Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Kvėpavimo sistemos ligos -

    Plaučių fibrozė

    Apie ligą
    Plaučių fibrozė – tai liga, kuriai būdingas plaučių audinio pažeidimas, dėl kurio plaučių audinys ima „randėti“ (kaupiasi jungiamasis audinys). Tose vietose, kur plaučiuose atsiranda jungiamojo audinio, nebevyksta dujų apykaita. Kai susirgimas išplinta dideliame plaučių paviršiaus plote, jie nebesugeba normaliai atlikti savo funkcijos.   Ligos priežastisPlaučių fibrozę gali sukelti daugelis kvėpavimo sistemos ligų: tuberkuliozė, plaučių uždegimas, sarkoidozė, bronchektazės, cistinė fibrozė ir kt. Tačiau dažniausiai priežastis taip ir lieka nenustatyta. Tai taip vadinama idiopatinė plaučių fibrozė. Ja serga maždaug 3 iš 100 000 gyventojų.   Rizikos faktoriaiPagrindiniai rizikos veiksniai, didinantys tikimybę susirgti plaučių fiboze: vidutinis amžius, rūkymas, gyvenimas užterštoje aplinkoje, genetiniai veiksniai, vėžinio susirgimo gydymas švitinant krūtinės ląstą.  
    Trumpai apie simptomus
    Pagrindinis ligos simptomas: nuolat stiprėjantis dusulys. Kartais žmonės skundžiasi sausu kosuliu, taip pat nuovargiu, svorio kritimu.  
    Diagnostika
    Liga diagnozuojama išsiaiškinus ligos skundus, atlikus fizinį ištyrimą (dėl nuolatinio deguonies trūkumo gali būti būgno lazdelių formos pirštai). Iš instrumentinių tyrimų atliekama krūtinės ląstos rentgenograma (pakitimai matomi tik vėlesnėse ligos stadijose). Ne mažiau svarbi ir kompiuterinė plaučių tomografija (joje aptinkami specifiniai požymiai). Taip pat nustatomi tam tikri pakitimai ir atliekant kvėpavimo funkcijos tyrimą (spirometriją).  
    Gydymas
    Plaučių fibrozės gydymas medikamentinis. Skiriami gliukokortikosteroidai.

    Ligų paieškos žymos:

    plaučių

    fibrozė