Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai, naujienos apie mitybą ir dietas

    Cinamonas ir 6 naudingos savybės sveikatai

    Kai tiek daug dėmesio skiriama naujiems ir naujoviškiems maisto papildams ir supermaistui, lengva pamiršti, kokių maistinių galių turime savo virtuvės spintelėje. Vienas iš tokių prieskonių yra cinamonas, turintis daugybę sveikatai naudingų savybių. Šiame straipsnyje apžvelgsime šešis pagrindinius cinamono įtraukimo į mitybą privalumus, taip pat rizikos veiksnius ir kontraindikacijas, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį.

    Kas yra cinamonas?

    Cinamonas yra populiarus prieskonis, kilęs iš Šri Lankos ir gaunamas iš kelių Cinnamomum genčiai priklausančių medžių rūšių vidinės žievės. Be nuostabaus aromato ir skonio, cinamonas pasižymi daugybe sveikatai naudingų savybių, įskaitant:

    • Priešuždegiminis
    • Antioksidantas
    • Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas
    • Geresnė širdies sveikata
    • Antimikrobinės savybės
    • Kognityvinių gebėjimų gerinimas
    • Virškinimo palaikymas

     

     

    Cinamono nauda sveikatai

    Panagrinėkime šiek tiek giliau šio galingo prieskonio sveikatinamąsias savybes.

    1. Priešuždegiminės ir antioksidacinės savybės

    Cinamone esantis stiprus priešuždegiminis ir antioksidacinis poveikis gali pagerinti bendrą sveikatos būklę. Jo veikliosios medžiagos, įskaitant du stiprius procianidinus - cinamaldehidą ir cinamono rūgštį, veikia priešuždegimiškai, slopindamos uždegiminę reakciją sukeliančias molekules.

    Be to, cinamono veikliosios medžiagos, kuriose gausu antioksidantų, kovoja su reaktyviosiomis deguonies formomis, apsaugo organizmą nuo oksidacinio streso, o tai savo ruožtu gali padėti sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip vėžys ir širdies ligos, riziką.

    2. Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas

    Jau seniai manoma, kad cinamonas turi įtakos cukraus kiekio kraujyje kontrolei, todėl jis yra geras maisto ingredientas diabeto ar priešdiabetinės būklės simptomams gerinti. Tyrimų su gyvūnais duomenimis, cinamonas gali pagerinti jautrumą insulinui, todėl ląstelės gali efektyviau panaudoti gliukozę.

    Be to, kai kurios biologiškai aktyvios cinamono molekulės gali slopinti tam tikrus angliavandenius metabolizuojančius fermentus, todėl po valgio sumažėja cukraus kiekis kraujyje. Tačiau cinamono įtraukimas į mitybą ne visada gali turėti gliukozės kiekį kraujyje mažinantį poveikį, nes šiuo metu tyrimai su žmonėmis yra riboti, atlikti su mažomis žmonių grupėmis ir priklauso nuo vartojamų cinamono dozių, rūšies ir formos.

    Svarbu pasitarti su gydytoju prieš įtraukiant cinamoną ar jo ekstraktus į diabeto gydymo rutiną, kad būtų palaikomas stabilus cukraus kiekis kraujyje be nepageidaujamo poveikio.

    3. Geresnė širdies sveikata

    Reguliarus cinamono vartojimas kaip subalansuotos mitybos dalis gali pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Jis pasižymi įvairiais procesais, kurie, kaip paaiškėjo, padeda stiprinti širdies sveikatą: didina DTL (gerojo) cholesterolio kiekį, mažina MTL (blogojo) cholesterolio ir trigliceridų kiekį, taip pat mažina kraujospūdį. Svarbu pažymėti, kad sveikatai palankios mitybos modelis yra įrodymais pagrįstas metodas, kuris turėtų būti prioritetas jūsų širdies sveikatai, o cinamonas gali būti geras priedas, tačiau tik nedidelė jo dalis.

    4. Antimikrobinės, antibakterinės ir priešgrybelinės savybės

    Tyrimai parodė, kad cinamonas dėl savo antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių gali būti naudingas kovojant su įvairiomis bakterinėmis ir grybelinėmis ligomis. Įvairių tyrimų duomenimis, cinamono ekstraktai gali sustabdyti ir apsunkinti tam tikrų rūšių bakterijų, įskaitant Escherichia coli ir Staphylococcus aureus, augimą. Dėl to cinamonas yra puikus kandidatas konservuoti maisto produktus ir prailginti jų galiojimo laiką. Cinamonas pasižymi priešgrybelinėmis savybėmis ir yra įrodymų, kad jis gali būti naudojamas kaip ingredientas su Candida albicans susijusioms ligoms gydyti.

    5. Kognityvinių gebėjimų stiprinimas

    Vartojant cinamoną pagerėjo atmintis ir kognityvinės funkcijos. Kelių cinamono elementų, įskaitant cinamaldehidą ir epikatechiną, neuroprotekcinės savybės, kaip smegenų sveikatai palankios mitybos dalis, gali padėti išsaugoti smegenų funkciją ir užkirsti kelią kognityvinių funkcijų silpnėjimui. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų visiškai suprastas cinamono poveikis pažinimui, šio prieskonio įtraukimas į mitybą kaip smegenų sveikatą skatinančio gyvenimo būdo dalis gali būti naudingas.

    6. Virškinimo sistemos sveikata

    Istoriškai cinamonas buvo naudojamas virškinimo sveikatai gerinti. Jis veikia virškinimo fermentus, mažina virškinamojo trakto uždegimą ir gerina žarnyno mikrobiotos sudėtį, todėl gali palengvinti kai kuriuos virškinimo aspektus. Cinamonas gali sumažinti virškinimo sutrikimus ir vidurių pūtimą, o jo antibakterinės savybės taip pat gali padėti gydyti kai kurias virškinamojo trakto ligas.

    Virškinamąjį traktą gali sudirginti per didelis cinamono kiekis, ypač tai būdinga didesniam cinamono kiekiui maisto papilduose, eteriniuose aliejuose ir ekstraktuose. Naudoti šiek tiek cinamono patiekaluose galima, tačiau prieš papildydami mitybą didesniais cinamono kiekiais būtinai pasikonsultuokite su registruotu dietologu arba sveikatos priežiūros specialistu.

     

    Patarimai, kaip naudoti cinamoną namuose

    Pusryčiai

    • Išmirkytos avižos su razinomis, chia sėklomis, goji uogomis ir ¼ arbatinio šaukštelio cinamono
    • Pusryčių keksiukai su obuoliais ir cinamonu
    • Cinamono ir kvinojos blyneliai su braškėmis ir klevų sirupu

    Pietūs

    • Saldžiųjų bulvių sriuba su cinamonu ir skrudintomis sėklomis
    • Mišrios salotos su cinamono ir medaus užpilu
    • Vištienos ir cinamono kuskusas

    Vakarienė

    • Cinamono ir obuolių kiaulienos kotletai
    • Lėtai ruošiamas marokietiškas daržovių patiekalas
    • Cinamono ryžių plovas su obuoliais ir razinomis

    Užkandžiai

    • Supjaustyti vaisiai ir graikiškas jogurtas su ¼ arbatinio šaukštelio cinamono, pabarstyto ant viršaus.
    • Pabandykite į mėgstamą kokteilių mišinį įberti ¼ arbatinio šaukštelio
    • Cinamono sausainiai su spragėsiais

     

    Cinamono vartojimo rizika ir kontraindikacijos

    Nors cinamono įtraukimas į savo mitybą turi daug privalumų, tačiau prieš barstydami cinamonu visus patiekalus, turėtumėte atsižvelgti ir į kai kuriuos trūkumus.

    • Alergija. Nors cinamonas, vartojamas saikingais kiekiais, daugeliui žmonių yra saugus, verta paminėti, kad kai kuriems žmonėms jis gali sukelti alergines reakcijas. Prieš padengdami juo avižinę košę, pabandykite nedideliais kiekiais, kad patikrintumėte savo jautrumą.
    • Toksinis poveikis kepenims. Retais atvejais per didelis cinamono miltelių ar aliejaus vartojimas gali sukelti toksinį poveikį kepenims.
    • Nėštumas ir žindymas. Nėštumo ir žindymo laikotarpiu cinamoną reikėtų vartoti atsargiai, nes didelės dozės gali stimuliuoti gimdos susitraukimus ir sukelti nepageidaujamą poveikį kūdikiams. Norint padaryti tinkamas išvadas, reikia atlikti daugiau šios srities tyrimų.
    • Diabetas. Žmonės, vartojantys vaistus nuo cukrinio diabeto, turėtų būti atsargūs, kai į savo racioną įtraukia didesnį kiekį cinamono miltelių, eterinio aliejaus ar papildų pavidalu, nes dėl to gali per daug sumažėti cukraus kiekis kraujyje.

     

    Kontraindikacijos

    Žmonės, turintys toliau išvardytų sveikatos problemų, prieš naudodami cinamoną maistui, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju:

    • Kepenų liga
    • Kraujavimo sutrikimai
    • Antikoaguliantų (kraują skystinančių) vaistų vartojimas

    Cinamonas taip pat gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, pvz:

    • Antibiotikais
    • Priešgrybeliniais vaistais
    • Cukraus kiekį kraujyje mažinančiais vaistais

     

    Be to, kad cinamonas ne tik pagerina mėgstamų patiekalų skonį ir kvapą, bet ir yra universalus prieskonis, pasižymintis įvairiais naudingais poveikiais organizmui - nuo priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių iki cukraus kiekio kraujyje reguliavimo ir širdies sveikatos palaikymo. Tačiau svarbu cinamoną vartoti saikingai ir žinoti apie galimą šalutinį poveikį bei kontraindikacijas.

     

    Šaltiniai:

    1. Microbial Pathogenesis. Antibacterial mechanisms of cinnamon and its constituents: a review.
    2. Encyclopedia of Agriculture and Food Systems. Procyanidin.
    3. Journal of Biochemical and Molecular Toxicology. Neuroprotective potential of cinnamon and its metabolites in Parkinson's disease: mechanistic insights, limitations, and novel therapeutic opportunities.
    4. Journal of Diabetes Science and Technology. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes.
    5. Forests. The potential role of cinnamon in human health.
    6. BMC Complementary and Alternative Medicine. Determination of the effects of cinnamon bark fractions on Candida albicans and oral epithelial cells.
    7. Nutritional and Functional Foods in Boosting Digestion, Metabolism and Immune Health. Role of turmeric and cinnamon spices in digestive, metabolic and immune systems.
      Clinical Nutrition. Cinnamon: a systematic review of adverse events.
    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    cinamonas

    naudingos

    savybės

    sveikatai