Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai ir naujienos apie sveikatą

    Kalis ir Magnis ar Kalcis ir Magnis. Kada naudojamas ir kokia nauda? Kaip žinoti ar ištikrųjų mums šių mineralų reikia?

    Lietuvoje kas antras žmogus miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Gydytojai tvirtina, kad daugelio tokių ligų priežastis yra kalio ir magnio trūkumas organizme. Magnis stiprina kraujagysles, mažina kraujo krešumą ir sintetina baltymus bei fermentus. Kalis reikalingas organizmo skysčių pusiausvyrai palaikyti bei normaliai nervų sistemos ir širdies raumenų veiklai. Be to, kalis yra vienas svarbiausių kraujospūdį reguliuojančių mineralų.
    Kalis ir magnis – du iš septynių svarbiausių mikroelementų, reikalingų tam, kad žmogus būtų sveikas. Dažnai nutinka, kad jų stoka jaučiama pavasarį dėl atsiradusio organizmo išsibalansavimo, tačiau šių mineralų trūkumas gali pasireikšti bet kuriuo metų laiku, nes daugeliui žmonių nepavyksta per parą užsitikrinti reikiamos jų dozės.

     

    Kas yra Magnis (magnisium)

     

    Kas yra Magnis (magnisium) ir kaip žinoti ar jo trūksta organizmui?

    Magnis yra ir mineralas, ir elektrolitas, būtinas mūsų organizmui funkcionuoti. Jis dalyvauja daugybe biocheminių procesų, įskaitant raumenų funkciją, nervų perdavimą, kaulų sveikatą ir kitus.
    Magnio trūkumą gali būti sunku diagnozuoti.  Kai kurie požymiai nepasireiškia tol, kol žemas magnio kiekis yra kritinis.  Bet dar viena kliūtis, su kuria susiduria pacientai, yra pagrindinė priežastis, susijusi su savo sveikatos priežiūros specialistais.  Magnio trūkumo simptomai paprastai būna nespecifiniai, todėl medicinos specialistai gali įtarti kitas ligas ar negalavimus.  Bet jei žinote požymius ir simptomus, galite geriau nustatyti, kada turėtumėte kreiptis į medicinos pagalbą ir pasisakyti už save.


    Pagrindiniai simptomai - požymiai, kad jūsų organizmui trūksta magnio:

    • Apetito praradimas
    • Pykinimas ir (arba) vėmimas
    • Nuovargis
    • Silpnumas
    • Raumenų spazmai ir mėšlungis
    • Nereguliarus širdies plakimas
    • Priepuoliai
    • Asmenybės pokyčiai
    • Osteoporozė

     

    Magnio trūkumo gydymas

    Laimei, magnio kiekį sugrąžinti į savo vėžes nėra taip sunku.  Kadangi mums nereikia tiek daug magnio, jo trūkumas gali būti pašalintas nuo kelių dienų iki poros savaičių.  Kai kuriais atvejais gali užtrukti ilgiau, jei viduriuojate ar turite kitų malabsorbcijos (virškinimo sutrikimų)  problemų žarnyne.

    Yra keletas šalutinių magnio papildų poveikių, iš kurių dažniausiai pasireiškiantis viduriavimas.  Šis šalutinis poveikis gali būti ypač ryškus, jei vartojate magnio citratą.  Siūloma planuoti valgį, kad įsitikintumėte, jog su maistu gaunate pakankamai magnio, jei pastebėjote, kad esate jautrus geriamojam magniui.  Žmonės, turintys tam tikrų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, inkstų ligas, arba vartojantys tokius vaistus kaip bisfosfonatai, antibiotikai, diuretikai ir protonų siurblio inhibitoriai, prieš vartodami maisto papildus, turi pasitarti su savo sveikatos priežiūros specialistais.  Daugelis magnio turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, lapiniai žalumynai, neskaldyti grūdai, avokadas ir anakardžiai, yra lengvai gaunami  ir kartu su šiuo svarbiu mineralu suteikia kitų naudų sveikatai.

    Jei medicinos specialistas jums paskyrė magnio vartojimo rekomendacijas, laikykitės jų.  Hipermagnezemija arba per didelis magnio kiekis taip pat gali būti pavojingas.

     

    Magnio šaltiniai

    • Grūdų produktai, žirniai ir pupelės.
    • Žalios spalvos produktai: salotos, petražolės, krapai, špinatai, obuoliai.
    • Riebi žuvis: lašiša, skumbrė, karpis, jūros ešerys, silkė.
    • Riešutai, ypač anakardžiai, migdolai.
    • Datulės, džiovinti abrikosai, slyvos.
    • Medus, ypač grikių.
    • Košės: avižinės, kvietinės, grikių ar perlinės.

     

    Kas yra Kalis (kalium)

     

    Kas yra Kalis (kalium) ir kaip žinoti ar jo trūksta organizmui?

    Kalis taip pat yra mineralas, būtinas normaliam organizmo funkcionavimui. Jis yra svarbus elektrolitas, kuris reguliuoja vandens balansą, širdies ritmą, raumenų susitraukimus ir kitus procesus. Tai elektrolitas, kuris neutralizuoja natrio poveikį ir padeda palaikyti pastovų kraujospūdį. Kalis taip pat svarbus rūgščių ir bazių pusiausvyros organizme palaikymui. Bazės – tai cheminiai junginiai, vandenyje neištirpę šarmai (rūgšties priešingybė).

     

    Kalio trūkumas organizme

    Kalio trūkumas gali sukelti daugybę simptomų ir sveikatos problemų, pvz., hipokalemiją.
    Normalus kalio kiekis yra 3,5-5,0 mmol/l. Lengvas kalio trūkumas įprastai simptomų neturi. Laikoma, kad kiekiui esant mažesniam nei 2,5 mmol/l, kalio trūkumas yra labai didelis. O kiekiui sumažėjus dar labiau, simptomai taps sunkūs.

    Žemo kalio lygio simptomai yra šie:

    • Nuovargis
    • Silpnumas ir raumenų skausmas visame kūne
    • Vidurių užkietėjimas

     

    Ypač mažas kalio kiekis gali sukelti:

    • Sunkų raumenų silpnumą ir paralyžių
    • Kvėpavimo takų sutrikimus
    • Skausmingą vidurių užkietėjimą
    • Dilgčiojimą, tirpimą ar niežulį, kurie pagrinde jaučiami rankose, kojose, pėdose
    • Raumenų spazmus

     

    Mažas kalio kiekis gali būti nustatytas atlikus paprastus kraujo tyrimus ir gydomas keičiant įprastą mitybą, įskaitant ir maisto papildus. Reguliarūs sveikatos patikrinimai padės sekti kalio kiekį kraujyje ir išvengti galimo trūkumo.

    Kalio šaltiniai

    • Džiovinti vaisiai.
    • Visų rūšių kruopos. Kviečių sėlenos ir gemalai.
    • Ankštinės kultūros, ypač žalieji žirneliai, sojos.
    • Bulvės, burokėliai, morkos, agurkai, pomidorai, kopūstai, brokoliai, ridikai, moliūgai, žalumynai.
    • Obuoliai, apelsinai, bananai, arbūzai, melionai, įvairios uogos.
    • Riešutai, ypač graikiniai, lazdynų, pistacijos.

     

    Kas yra Kalcis (calcium)


    Kas yra Kalcis (calcium)?

    Tai yra svarbus mineralas, reikalingas kaulų ir dantų formavimuisi, kraujo krešėjimui, nervų perdavimui ir kitoms organizmo funkcijoms.
    Suaugusiesiems rekomenduojama šios mineralinės medžiagos norma yra nuo 1000 iki 1200 mg per dieną. Kalcio gausu piene, jogurte. Jo yra ir grūduose ir žalialapėse daržovės, tačiau čia esančios fitino ir oksalo rūgštys blokuoja kalcio įsisavinimą. Taigi produkte gali būti didelis kalcio kiekis, bet mūsų organizme jis bus blogai absorbuojamas.
    Kalcio papildai paprastai yra gerai toleruojami, tačiau kai kuriems žmonėms, vartojant papildomą kalcį, gali atsiranda virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui kaupiasi dujos ar užkietėja viduriai. Patariama vartoti daugiau skaidulomis turtingo maisto, kuris palengvina nemalonius virškinimo trakto simptomus.

    Kalcio šaltinis – sveikas maistas

    Pagrindinis kalcio šaltinis yra maisto produktai, todėl sveika mityba – geriausias būdas papildyti kalcio atsargas. Daugiausia kalcio yra piene ir jo gaminiuose. Nemažai kalcio yra brokoliuose, špinatuose, petražolėse ir kitose tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, džiovintuose vaisiuose, lašišoje, žuvų kauluose. Tačiau kita problema – retas vaikas pakankamai valgo visų šių produktų ir gauna pakankamą kalcio kiekį. Be to, kalcio pasisavinimas organizme priklauso nuo daugelio kitų medžiagų. Gerą jo pasisavinimą užtikrina pakankamas vitamino D ir tokių mineralų kaip magnis ir cinkas kiekis. Vitaminas D reguliuoja mineralinių medžiagų apykaitą bei palaiko normalią kalcio absorbciją žarnyne. Šio vitamino gamybą skatina buvimas saulėje, todėl šaltuoju metų laiku dažnai pasireiškia šio vitamino stoka, kuri gali skatinti ir kalcio nepakankamumą organizme.

     


    Žmonės dažnai sumaišo Magnio ir Kalio vartojimą su Magnio ir Kalcio vartojimu

    Magnis (magnisium) ir kalis (kalium) gali būti saugiai vartojami kartu, nes jie yra skirtingi mineralai, turintys skirtingas funkcijas organizme, ir jų vartojimas paprastai nesukelia sąveikos ar konkurencijos tarp jų. Be to, dauguma maisto šaltinių, kuriuose yra magnio, paprastai taip pat turi kalio, ir atvirkščiai.

    Tačiau magnis ir kalcis yra mineralai, kurie gali konkuruoti dėl absorbcijos organizme. Jie dalijasi bendru absorbcijos mechanizmu, todėl didelis kalcio kiekis gali slopinti magnio absorbciją ir atvirkščiai. Todėl, vartojant maisto papildus arba didesnius maisto šaltinius, kuriuose yra tiek kalcio, tiek magnio, svarbu atsižvelgti į jų proporcijas, kad būtų išvengta galimų konkurencinių sąveikų.

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    kalis

    magnis

    kalcis

    naudojamas

    kokia

    nauda

    žinoti

    ištikrųjų

    šių

    mineralų