Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.
Perkrauti puslapįAukštas kraujospūdis arba hipertenzija yra dažna sveikatos problema, kuri gali sukelti rimtų širdies ir kraujagyslių ligų. Viena iš efektyviausių priemonių kontroliuoti kraujospūdį yra sveika mityba. Yra tam tikri maisto produktai, kuriuos žmonės su aukštu kraujospūdžiu turėtų vengti arba juos vartoti ribotai. Štai 15 maisto produktų, kuriuos vertėtų apsvarstyti ribojant, norint palaikyti sveiką kraujospūdį.
Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai - skanus priedas prie dažnos vakarienės. Tačiau jei sergate hipertenzija, šių sūrių skanėstų valgiaraštyje turėtų nebūti. Marinuojant daržoves, jos iš sūrymo sugeria daug druskos. Jei norite sveikesnės alternatyvos, išbandykite šviežius agurkus ar kitas žalias daržoves.
Sūris
Daugelis sūrių dėl didelio natrio kiekio hipertenzija sergantiems asmenims yra draudžiami. Į "juodąjį sąrašą" įtraukti parmezanas ir mėlynasis sūris, kurių viename uncijoje yra daugiau kaip 300 mg natrio. Kita vertus, ožkos sūris, mocarelos sūris yra skanūs, mažai druskos turintys alternatyvūs produktai.
Šoninė
Riebi, sūri ir daug cholesterolio turinti šoninė - tikrai ne, jei stebite savo kraujospūdį. Net jei nesergate hipertenzija, turėtumėte riboti šoninės vartojimą. Kodėl? Tyrimai rodo, kad jie gali padidinti riziką susirgti tam tikrais vėžiniais susirgimais.
Cukrumi saldinti gėrimai
Gėrimai su pridėtiniu cukrumi ne tik didina svorį, bet ir veikia kraujospūdį. Vieno tyrimo duomenimis, asmenims, kurie geria daug cukrumi saldintų gėrimų, kyla didesnė rizika susirgti hipertenzija. Nesvarbu, ar sergate hipertenzija, ar ne, vanduo vis tiek yra geriausias pasirinkimas norint išlikti hidratuotam!
Alkoholis
Saikingas raudonojo vyno gėrimas jau seniai siejamas su mažesne širdies ligų rizika. Tačiau jei sergate hipertenzija, turėtumėte apriboti vyno vartojimą iki vienos ar dviejų taurių per dieną. Geriant per daug alkoholio (keturias ir daugiau taurių per dieną) gali padidėti kraujospūdis.
Kavos pakaitalai su kofeinu, kava
Nors energetiniai gėrimai itin populiarūs tarp paauglių ir jaunų suaugusiųjų, pastaruoju metu žiniasklaidoje atskleidžiamas negeras šalutinis jų poveikis. Įrodyta, kad energetiniai gėrimai ne tik sukelia galvos skausmą, nerimą, viduriavimą ir galvos svaigimą, bet ir didina kraujospūdį. Šis pavojus sveikatai, be kita ko, siejamas su didele kofeino koncentracija, kuri kai kuriuose gėrimuose net viršija rekomenduojamą paros dozę. Jei gydytojas nenurodė kitaip, hipertenzija sergantys asmenys turėtų atidžiai stebėti kavos vartojimą. Viename tyrime nustatyta, kad kava didina širdies priepuolių riziką 18-45 metų amžiaus suaugusiesiems, sergantiems lengva hipertenzija. Rezultatai parodė, kad daug kavos geriantys asmenys turi net keturis kartus didesnę tikimybę patirti širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų nei vidutinis asmuo.
Greipfrutai
Jei vartojate vaistus nuo kraujospūdžio, gydytojas tikriausiai liepė nevartoti greipfrutų. Šis atogrąžų vaisius sąveikauja su keliais vaistais ir gali sukelti žalingą šalutinį poveikį. Dauguma kitų citrusinių vaisių nesąveikauja su kraujospūdį mažinančiais vaistais. Jei nesate tikri, kuriuos įtraukti į savo mitybą, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.
Gruzdintos bulvytės
Kitą kartą, kai nuspręsite papietauti, venkite gruzdintų bulvyčių. Vietoj jų užsisakykite salotų su lengvu užpilu arba garuose virtų daržovių. Restoranuose keptos bulvytės paprastai būna gausiai pabarstytos druska. Vartojant daug druskos, organizme kaupiasi skysčiai, todėl gali padidėti kraujospūdis.
Bulvių košė
Mėgstate bulves? Deja, trintos bulvės nėra daug sveikesnės už keptas. Vienas tyrimas parodė, kad didesnis bulvių košės ar gruzdintų bulvyčių vartojimas susijęs su didesne hipertenzijos išsivystymo rizika, ypač tiems asmenims, kurie per savaitę suvalgo keturias ar daugiau porcijų.
Kokosas ir palmių aliejus
Šie aliejai yra aukšti sočiųjų riebalų rūgščių, todėl turėtų būti vartojami saikingai. Jie gali prisidėti prie širdies ligų ir padidinti kraujospūdį.
Pica
Jei turite hipertenziją, picų meniu turėtumėte išmesti į šiukšlių dėžę! Daugelyje picos priedų, pavyzdžiui, pomidorų padaže, sūryje ir pepperoni, yra daug druskos ir sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti kraujospūdį.
Druska, rukyta ir kepta mėsa
Druska gali prisidėti prie kraujospūdžio padidėjimo. Rūkyta mėsa dažnai būna aukšto druskos kiekio, todėl geriau jos vengti arba riboti. Ar mėgstate ant grotelių keptą mėsą? Gali būti, kad norėsite permąstyti savo maisto gaminimo įpročius! Vieno tyrimo rezultatai parodė, kad asmenys, kurie nuolat valgo ant grotelių keptą jautieną, vištieną ar žuvį, dažniau serga hipertenzija. Tyrėjai nustatė, kad dėl cheminių medžiagų, susidarančių kepant mėsą aukštoje temperatūroje, padidėja rizika susirgti aukštu kraujospūdžiu.
Dešros ir dešrelės
Jei sergate hipertenzija, būtinai neįtraukite šios sūrios ir riebios mėsos į savo pirkinių sąrašą. Tyrimai atskleidė, kad viename sumuštinyje su dešra yra beveik du trečdaliai rekomenduojamos natrio paros normos.
Mineralinis vanduo
Hipertenzija sergantys asmenys turėtų vengti mineralinio vandens buteliuose, ypač jei litre yra daugiau kaip 200 mg natrio. Daugelio prekės ženklų mineralinio vandens sudėtyje yra daug druskos, o tai gali kelti pavojų sveikatai. Norėdami sužinoti, ar tokio tipo gėrimas jums saugus, pasitarkite su gydytoju.
Margarinas ir transriebalai
Transriebalai, esantys margarinuose ir kai kuriuose keptuose produktuose, gali būti susiję su širdies ir kraujagyslių ligomis bei aukštu kraujospūdžiu. Pasirinkite sveikesnius riebalus, tokius kaip alyvuogių aliejus.
Visada svarbu prisiminti, kad kiekvieno organizmas yra unikalus, todėl prieš pradedant radikalius pokyčius savo mityboje, būtina pasitarti su sveikatos specialistu. Rinkdamiesi tinkamus maisto produktus ir palaikydami sveiką gyvenimo būdą, galite prisidėti prie kraujospūdžio kontrolės ir pagerinti savo širdies sveikatą.