Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Jungiamojo audinio ir skeleto raumenų sistemos ligos -

    Koksartrozė

    Apie ligą
    Tai degeneracinė klubo sąnario liga, kuri pirma prasideda kremzlėje, o vėliau apima ir kitas sąnario struktūras. Ligos priežastys skirstomos į pirmines ir antrines.   Pirminės: a) su amžiumi atsirandantys pakitimai (susidėvėjimas, endokrininiai sutrikimai, metaboliniai pakitimai); b) kraujotakos sutrikimai (kai yra ūmi išemija (kraujotakos nepakankamumas) – vystosi šlaunikaulio galvos aseptinė nekrozė; kai išemija lėtinė – vystosi sąnario artrozė; c) inervacijos sutrikimai – spondiloartrozė, kanalo stenozė, radikulopatija;   Antrinės: a) klubo sąnario displazija (netaisyklingai išsivystęs sąnarys); b) Legg – Calve – Perthes liga; c) septinis artritas; d) šlaunikaulio galvos epifizeolizė;   ligos išsivystymo pagrindinis principas – sąnarinių paviršių nekongruentiškumas (neatitikimas).  
    Trumpai apie simptomus
    Intensyvėjantis skausmas dėl uždegimo, padidėjusio intrasąnarinio spaudimo. Skausmas vidutinio intensyvumo, jo lokalizacija – kirkšnies, didžiojo gūbrio (klubo šonas), kelio sąnario sritys. Šis skausmas plinta žemyn koja. Skausmas prasideda naktį ar „starto“ metu, kai kiek pasėdėjus ar pagulėjus stojamasi, praeina pabuvus ramybėje. Taip pat pasireiškia šlubavimas, rytini sustingimas, atsiranda galūnės sutrumpėjimas,priverstinė padėtis, riboti judesiai ne tik dėl skausmo, bet ir dėl susidariusių kontraktūrų (susitraukia sąnarys ir nebegalima jo ištiesti dėl susidariusių sąaugų). Pastebima sąnario deformacija, jaučiamas girgždesys jį judant.  
    Diagnostika
    Gydytojas įvertina stovėseną, eiseną, judesių apimtį, rentgenologinius duomenis. Eisenai įvertinti stebimi Trendelenburgo simptomai (siūbavimai vaikštant), šlubavimas (dėl kojo sutrumpėjimo, skausmo). Rentgenologiniu klubo sąnario tyrimu stebima sąnarinio tarpo susiaurėjimas, kaulinės išaugos, subchondrinio kaulo sklerozė, kaulinės cistos, magnetinio rezonanso tyrimu – padidėjęs skysčio kiekis sąnaryje, radioizotopiniu tyrimu nustatomas padidėjęs izotopo kaupimas. Taipogi galima atlikti artroskopiją.  
    Gydymas
    Gydoma konservatyviai arba chirurgiškai. Konservatyvus gydymas taikomas ligos pradžioje, skiriant nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, analgetikus, mikrocirkuliaciją gerinantys vaistai, sedatyviniai bei neutrofiliniai medikamentai. Taip pat rekomenduojamos fizioterapijos. Chirurginis gydymas taikomas esant įsisenėjusiai ligai, neefektyviam konservatyviam gydymui. Atliekama artrodezė (vienpusis procesas, jaunas asmuo, kiti sąnariai sveiki) arba endoprotezavimas (vyresnio amžiaus asmuo, pakitę stuburo ir kiti kojos sąnariai).

    Ligų paieškos žymos:

    artrozė