Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai, naujienos apie mitybą ir dietas

    Ankstyvi pusryčiai mažina 2 tipo diabeto riziką

    Kaip sakoma, ankstyvas paukštis gauna kirminą. Naujausių tyrimų duomenimis, asmenims, kurie pusryčiauja po 9 val. ryto, rizika susirgti 2 tipo diabetu yra 59 % didesnė nei tiems, kurie pusryčiauja iki 8 val. ryto.

    Atliekant tyrimą, kuris buvo paskelbtas žurnale "International Journal of Epidemiology", buvo stebima daugiau kaip 100 000 asmenų iš Prancūzijos kohortos. Tyrimo rezultatai rodo, kad, pakeitus valgymo laiką ir maistą, galima sumažinti riziką susirgti diabetu.

    Antrojo tipo diabeto rizikos veiksniai, kuriuos galima pakeisti, yra netinkama mityba, mažas fizinis aktyvumas ir rūkymas. Tačiau dar vienas elementas - laikas, kada valgome, - taip pat gali būti būtinas šiai ligai mažinti.

     

    "Žinome, kad valgymo laikas yra labai svarbus reguliuojant cirkadinius ritmus ir gliukozės bei lipidų kontrolę, tačiau tik nedaugelis tyrimų tyrė valgymo laiko ar badavimo ir 2 tipo diabeto sąsajas."

    - ISGlobal tyrėja ir pirmoji autorė Anna Palomar-Cros

     

    Šiame tyrime dalyvavo 103 312 žmonių iš Prancūzijos "NutriNet-Santé" kohortos, o ISGlobal komanda bendradarbiavo su INSERM komanda, kad ištirtų valgymo dažnumo ir laiko bei 2 tipo diabeto paplitimo ryšį.

    Dalyviai internetu tris dienas, kurios vyko ne iš eilės, registravo suvartotą maistą ir gėrimus bei valgymo laiką.

    Tyrėjų komanda išvedė pirmųjų dvejų metų stebėjimo duomenų vidurkį, kad galėtų įvertinti dalyvių sveikatą vidutiniškai septynerius metus po tyrimo pabaigos.

    Tyrimo metu buvo nustatyti 963 nauji 2 tipo diabeto atvejai. Didesnę tikimybę susirgti šia liga turėjo tie, kurie reguliariai pusryčiavo po 9 val. ryto.

     

    Ankstyvi pusryčiai mažina 2 tipo diabeto riziką

     

    Pasak "Palomar-Cross", tai moksliškai pagrįsta, nes žinoma, kad pusryčių praleidimas turi įtakos insulino kiekiui, gliukozės ir lipidų reguliavimui.

    Ji taip pat teigia, kad tai atitinka dviejų metaanalizių rezultatus, kurie rodo, kad pusryčių praleidimas didina 2 tipo diabeto riziką.

    Tyrimo komanda nustatė, kad vakarienės valgymas po 22 val. pasirodė didinantis riziką, nors dažnesnis valgymas buvo susijęs su mažesniu sergamumu. Kita vertus, ilgesnis badavimas naudingas tik tuo atveju, jei jo metu valgomi ankstyvi pusryčiai ir vakarienė.

    ISGlobal tyrėjas ir vienas iš tyrimo autorių Manolis Kogevinas daro išvadą: "Mūsų rezultatai rodo, kad pirmasis valgymas iki 8 val. ryto ir paskutinis valgymas iki 19 val. vakaro gali padėti sumažinti sergamumą 2 tipo diabetu."

    ISGlobal komanda jau buvo įrodžiusi ryšį tarp ankstyvesnio vakarienės valgymo ir sumažėjusios krūties ar prostatos vėžio rizikos. Šios išvados sustiprina chronologinės mitybos naudojimą apskritai.

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    ankstyvi

    pusryčiai

    mažina

    diabeto

    riziką