Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.
Perkrauti puslapįVeganiška mityba neturi įtakos motinos motinos piene esančio vitamino B2 ir karnitino - besivystančiam kūdikiui būtinų maistinių medžiagų - koncentracijai. Tokie yra Amsterdamo UMC tyrimo rezultatai, šiandien pristatyti 55-ajame kasmetiniame Europos vaikų gastroenterologų, hepatologų ir mitybos draugijos (ESPGHAN) susitikime.
Tyrimais nustatyta, kad veganiškos mitybos besilaikančių žindančių motinų ir visavalgių motinų piene vitamino B2 ir karnitino koncentracija nesiskyrė, nors šių maistinių medžiagų koncentracija gyvūniniuose produktuose yra didžiausia.
Naudojant metodą, kuriuo mėginys atskiriamas į atskiras dalis ir analizuojama jų masė, šis tyrimas paneigia prielaidas, kad veganiška mityba gali būti nevisavertė ir kad veganių motinų žindomiems kūdikiams gali būti didesnė rizika susirgti vitamino B2 ar karnitino trūkumu.
Per pastaruosius ketverius metus vien Europoje veganų skaičius padvigubėjo.
Motinos mityba daro didelę įtaką žmogaus pieno, kuris yra svarbus vaiko vystymuisi, maistinei sudėčiai. Pasaulyje vis dažniau vartojant veganišką mitybą, taip pat ir žindančių motinų, kyla susirūpinimas dėl jų pieno maistingumo. [...] todėl būtų svarbu sužinoti, ar šių maistinių medžiagų koncentracija žindančių moterų, vartojančių veganišką mitybą, piene skiriasi."
Dr. Hannah Juncker, pagrindinė tyrėja
Vitaminas B2 (riboflavinas) yra svarbus daugelio biologinių procesų fermentų kofaktorius. Ankstesni tyrimai parodė, kad didelis vitamino B2 trūkumas kūdikiams gali sukelti anemiją ir neurologinių problemų.
Pagrindinis karnitino biologinis vaidmuo - energijos apykaita. Dėl karnitino trūkumo kūdikiams gali sumažėti cukraus kiekis kraujyje, taip pat gali sutrikti širdies ir smegenų veikla. Anksčiau taip pat nustatyta, kad veganiškai besimaitinantys žmonės suvartoja mažiau karnitino ir jo koncentracija kraujo plazmoje yra mažesnė nei visavalgiai, o ankstesni tyrimai netgi rodo, kad kai kurioms žindančioms moterims gali tekti padidinti gyvūninės kilmės produktų suvartojimą, kad žindymo metu jų nepritrūktų. Šis tyrimas rodo, kad motinos veganiškos mitybos įtaka šių dviejų svarbių maistinių medžiagų kiekiui piene gali būti mažesnė, nei manyta anksčiau.
Nors šiame tyrime nustatyta mažesnė laisvojo karnitino ir acetilkarnitino koncentracija motinų, kurios laikėsi veganiškos dietos, serume, žmogaus pieno karnitino koncentracija tarp tiriamųjų grupių akivaizdžiai nesiskyrė.
Dr. Junckeris, komentuodamas tyrimo rezultatus, apibendrina: "Mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad vitamino B2 ir karnitino koncentracijai žmogaus piene veganiškos mitybos vartojimas neturi įtakos. Šie rezultatai rodo, kad veganiška mityba žindančioms motinoms nekelia rizikos, kad žindomiems kūdikiams išsivystys vitamino B2 ar karnitino trūkumas. Ši informacija naudinga žindančioms motinoms, taip pat žmogaus pieno donorų bankams, kurie renka pieną, skirtą neišnešiotiems kūdikiams, negaunantiems pakankamai motinos pieno."