Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.
Perkrauti puslapįTyrimai rodo, kad į kokteilius dedant bananų ar kitų konkrečių vaisių gali gerokai sumažėti flavanolio kiekis ir tai gali turėti įtakos tam, kiek jo gali įsisavinti organizmas.
Kokteiliai - tai maistingi gėrimai, gaminami trintuve sutrinant vaisius, uogas, daržoves ir kitus ingredientus, pavyzdžiui, jogurtą. Jie gali būti patogus būdas padidinti flavanolių - biologiškai aktyvių junginių, kurie naudingi bendrai sveikatai ir gerovei - suvartojimą.
Nors kokteilių nauda yra plačiai žinoma, Kalifornijos universiteto Deivise ir "Mars Edge", priklausančios bendrovei "Mars, Inc.", mokslininkai norėjo nustatyti, ar skirtingi kokteilių ingredientai gali turėti įtakos flavanolių įsisavinimui.
2023 Rugpjūčio 24 d. žurnale "Food & Function" paskelbtame jų tyrime nustatyta, kad į kokteilį pridėjus tam tikrų vaisių, flavanolių kiekis gėrime sumažėjo. Mokslininkai teigia, kad šios išvados svarbios tiems, kurie tikisi padidinti šio biologiškai aktyvaus junginio suvartojimą.
Siekdami ištirti kokteilio sudedamųjų dalių poveikį flavanolio kiekiui, mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė vaisiams, kuriuose yra daug polifenolio oksidazės (PPO) - tam tikruose vaisiuose esančio fermento, dėl kurio perpjauti ar sutrinti vaisiai tampa rudi. Jie norėjo sužinoti, ar į kokteilį pridėjus PPO turinčių vaisių gali pasikeisti flavanolių kiekis.
Mokslininkai liepė tyrimo dalyviams gerti kokteilį, pagamintą iš bananų ir migdolų pieno arba miško uogų kokteilį, pagamintą iš braškių, mėlynių, gervuogių, aviečių, migdolų pieno, vandens, smulkinto ledo ir jogurto.
Komanda naudojo bananus, nes jie pasižymi dideliu PPO aktyvumu, ir mišrias uogas, nes jose šio fermento yra mažai.
Mokslininkai kitai dalyvių grupei davė flavanolio kapsulę su standartizuotu kakavos ekstraktu. Šis ekstraktas taip pat buvo įtrauktas į kokteilius, siekiant užtikrinti, kad juose būtų panašus flavanolio kiekis.
Išgėrus kokteilį arba kapsulę, komanda ištyrė dalyvių kraują ir šlapimą, kad nustatytų, kiek flavanolių jie pasisavino.
Atlikus analizę paaiškėjo, kad bananų kokteilį gėrusių dalyvių flavanolio kiekis buvo 84 % mažesnis nei gerusių tabletę grupės dalyvių.
Tyrėjai teigia, kad šie rezultatai rodo, jog daug PPO turinčių maisto produktų, tokių kaip obuoliai, bananai ir avokadai, derinimas su daug flavanolio turinčiais maisto produktais, tokiais kaip kakava, arbata ir uogos, gali sunaikinti flavanolius ir sumažinti jų įsisavinimą organizme.
"Mus labai nustebino, kaip greitai pridėjus vieną bananą sumažėjo flavanolių kiekis kokteilyje ir flavanolio įsisavinimo organizme lygis", - teigia pagrindinis autorius Javier Ottaviani, "Mars Edge" pagrindinės laboratorijos direktorius ir Deiviso Kalifornijos universiteto Mitybos katedros mokslinis bendradarbis. "Tai išryškina, kaip maisto paruošimas ir deriniai gali paveikti maisto produktų junginių įsisavinimą."
Vis dėlto tyrime dalyvavo tik nedidelis skaičius vyrų. Be to, tyrimo finansavimas buvo gautas iš "Mars Inc." mokslinių tyrimų dotacijos. Bendrovė taip pat suteikė standartizuotą kakavos ekstraktą, kuris tyrime naudotas kaip flavanolio šaltinis.
Nors kokteilių nauda vis dar išlieka didelė, kai kurie gali persvarstyti bananų maišymą į savo maišytuvą.