Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Odos ir poodžio ligos -

    Pūslinis pemfigoidas

    Apie ligą
    Pūslinis pemfigoidas – tai lėtinė autoimuninė odos liga, pasireiškianti poepiderminėmis pūslėmis.   Ligos priežastys Nėra tiksliai žinomos;Imunoglobulino G (IgG) autoantikūnų sankaupos odoje.  
    Trumpai apie simptomus
    Labai dažnai liga prasideda nuo prodrominių reiškinių, tokių kaip bėrimas, niežėjimas būsimų pūslių vietose. Tokie reiškiniai gali trukti kelias savaites ar net mėnesius. Buvusių bėrimų vietose ar sveikoje odoje atsiranda pūslių ir pūslelių. Jos būna įvairaus dydžio, pripildytos skaidraus skysčio (tas skystis gali būti ir su kraujo priemaiša), gali plyšti. Nikolskio simptomas yra neigiamas: traukiant perplėštos pūslės kraštą su pincetu, epidermis neatsilupa sveikos odos ribose. Kartais pūslės gali išsidėstyti žiedais. Būdingas stiprus niežėjimas. Dažniausiai pūslės atranda simetriškai dilbių, šlaunų, pilvo srityse, taip pat pažeidžia natūralias raukšles. Gali išplisti ir pažeisti visą odą. Labai retai pažeidžiama burnos gleivinė.   Skiriamos pūslinio pemfigoido formos: Generalizuota;Pūslelinė;Generalizuota eritroderminė;Urtikarinė (dilgėlinė);Mazginė;Galūnių;Kūdikių.  
    Diagnostika
    Pūslinis pemfigoidas diagnozuojamas remiantis klinikiniais simptomais. Diagnozei patikslinti atliekama odos biopsija. Taip pat atliekamas tiesioginės imunofluorescencijos tyrimas, kuriuo nustatomas IgG susikaupimas odoje.  
    Gydymas
    Pūslinio pemfigoido gydymas yra individualus ir priklauso nuo ligos formos bei išplitimo. Skiriama geriamųjų gliukokortikosteroidų (geriausiai tinka metilprednizolonas). Kartais kartu skiriami imunosupresantai (pvz., azatioprinas). Galima skirti dapsono (vieno ar kartu su gliukokortikosteroidais).

    Ligų paieškos žymos:

    pūslinis

    pemfigoidas