Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Psichikos ir elgesio sutrikimai -

    Somatoforminė autonominė disfunkcija (vegetodistonija)

    Apie ligą
    Tai gana nauja diagnostinė kategorija, minima ne visose klasifikacijose. Anksčiau buvo vadinama vegetodistonija. Ši patologija gydytojų yra nevienodai traktuojama, todėl duomenų apie paplitimą panašiai nėra. Žodis „somatoforminė“ parodo, kad kylančius kūno pojūčius ar funkcijas lemia psichikos pakitimai.  
    Trumpai apie simptomus
    Nusiskundimai kyla dėl veiklos sutrikimų vidaus organuose, kuriuos pagrinde valdo autonominė (vegetacinė) nervų sistema (ši nervinė sistema inervuoja vidaus organus nepriklausomai nuo mūsų valios, pvz., širdį, virškinamąjį traktą, kvėpavimo sistemą ir pan.). Dažniausiai šis somatoforminis sutrikimas paliečia širdies ir kraujagyslių sistemą, po to seka kvėpavimo bei virškinimo sistemos. Simptomai skirstomi į du tipus, bet abiems būdinga tai, kad jokios organinės patologijos nėra. Pirmojo atveju dėl vegetacinės nervų sistemos sujaudinimo pasireiškia  širdies plakimas, padidėjęs prakaitavimas, paraudimas, drebulys. Antrojo tipo atveju būdingi nespecifiniai simptomai, tai: kurio nors organo skausmas, tempimas, pūtimas, deginimas, veržimas, sunkumas ir pan. Dėl varginamų simptomų žmogui paprastai pasireiškia ir nerimas, įtampa, pablogėja nuotaika.  
    Diagnostika
    Somatoforminė autonominė disfunkcija diagnozuojama pagal klinikinius simptomus ir neradus jokios organinės patologijos. Pagal dominuojamus organų simptomus, disfunkcija skirstoma į grupes: a) širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimas – širdies neurozė, neurocirkuliacinė astenija; b) virškinamojo trakto sutrikimas – aerofagija, žagsėjimas, dispepsija, dirgliosios žarnos sindromas, psichogeninis meteorizmas; c) kvėpavimo sistemos sutrikimas – psichogeninies kosulys ar hiperventiliacija; d) urogenitalinės sistemos sutrikimas – psichogeninė disurija ir kt.  
    Gydymas

    Ligų paieškos žymos:

    somatoforminė

    autonominė

    disfunkcija