Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Kraujotakos sistemos ligos -

    Aortos vožtuvo stenozė

    Apie ligą
    Širdis – raumeninis organas, kurį sudaro keturios kameros: aukščiau esantys prieširdžiai ir žemiau esantys skilveliai. Tarp dešiniosios ir kairiosios širdies pusės yra raumeninė pertvara, dešinįjį prieširdį ir skilvelį skiria taip vadinamas triburis vožtuvas, kairįjį prieširdį ir skilvelį – dviburis (mitralinis) vožtuvas. Toje vietoje, kur kairysis skilvelis jungiasi su didžiausia organizmo kraujagysle aorta taip pat yra vožtuvas (aortos vožtuvas). Dar vienas vožtuvas yra dešiniajame skilvelyje, kuris kraują išstumia į plaučių arteriją (plaučių arterijos vožtuvas). Pagrindinė vožtuvų funkcija – leisti kraujui tekėti tik viena kryptimi. Aortos vožtuvo stenozė – tai širdies yda, kurios metu susiaurėja aortos vožtuvas ir kraujas iš širdies negali normaliai ištekėti į aortą. Širdis turi stipriau susitraukti, kad galėtų išstumti kraują. Kairysis skilvelis yra stiprus, ilgą laiką jis sugeba dirbti sunkesnėmis sąlygomis. Tačiau patologijai įsisenėjus, skilvelis nusilpsta, padidėja, išsiplečia, nesugeba tinkamai susitraukti. Tuomet pasireiškia ligos
    Trumpai apie simptomus
    . Aortos stenozė pasitaiko maždaug 2 % suaugusiųjų. Dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės.   Ligos priežastis Aortos vožtuvo stenozė gali atsirasti dėl keleto priežasčių. Pagrindinėmis laikoma: infekcinis endokarditas ir buvęs reumatas. Kartais pasitaiko įgimta aortos vožtuvo deformacija. Kai kuriems žmonėms liga išsivysto dėl kalcio kaupimosi ant vožtuvų, esant sutrikusiai kalcio apykaitai.   Simptomai Daugelį metų žmogus jaučiasi gerai, vėliau atsiranda būdingi klinikiniai simptomai: Krūtinės skausmasDusulysSilpnumas, galvos svaigimas, alpimai. Simptomų išreikštumas gali būti įvairus, priklauso nuo angos susiaurėjimo dydžio ir ligos trukmės.  
    Diagnostika
    Išsiaiškinami ligos simptomai, atliekamas fizinis ištyrimas. Svarbu išklausyti širdies veiklą stetoskopu. Jei girdimas specifinis širdies ūžesys, atliekami tolimesni tyrimai – elektrokardiograma, krūtinės ląstos rentgenograma, echokardioskopija.  
    Gydymas
    Aortos vožtuvo stenozė – potencialiai gyvybei grėsminga liga. Ji gali būti efektyviai gydoma, jei laiku paskiriamas operacinis gydymas. Nedidelio laipsnio stenozė, kuomet nėra jokių simptomų, nėra gydoma. Paskiriamas tik nuolatinis stebėjimas. Tuo tarpu pagrindinis išreikštos stenozės gydymas – operacinis. Jo metu praplečiama vožtuvo anga ar visas vožtuvas pakeičiamas nauju.

    Ligų paieškos žymos:

    aortos

    vožtuvo

    stenozė