stotis iš sėdimos padėties ar lipant laiptais. Padidėja rizika kaulų lūžiams. Kartais dėl kalcio stokos būna traukuliai ar sutrikę jutimai rankose, aplink burną.  
    Diagnostika
    Nustatomas kalcio ir fosforo koncentracijos sumažėjimas ir šarminės fosfatazės bei parathormono padidėjimas kraujyje. Esant kaulų skausmams, tikslinga atlikti radiogramas, kuriomis nustatomi osteomaliacijai būdingi požymiai. Retais atvejais atliekamas histologinis kaulinio audinio ištyrimas, paimant biopsiją.  
    Gydymas
    Skiriami vit.D preparatai, atsižvelgiant į ligos sunkumą, eigą. Mažos koncentracijos stipresnių metabolitų (kalcitriolis, alfa-kalcidiolis) taipogi gali būti skiriamos, tik sergantysis yra atidžiau tada stebimas dėl per daug kalcio patekimo į kraują.

    Ligų paieškos žymos:

    suaugusiųjų

    osteomaliacija