Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai, naujienos apie mitybą ir dietas

    30 maisto produktų, kovojančių su uždegimu jūsų organizme

    Uždegimas yra visiškai normali reakcija, vykstanti organizmui kovojant su virusu ar trauma. Tačiau tam tikrais atvejais uždegimas gali tapti lėtiniu ir kelti pavojų sveikatai. Pavyzdžiui, lėtinis uždegimas didina vėžio riziką. Jis taip pat siejamas su tokiomis ligomis kaip artritas ir išsėtinė sklerozė. Laimei, tam tikri maisto produktai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti apsisaugoti nuo šių ligų. Štai 30 tokių maisto produktų.

    Jei sergate uždegimine liga, pasikonsultuokite su sveikatos priežiūros specialistu, kad įsitikintumėte, jog šie maisto produktai jums tinka. Nenutraukite jokio gydymo negavę išankstinio gydytojo sutikimo.

     

    30 maisto produktų, kovojančių su uždegimu jūsų organizme


    Mėlynės
    Daug proantocianidinų ir antocianinų turinčios mėlynės yra stiprus antioksidantas, padedantis kovoti su uždegimu. Išsikepkite mėlynių keksiukų pietums ar užkandžiui arba sumaišykite uogas į skanius kokteilius.

    Ananasai
    Dėl fermento bromelaino ananasai jau seniai garsėja priešuždegiminėmis savybėmis. Jei norite sveikesnio deserto, kodėl gi nepakeitus šokoladinio pyrago į kelis ananaso griežinėlius?

    Česnakai
    Kai kitą kartą gaminsite salotas, įdėkite šiek tiek tarkuoto žalio česnako. Šis česnakas ne tik pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, bet ir mažina uždegimą. Nesate didelis salotų valgytojas? Į sriubas ir padažus įberkite česnako. Tačiau įsitikinkite, kad nenaudojate miltelių pavidalo česnako, nes jie neturi tiek daug sveikatai naudingų savybių.

    Morello vyšnios
    Morello vyšnios (dar vadinamos rūgščiosiomis vyšniomis) pasižymi įvairiomis sveikomis savybėmis. Šie maži raudoni vaisiai ypač žinomi dėl savo priešuždegiminių savybių. Jis taip pat mažina uždegimo sukeltą skausmą sergant artritu ir podagra. Jei mėgstate gerti vaisių sultis, kodėl nepabandžius vyšnių sulčių?

    Juodasis šokoladas
    Juodajame šokolade gausu polifenolių - molekulių, kurios pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir kovoja su laisvaisiais radikalais. Viename tyrime taip pat buvo padaryta išvada, kad reguliarus nedidelio kiekio juodojo šokolado valgymas gali padėti sumažinti uždegimą. Kad šis maisto produktas būtų visapusiškai naudingas, rinkitės juodąjį šokoladą, kuriame yra ne mažiau kaip 70 % kakavos.

    Alyvuogių aliejus
    Gamindami maistą venkite naudoti aliejų, kuriame gausu omega-6, pavyzdžiui, saulėgrąžų ir kukurūzų aliejų. Vietoj jų naudokite alyvuogių aliejų. Vienas tyrimas parodė, kad alyvuogių aliejuje esantys fenoliniai junginiai padeda kovoti su uždegimu.

    Rūkyta lašiša
    Rūkytoje lašišoje yra daugiau EPA ir DHA riebalų rūgščių, kurios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, nei nerūkytoje lašišoje. Todėl retkarčiais valgydami rūkytą lašišą padedame kovoti su uždegimu.

    Avokadas
    Kai kitą kartą gaminsitės sumuštinį, užuot tepę sviestą, pabandykite įdėti avokado griežinėlį. Šis vaisius yra puikus mononesočiųjų riebalų rūgščių ir antioksidantų šaltinis. Vieno tyrimo duomenimis, dar vienas būdas mėgautis priešuždegiminiu avokado poveikiu - įmaišyti jo į salotas ar mėsos patiekalus.

    Migdolai
    Migdolai ne tik padeda sumažinti širdies ligų riziką, bet ir pasižymi gerai žinomomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Paprasčiausias būdas migdolus įtraukti į savo mitybą - juos smulkinti į pusryčių dribsnius ar salotas. Visada rinkitės nesūdytus migdolus.

    Anakardžių riešutai
    Galbūt neturite įpročio valgyti anakardžių riešutų. Perskaitę šį straipsnį, galbūt pradėsite juos būtinai įtraukti į savo savaitės valgiaraštį! Vieno tyrimo išvadose teigiama, kad dažnas riešutų, įskaitant anakardžių riešutus, valgymas padeda sumažinti uždegimą. Jei norite šiek tiek paįvairinti situaciją, gal išbandykite anakardžių riešutų pieną?

    Linų sėmenys
    Šios sėklos gali būti mažos, bet jos yra galingas lignanų - fenolinių junginių, pasižyminčių priešuždegiminėmis savybėmis - šaltinis. Maltais linų sėmenimis galima pabarstyti dribsnius, salotas, jogurtą ar net sultis. Juos taip pat galima naudoti kaip sausainių, duonos ar bandelių sudedamąją dalį. Geriausia pradėti valgyti nedideliais kiekiais (nuo pusės iki vieno arbatinio šaukštelio per dieną), kad organizmas turėtų laiko prie jų priprasti.

    Chia sėklos
    Daug omega-3 riebalų rūgščių turinčios chia sėklos pasižymi puikiomis priešuždegiminėmis savybėmis ir puikiai tinka desertuose ar uogienėse. Sumaišytos su vandeniu, chia sėklos gali būti naudojamos vietoj kiaušinių daugelyje receptų.

    Obuoliai
    Norint rasti priešuždegiminėmis savybėmis pasižyminčių maisto produktų, nebūtina nueiti daugybę kilometrų iš kelio. Vieno tyrimo duomenimis, obuoliuose esantys kvercetinas ir pektinas gali padėti kovoti su uždegimu. Norėdami sustiprinti priešuždegiminį obuolių poveikį, supjaustykite juos griežinėliais ir patepkite riešutų ar sėklų sviestu arba iškepkite obuolių traškučių.

    Spanguolės
    Galvojant apie priešuždegiminius maisto produktus, spanguolės nebūtinai yra pirmas dalykas, kuris ateina į galvą. Jos dažniausiai siejamos su šlapimo takų infekcijų profilaktika, nors iš tikrųjų jos yra mažiau veiksmingos, nei manoma.
    Laimei, šiuos mažus raudonus vaisius galima panaudoti kovojant su uždegimu. Reguliarus spanguolių valgymas padeda sumažinti C reaktyviųjų baltymų - uždegimo žymens - kiekį. Jei nemėgstate sulčių, kodėl gi spanguolių neįtraukus į savo racioną valgant jas granolos batonėliuose ar džiovintas?

    Citrinos
    Citrina yra ne tik natūralus antiseptikas, naudojamas dešimtmečius, bet ir pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, o citrinos žievelė padeda sumažinti sąnarių skausmą. Citrinų sulčių tonikas - geras būdas pasinaudoti šio vaisiaus teikiama nauda.

    Ciberžolė
    Ciberžolė yra prieskonis, plačiai naudojamas indiškoje virtuvėje. Ji ne tik suteikia maistui gerą skonį, bet ir pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, todėl padeda palengvinti patinusius ir skausmingus sąnarius. Ciberžolė puikiai tinka įvairiems patiekalams, taip pat labai gerai tinka įmaišyta į pieną.

    Maltos vyšnios
    Vyšnia gali būti ne pats saldžiausias vaisius, bet tai jūsų neatbaido. Šis vaisius pasižymi priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Jis puikiai tinka žalias vaisių salotoms ar šokolado fondiu. Jos taip pat gali suteikti žavesio jūsų uogienėms ar traškučiams.

    Brokoliai
    Ilgą laiką manyta, kad brokoliai yra gana neįprasta kopūstinė daržovė, tačiau iš tikrųjų jie turi puikių priešuždegiminių savybių.Geriausia brokolius valgyti žalius, lengvai troškintus garuose arba virtus mikrobangų krosnelėje.

    Raudonasis čili
    Daug cheminio junginio kapsaicino turinčios raudonosios paprikos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Farmakologijoje kapsaicinas netgi naudojamas osteoartrito sukeltam sąnarių skausmui malšinti. Aštrių pipirų padažas - tai paprastas būdas integruoti šį maisto produktą į įvairius patiekalus (daržoves, vištieną, makaronus, ryžius, jūros gėrybes ir t. t.) ir yra gera pradžia tiems, kurie nėra pratę prie aštraus maisto.

    Juodieji pipirai
    Šiame prieskonyje esantis piperinas padeda mažinti uždegimą. Jį galite naudoti vieną, su kitais priešuždegiminiais prieskoniais, pavyzdžiui, ciberžole, arba net kaip eterinį aliejų. Juodųjų pipirų aliejus netgi gali padėti sumažinti sąnarių skausmą.

    Svogūnai
    Svogūnai yra vienas iš labiausiai paplitusių maisto produktų pasaulyje, bet ar žinojote, kad jie turi priešuždegiminių savybių? Šiuose svogūnuose gausu antioksidanto kvercetino, kuris padeda palengvinti su artritu ir astma susijusius simptomus.

    Špinatai
    Špinatuose esantys glikolipidai pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu. Jei nemėgstate žalių špinatų, pabandykite paragauti graikiško špinatų pyrago arba špinatų užkandžių.

    Juodosios pupelės
    Juodosios pupelės, plačiai naudojamos meksikiečių virtuvėje, yra tai, ko visi turėtume valgyti daugiau. Šis puikus skaidulų, baltymų ir antioksidantų šaltinis padeda išvengti uždegimų. Tačiau jei juodąsias pupeles perkate skardinėse, būtinai jas gerai nuplaukite. Juodųjų pupelių skanu dėti į salotas arba iš jų gaminti mėsainius.

    Sardinės
    Sardinės tikrai nėra pati populiariausia žuvis. Tačiau jose yra daug omega-3, todėl jos puikiai mažina uždegimą. Kad sardinės būtų kuo naudingesnės, pirkite laukines, o ne išaugintas ūkiuose. Sardinės puikiai tinka įvairiems patiekalams. Jos tokios pat skanios keptos ant grotelių ir makaronų patiekaluose.

    Tofu
    Ieškote dar vienos geros priežasties, kodėl reikėtų atsisakyti raudonos mėsos? Ar žinojote, kad sojų maisto produktai, pavyzdžiui, tofu, mažina uždegimo žymenis? Tofu galima naudoti kaip mėsos pakaitalą daugelyje patiekalų, pavyzdžiui, dešrainių, Bolonijos padažo ir net sriubų gamyboje.

    Vynuogės
    Daug antioksidantų polifenolių turinčios vynuogės gerai žinomos kaip mažinančios uždegimo žymenis. Geriausia valgyti šviežias vynuoges, nes daugumoje uogienių ir sulčių yra daugiau kalorijų ir cukraus.

    Braškės
    Braškės yra ne tik skanus vaisius. Jos taip pat turi stebinančių priešuždegiminių ir vėžio prevencinių savybių. Mokslininkai nustatė, kad braškės palengvina nutukusių suaugusiųjų, sergančių kelio sąnario osteoartritu, skausmą ir uždegimą. Kad braškės ilgiau išsilaikytų, užšaldykite jas arba iš jų pagaminkite uogienę.

    Imbieras
    Neišsigąskite stipraus skonio. Šioje šaknyje esantys fenoliniai junginiai (gingerolis, shogaolis ir paradolis) padeda išvengti įvairių vėžinių susirgimų ir mažina raumenų skausmą po intensyvios fizinės veiklos. Imbieras dažnai naudojamas su daržovėmis, kokteiliams, arbatoms ir net ledams.

    Žalioji arbata
    Žalioji arbata yra idealus gėrimas norintiems kovoti su uždegimu. Žaliosios arbatos lapuose yra antioksidantų, vadinamų polifenoliais, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu. Jei negalite apsispręsti, ar rinktis juodąją, ar žaliąją arbatą, verčiau rinkitės žaliąją, nes ji pasižymi daug stipresnėmis priešuždegiminėmis savybėmis.

    Raudonasis vynas
    Saikingai vartojamas raudonasis vynas gali būti puikus pagalbininkas kovojant su uždegimu. Resveratrolis, antioksidantas, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir padeda sumažinti širdies ligų riziką.

    Atminkite, kad visus šiuo produktus galima maišyti ir vartoti ne tik po vieną, bet pasidarant ir pietus ar vakarienę iš jų ingredientų.

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    maisto

    produktų

    kovojančių

    uždegimu

    jūsų

    organizme