Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Urogenitalinės sistemos ligos -

    IgA nefropatija

    Apie ligą
    Imunoglobulino A nefropatija (Bergerio liga) pirmą kartą aprašyta 1986 m. Tai liga, kurios metu inkstuose (mezangiume) nuolat atsideda tam tikri antikūnai, vadinami imunoglobulinu A (IgA). Antikūnai – tai baltymai, kurie jungiasi su organizmui svetima medžiaga (antigenu) ir taip „duoda signalą“ imuninei sistemai ją sunaikinti. Bergerio ligos metu IgA atsidėjimas ir kaupimasis inkstuose yra patologinis, sutrikdantis normalią filtraciją ir pirminio šlapimo susidarymą. Ig A nefropatija – tai viena dažniausių inkstų glomerulų ligų. Gali sirgti bet kurio amžiaus žmonės, tačiau dažniau pasitaiko vaikų ir paauglių tarpe. Vyrai serga kelis kartus dažniau nei moterys.   Rizikos faktoriai Nemodifikuojamiems (nekeičiamiems) rizikos veiksniams priskiriama: jaunesnis amžius, vyriškoji lytis, geltonoji rasė, šeiminė anamnezė (šeimoje buvę šio susirgimo atvejų). Manoma, kad su padidėjusia IgA gamyba gali būti susijusios kai kurios ligos ir būklės: kepenų cirozė, kvėpavimo ir virškinamojo trakto infekcijos, mitybos faktoriai (gluteno vartojimas – grūdiniuose produktuose).  
    Trumpai apie simptomus
    Ankstyvose ligos stadijose nepasireiškia jokie klinikiniai simptomai. Liga gali būti nustatyta po kelių dešimtmečių, kuomet šlapimo tyrime atsitiktinai randama baltymo ar kraujo kūnelių. Imunoglobulino A nefropatijai būdingi šie simptomai: Nuolat patamsėjęs šlapimas (sąlygoja eritrocitų buvimas jame),Patamsėjusio šlapimo ar matomo kraujo šlapime epizodai,Šono (vieno ar abiejų) skausmas,Pėdų ar plaštakų tinimas,Padidėjęs kraujo spaudimas,Nedidelis karščiavimas.  
    Diagnostika
    Šlapimo tyrime aptinkama baltymo, eritrocitų (raudonųjų kraujo kūnelių). Kraujo tyrime gali būti nustatytas padidėjęs kreatinino kiekis. Liga patvirtinama atlikus inkstų biopsiją ir gautą medžiagą ištyrus mikroskopu.  
    Gydymas
    Ligos eiga yra individuali. Vieni visiškai pasveiksta, kitiems inkstų funkcija pamažu vis blogėja. Svarbiausias gydymo tikslas – sulėtinti ligos progresavimą ir išvengti komplikacijų. Gali būti skiriami antihipertenziniai vaistai (angiotenziną konvertuojančio faktoriaus inhibitoriai arba angiotenzino receptorių blokatoriai), imunosupresiniai vaistai (gliukokortikosteroidai). Pastebėta, jog teigiamą poveikį daro žuvų taukai, šiek tiek sumažindami uždegiminį procesą glomeruluose.

    Ligų paieškos žymos:

    nefropatija