Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Navikai -

    Piktybinė pleuros mezotelioma

    Apie ligą
    Piktybinė mezotelioma – tai pakankamai retas susirgimas, kurio metu vėžys vystosi iš plono audinio sluoksnio, kuris dengia daugumą organizmo organų ir yra vadinamas mezoteliu. Dažniausiai piktybinis susirgimas vystosi plaučiuose (plaučių pleuroje).   Ligos priežastis Kaip ir visų navikų atvejų, pirmiausia organizmo ląstelėse atsiranda tam tikrų genų mutacijų, tuomet joms dalinantis atsiranda neoplazinių (piktybinių) ląstelių, kurios ima greitai ir nesustabdomai daugintis. Nėra tiksliai žinoma, kodėl atsiranda mutacijos, tačiau yra skiriami rizikos veiksniai, galintys turėti įtakos ligos vystymuisi.   Rizikos faktoriai Pagrindinis rizikos veiksnys – sąveika su asbestu. Asbestas, tai mineralinė medžiaga, kuri anksčiau buvo naudojama statybose, laivų gamyboje, popieriaus pramonėje. Mezotelioma išsivysto maždaug 30 metų po sąveikos su šia medžiaga. Mažiau reikšmingi rizikos veiksniai: šeiminis sirgimas mezotelioma, krūtinės ląstos švitinimas (radiacija).  
    Trumpai apie simptomus
    Pagrindiniai simptomai, kuriais gali pasireikšti piktybinė pleuros mezotelioma yra šie: Krūtinės skausmas,Dusulys,Stiprus kosulys,Svorio kritimas.  
    Diagnostika
    Svarbu nustatyti, ar žmogus galimai neturėjo kontakto su asbestu. Atliekamas fizinis ištyrimas, gali būti nustatomas limfmazgių padidėjimas. Gali būti atlikta krūtinės ląstos rentgenograma, kompiuterinė tomograma. Diagnozė nustatoma tik paėmus biopsinį audinį ir jį ištyrus histologiškai.  
    Gydymas
    Jei navikas nėra išplitęs, galima taikyti chirurginį gydymą. Skiriama chemoterapija, radioterapija. Išplitusios ligos atveju gydymas yra tik simptominis, t.y., palengvinama gyvenimo kokybė. Apskritai šios ligos prognozė nėra gera. 

    Ligų paieškos žymos:

    piktybinė

    pleuros

    mezotelioma