Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Jungiamojo audinio ir skeleto raumenų sistemos ligos -

    Psoriazinis artritas

    Apie ligą
    Tai uždegiminis artritas, susijęs su psoriaze (odos liga). Daugumai psoriazinio artrito eiga būna gerybinė, tačiau kitai daliai jis pasireiškia kaip sunki, nesiliaujanti ir luošinanti artrito forma. Šis artritas paprastai prasideda 30-40 metų amžiuje, vyrams ir moterims vienodai dažnai. Moterims dažniau simetriškai pažeidžiami daugelis smulkių ir stambių sąnarių, vyrams būdingesnis stuburo pakenkimas.  
    Trumpai apie simptomus
    80% atvejų sąnarių pakenkimas atsiranda jau esant odos psoriaziniams pokyčiams. 5% odos pokyčiai išryškėja vėliau nei sąnarių pakenkimas. Paprastai ligos pradžia sunkiai pastebima, bet būna atvejų, kai ji prasideda ūmiai. Pirmieji simptomai pasireiškia daugelio sąnarių uždegimu, gali būti pažeidžiami visi pirštų sąnariai. Dažnai ligos eiga kinta, iš pradžių gali apimti tik vieną sąnarį, vėliau pereiti į daug sąnarių,arba atvirkščiai – iš pradžių pakenkiama daug sąnarių, bet vėliau artritas apima mažiau jų. Stuburo sąnarių pažeidimas būdingesnis vėlesniu ligos periodu. Neretai būna ne tik sąnarių, bet ir sausgyslių uždegimas, kuris pasireiškia viso piršto patinimu, kulno, pėdos, dubens srities skausmu. Be sąnarių pažeidimo, būdingi ir kiti simptomai, kaip odos pleiskanojantys, paraudę ar kitokie  bėrimai (odos psoriazė, kitaip - žvynelinė). Taip pat 90% sergančiųjų naguose aptinkami pažeidimai - smulkios duobutės. Akių pažeidimai pasireiškia 7-33% ligonių – jie skundžiasi akių perštėjimu, paraudimu, šviesos baime, ašarojimu ir kt.  
    Diagnostika
    Specifinio tyrimo nėra. Nustatomas uždegiminių rodiklių padidėjimas, atliekami imunologiniai tyrimai, diferencijuojant tarp kitų ligų. Sąnarių pakenkimui vertinti atliekamos rentgenogramos, dažnai prireikia kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tyrimo, kurie leidžia anksčiau aptikti pokyčius, nei rentgenogramos.  
    Gydymas
    Jei liga lengvos eigos, skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Esant sunkiai formai, skiriami metotreksatas su foline rūgštimi, sulfasalazinas, leflunomidas. Jei ir šie nepadeda, taikoma biologinė terapija.

    Ligų paieškos žymos:

    psoriazinis

    artritas