Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.
Perkrauti puslapįSpanguolės – tai ryškiai raudonos uogos, kurios yra populiarus skanėstas, ypač vasaros metu. Daugeliui žinoma, kad šios rūgštokos ir savito skonio uogos yra gausios antioksidantų ir turi naudos sveikatai. O kaip yra su spanguolių preparatais? Iš džiovintų spanguolių miltelių gaminamos kapsulės yra vertingas ir natūralus maisto papildas.
Spanguolių uogos nuo seno žinomos kaip vienos vertingiausių. Jos turi daug įvairių mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, vario, mangano. Organizmui mineralinės druskos reikalingos ne mažiau kaip ir kitos maistinės medžiagos, nes jos reguliuoja medžiagų apykaitą bei virškinimą. Spanguolėse yra 89,5 procentai vandens, 0,5 proc. baltymų, 3,5 proc. cukraus, 2 proc. ląstelienos, 0,7 proc. pektino, 2,2 proc. rūgščių, taip pat glikozidų, vitaminų B1, B2, E, P, šiektiekkarotino. Šimte gramų spanguolių yra 15 mg vitamino C.
Maistinės spanguolių savybės
Vitamino C šaltinis – tai natūralus galingas antioksidantas, kuris saugo nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio ir didina organizmo atsparumą prieš įvairius uždegimus.
Vitaminas E – tai dar vienas galingas antioksidantas, kuris dalyvauja imuninės sistemos funkcijose ir gali padėti apsisaugoti nuo lėtinių ligų, kurias gali sukelti laisvieji radikalai.
Maistinės skaidulos – didelis maistinių skaidulų kiekis siejamas su mažesne tikimybe susirgti vainikinių širdies arterijų ligomis, insultu, hipertenzija, diabetu, nutukimu ir tam tikromis virškinimo ligomis. Maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, apetitą, palaiko žarnyno švarą ir mažina kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje. (plačiau skaitykite: Maistinės skaidulos ir jų nauda organizmui).
Be to, spanguolėse yra vitamino K, mangano ir kitų augalinės kilmės maistinių medžiagų, kurios saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti apsisaugoti nuo vėžio.
Spanguolių nauda sveikatai
Šlapimo takų infekcijos – spanguolės, turbūt, viena geriausiai žinomų priemonių, siekiant apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų. Didelis proantocianidų kiekis spanguolėse saugo nuo tam tikrų bakterijų, įskaitant E. coli, sukibimo su šlapimo takų sienelėmis ir tokiu būdu kovoja su infekcijomis.
Širdies ir kraujagyslių ligos – kai kurie tyrimai rodo, kad spanguolėse esantys polifenoliai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Jos užkerta kelią trombocitų sukibimui ir saugo nuo uždegimų, mažina kraujo spaudimą.
Vėžys – tyrimai parodė, kad spanguolės padeda sulėtinti naviko vystymąsi ir saugo nuo prostatos, kepenų, krūties, kiaušidžių ir gaubtinės žarnos vėžio formų.
Dantys – spanguolės gali padėti apsisaugoti nuo dantenų ligų. Proantocianidai, saugantys nuo šlapimo takų infekcijų, taip pat gali padėti palaikyti gerą dantų sveikatą, nes jie saugo nuo bakterijų sukibimo prie dantų.
Skrandžio opa – spanguolės saugo nuo H. plyori (Helicobacter pylori) baterijos, kuri prikimba prie ląstelės sienelės ir gali sukelti skrandžo opas.
Siekiant išvengti šlapimo takų infekcijų
Spanguolėse yra gausu junginių, vadinamų proantocianidinais, kurie neleidžia E. coli bakterijoms prisitvirtinti prie šlaplės ir šlapimo pūslės gleivinės. Negalėdamos prisitvirtinti prie audinių, bakterijos negali daugintis ir sukelti infekcijos.
Net keletas tyrimų parodė, kad du mėnesius vartojant spanguolių preparatus, kuriuose yra 36 mg proantocianidinų, galima gerokai sumažinti šlapimo takų infekcijų dažnį, ypač moterims. Vis dėlto tyrimais dar nėra įrodyta, ar spanguolių preparatų poveikis prilygsta antibiotikams, skirtiems šlapimo takų infekcijoms gydyti. Antra vertus, spanguolės yra natūralus produktas.
Džiovintos spanguolės – ląstelienos šaltinis
Džiovintuose vaisiuose ir uogose išlieka ne tik mineralinės druskos, bet ir vitaminai, skaidulos, natūralus cukrus. Džiovintos spanguolės ypač vertingos dėl sudėtyje esančių maistinių skaidulų (ląstelienos), labai reikalingų virškinamajam traktui. Be to, nuolat vartojant skaidulas su maistu, mažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Spanguolių vartojimas
Spanguoles gali būti šaldytuve (arba kitoje šaltoje vietoje) iki 2 mėnesių, vėliau jos gali būti užšaldomos. Taip pat spanguoles galima vartoti šviežias arba džiovintas, tik nepridėkite cukraus.
Jeigu nusprendėte vartoti spanguolių sultis, įsitikinkite, kad spanguolės yra pagrindinė sudedamoji dalis, kadangi jos dažnai yra maišomos su kitų vaisių sultimis ir įvairiais saldikliais.
Keletas patarimų, kaip galite įtraukti spanguoles į savo racioną:
Kodėl spanguolių preparatai tokie populiarūs?
Jei ieškotume populiariausio maisto papildo, spanguolių preparatai tikrai neatsidurtų paskutinėje vietoje, greičiau priešingai. Jų populiarumą lemia tai, kad spanguolių nauda yra plačiai žinoma, tačiau kiti jų produktai gausūs cukraus – uogienės, kompotai, sultys ir kt. Spanguolių kapsulėse pridėtinio cukraus nėra, todėl tai sveikesnis pasirinkimas.
Spanguolių papildai yra natūralūs ir gerai toleruojami, o priešuždegiminis poveikis naudingas visiems. Jų turėtų vengti tik salicilatams alergiški asmenys, tačiau bet kuriuo atveju prieš papildo vartojimą būtina pasitarti su savo gydytoju. Kai kurie tyrimai parodė, kad spanguolės gali sustiprinti kraują skystinančių vaistų poveikį, Todėl, vartojant tokius vaistus, spanguolių geriau atsisakyti arba prieš vartojant pasitarti su savo šeimos gydytoju.
Apibendrinant, spanguolių papildai yra natūralus ir lengvas būdas padėti savo organizmui įveikti kasdienius pavojus. Tai saugūs preparatai, kurie suteikia daug naudos ir tinka įvairaus amžiaus žmonėms.